Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Sambata 29 Februarie 2020 - 2842 vizitatori azi
NASAUDUL SE MODERNIZEAZA SI SE DEZVOLTA CONTINUU - Zona de promenada pe Valea Caselor .

De inceput, relatez doar trei consemnari din spusele unor mari oameni de cultura si literatura romaneasca, fara insa sa ma opresc asupra lor, raman in amintirea si analiza continua a istoriei trecute, prezente si viitoare, a Tinutului Nasaudean:

"La Nasaud, nucleul cel mai puternic l-au reprezentat si il reprezinta scolile nasaudene. De aici au plecat cu o fundatie solida absolventi in ceea ce priveste educatia si cultura, mari poeti, oameni de stiinta si scriitori ai neamului" - Alex Stefanescu, Bucuresti, scriitor, mare critic literar, in alocatiunea rostita la Nasaud, la data de 23 noiembrie 2016 - Colocviile "Liviu Rebreanu".

"Nasaudul are o cultura cat o metropola veritabila. Aceasta cultura te fascineaza de fiecare data. Daca acest loc nu ar fi existat, cultura romaneasca ar fi mai saraca" - dr. Gavril Tarmure, directorul Centrului Judetean de Cultura - Ziarul "Rasunetul" din 27 aprilie 2016.

"La fel cum la Bistrita scrie - ORASUL IMNULUI NATIONAL -  asa sa fie scris si la intrarea in Nasaud - ORASUL ACADEMICIENILOR" - din alocutiunea D-lui Menut Maximinian, scriitor, poet, critic literar, om de televiziune, directorul cotidianului "Rasunetul" - Ziarul "Rasunetul" din 27 aprilie 2016.

Revenind! In anii de dupa 1989, au fost si perioade dificile, cu neajunsuri aproape in toate domeniile de activitate, dar de fiecare data, cu pasi marunti dar siguri, prin munca si stradania locuitorilor nasaudeni, prin grija administratiei locale, care a implementat o serie de proiecte viabile, cu finantari europene si guvernamentale, cu fonduri judetene si fonduri din bugetul local, au facut din orasul Nasaud, un oras frumos, curat, civilizat pe care il iubim si-l dorim tot mai dezvoltat.

Sunt notabile realizarile, multe sunt cunoscute, dar tin sa reamintesc cateva din ele: reabilitarea si modernizarea unor cladiri vechi: sediul Primariei orasului Nasaud, Spitalul si Policlinica oraseneasca, Casa de Cultura "Liviu Rebreanu" si Casele de Cultura din localitatile Componente, Lusca si Liviu Rebreanu, Centrul National de Informare  si Promovare Turistica Nasaud si darea in folosinta a unui nou imobil destinat sediului Politiei orasenesti.

Apoi, drumul asfaltat, strazi si trotuare reabilitate si modernizate, amenajarea de parcari si spatii de joaca pentru copii - parcare in zona Palatului de Justitie, parc de joaca in incinta Stadionului "Progresul" si parc de joaca in cartierul de blocuri - Graniceri Sud str. Iacob Muresianu, precum si modernizarea parcului central si trotuare in str. Piata Unirii, amenajarea spatiilor verzi si a locurilor de agrement, printre care, constructia de alei pietonale in zona blocurilor, dar toate acestea nu sunt suficiente, munca continua. Nasaudul se modernizeaza si se dezvolta mereu avand proiecte mari de investitii aprobate, in infrastructura, constructii etc., amintind doar Complexul Sportiv Multifunctional, o investitie de peste 6 mil. euro, si pod peste Somes.

Recent, la inceputul lunii august 2018, devine accesibila in Nasaud o noua zona de promenada, o noua alee pietonala amenajata pe o lungime de 131 m si 5 m latime, situata pe langa paraul Valea Caselor, cu incepere de la podul mare din B-dul Granicerilor, in vecinatate cu Colegiul National "George Cosbuc", care se revarsa in raul Somesul Mare. Este amenajata printr-o infrastructura de calitate si dotari specifice zonei pietonale (banci, ...) si multe flori ce fac ca trecatorii sa se opreasca si sa priveasca frumusetea locului.

E formidabila ideea! Suprafata amenajata cu gust pe langa paraul Valea Caselor, a trezit in sufletul nasaudenilor nostalgia amintirilor, a frumusetii dealurilor si diversitatea folclorului, a frumusetii vietii, baza de inspiratie  creatoare si dragul de cultura romaneasca.

Str. Valea Caselor, este o strada legendara cu multe evenimente de-a lungul vremii, unele tragice, pastrate in memoria locuitorilor si povestite, consemnate sumar si in documente monografice, cand furia dezlantuita a naturii (rupere de nor) in anul 1922, apa iesita din matca a inundat partea centrala a orasului si zona actuala a Colegiului National "George Cosbuc" (cladirea veche a Gimnaziului, fost local al "normei") si zona pietei - str. Rahova. A distrus tot ce i-a  stat in cale, facand  mai multe victime omenesti printre care si trei copii (frati) luati de apa din curtea fam. Nistor, doua fetite de 13, 14 ani, frumoase, blonde, cu ochi albastri, cu par bogat, impletit in codite, gasite  inecate tinandu-se de mana (degete inclestate), agatate prin acele codite in salciile de pe malul Somesului, in  zona gradinii dr. Serban, iar fratele, un bebelus care plutea pe apa in leaganul de lemn, pe strada Vasile Nascu (str. Din dos), a fost tras la margine de localnici, cu greble si alte mijloace -  a fost salvat.

Acest copil, n-a fost altul decat dl. Nistor Stefan, secretarul Primariei oras Nasaud multi ani, pana la pensionare, care mereu povestea despre acel dezastru si mila lui Dumnezeu, care i-a salvat viata.

Si inundatiile din martie 1970 au facut prapad, dar fara victime omenesti.

Ne indepartam de aceste fenomene si venim in lumea reala, a unei zone frumoase, bine intretinute, paraul indiguit, peste care s-au construit in anii 2009-2010 patru poduri de trecere, in total pe Valea Caselor sunt sapte poduri de trecere, care duc pana in amonte, cu ramificatia traseului spre comuna Cosbuc (stanga) si Rebra-Parva (dreapta).

Valea Caselor dintotdeauna a fost si este o zona pitoreasca, cu o natura de basm care a  daruit din totul ei copaci, iarba, livezi cu pomi fructiferi, flori, coline dominate de stralucirea soarelui, albastrimea cerului, de farmecul lunii, toate imbracate in haina sensibilitatii, a imaginatiei, impletite cu sentimentul iubirii cu adancimi sufletesti si cu multa speranta.

Nu intamplator aceasta strada de-a lungul vremii era socotita Valea indragostitilor, frecventata de adolescenti si liceeni din scolile nasaudene in timpul liber, in vacante si mai ales seara pe racoare.

Adolescentii si liceenii il aveau spiritual alaturi pe Eminescu, poetul nepereche a carui muza si mare iubire a fost Veronica Micle, nasaudeanca, fata cizmarului Ilie si al Anei Campeanu.

Liceenii, iubitori de poezie eminesciana, in plimbare cu pas domol, ingandurati, chemati de glasul iubirii, fredonau exceptionalele romante, pe versurile poetului, ca de exemplu: Pe langa plopii fara sot / Adesea am trecut / Ma cunosteau vecinii toti / Tu nu m-ai cunoscut / ... Asa se face ca elevul de atunci Mircea Cantor, apoi om de cultura a orasului Nasaud (instructor la Caminul Cultural), locuitor al acestei Vai, cu talent si inspiratie compune o melodie superba, pe versuri proprii intitula "Sa ne cladim un cuib, pe Valea Caselor" interpretata vocal si instrumental de susnumitul.

Cantecul a devenit slagar local, si astazi mai are rasunet, nu trebuie uitat! "Sa ne cladim un cuib/ Pe Valea Caselor/ Unde departe de lume sa fim/ Si sa ne iubim/...

Astazi, aleea nou amenajata, in stil modern, este la indemana liceenilor si a  oricarui trecator, trebuie doar ingrijita.

Are importanta ei ca utilitate publica, dar mai ales importanta cultural spirituala.

Susurul apei creeaza un sentiment de liniste sufleteasca si incredere. Traiesti intr-un colt de lume frumos, care te indeamna la meditatie, la studiu, la invatatura, la creatie, cu o reala pofta spre modernitate, spre afirmare, continuand realizarea visurilor inaintasilor nostri, a marilor oameni de cultura.

Felicitari administratiei locale si celor care se implica in dezvoltarea si infrumusetarea orasului.    

 

                            Floarea Ples

0 comentarii3780 vizualizări06 septembrie 2018
rss 2.0
rss 2.0