Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Duminica 20 Septembrie 2020 - 12226 vizitatori azi
Vie-Vin Lechinta - Toamna bogata in viile familiei Botis.

A devenit deja o traditie ca familia Adrian si Marinela Botis sa-si imparta bucuria rodniciei toamnei, in via de la Vermes, cu reprezentantii comunitatii - Primarie, Scoala, Biserica, specialisti si... ziaristi, anul acesta onorand cu prezenta presedintele Consiliului Judetean, Emil Radu Moldovan si prefectul Ovidiu Frent.

A fost un an rodnic, cu o productie de peste 10 tone la hectar, ne marturisea Adrian Botis, si poate de aceea a tinut sa multumeasca Celui de Sus pentru ca a avut sanatate si puterea sa se bucure si de aceasta recolta.

O slujba de binecuvantare a deschis evenimentul de astazi. Protopopul Alexandru Vidican, alaturi de pr. Horatiu Muresan din Chirales si pr. Ioan Irimies din Lechinta, au rostit o rugaciune de multumire pentru roadele bogate ale toamnei. "Chiar din timpul lui Noe, se spune ca a fost cultivata vita-de-vie. Mai mult decat atat, Mantuitorul Iisus Hristos a participat la bucuria nuntii din Cana Galileei si nu doar ca s-a terminat vinul, ci a facut din apa vin, aratand ca vinul este un aliment, care inveseleste inima omului si este spre trebuinta si spre slava lui Dumnezeu. De aceea, Sf. Apostol Pavel da un indemn: sa bei si putin vin pentru slabiciunea stomacului tau, pentru ca vinul inveseleste inima omului. Sia ne bucuram de munca si osteneala familiei Botis", a spus parintele protopop Alexandru Vidican.

Presedintele Consiliului Judetean, Emil Radu Moldovan , remarca faptul ca Adrian Botis a reusit sa-si indeplineasca visul. Imi aduc aminte de discutiile avute cu ani in urma, atunci avea in vis un asemenea proiect si e o foarte mare bucurie pentru mine sa vad ca aici, in momentul de fata, avem o podgorie in adevaratul sens al cuvantului. Avem o crama cu vinuri care sunt la cea mai inalta calitate si nu pot decat sa-l felicit pe Adrian Botis, Banica, asa cum ii spunem noi, pe familia lui, pe toti cei care il sprijina pentru ceea ce a facut aici. E un alt mod de a pune judetul Bistrita-Nasaud pe harta, a cramelor, a vinurilor de foarte buna calitate", a spus presedintele Moldovan.

Presedintele Consiliului Judetean a tinut sa sublinieze faptul ca autoritatile locale, prin primarul Romeo Florian si Consiliul Local, au venit in intampinarea nevoilor investitorilor si au modernizat drumul agricol care duce spre via din Vermes, astfel imbinandu-se proiectele administratiei cu cele private. "In judetul Bistrita-Nasaud, dupa ultimele statistici, suntem cu suprafetele cultivate cu vita-de-vie ceva peste ceea ce a fost inainte de 1989. E un lucru foarte bun. Numarul de crame este mai mare si ii felicit pentru tot ceea ce fac. Stim care sunt problemele cu care se confrunta si aici cea mai acuta este lipsa resursei umane. Il felicit pentru domnul Botis pentru initiativa de a ne invita aici pentru a vedea la fata locului ceea ce se intampla", a mai spus Radu Moldovan.

In context, prefectul Ovidiu Frent a adresat, de asemenea, felicitari familiei Botis - "numele Banica are oricum succes" - si le-a urat ca rasplata sa fie pe masura acestei munci frumoase. "Iata ca dupa cativa ani, reconversia vitei-de-vie se vede si in judetul nostru. Ati repus nu doar statistic pe harta judetul Bistrita-Nasaud ca suprafete de vita-de-vie, pe harta viticola a Romaniei, chiar si pe cea internationala. Va marturisesc ca ma intrebau foarte multi colegi din tara ce se intampla cu Lechinta, pentru ca este un brand foarte vechi, bine cunoscut in tara. Ma bucur sa le spun ca avem la Lechinta o crama serioasa si un vin foarte bun. Ne bucuram mult mai mult de succesele romanilor care au business-uri care aduc foloase nu doar familiei, ci si comunitatii", a spus prefectul Frent.

Concluzia a fost trasa de Adrian Botis, cel care a multumit Bunului Dumnezeu pentru ca a dat si anul acesta o recolta foarte, foarte buna.

***

Adrian Botis si-a pus in plan sa reinvie traditia cultivarii vitei-de-vie in comuna Lechinta reusind ca in ultimii trei ani sa infiinteze o plantatie de peste 50 de hectare. In 2010, a inceput sa cumpere terenurile pe care se obtineau odinioarta vinurile premiate la concursurile interne si internationale, in 2014, au inceput plantarile de butasi de vie, iar in 2016 a obtinut prima productie de vin. A fost multa pasiune, munca si efort, iar drumul vinului a fost cu urcusuri si coborasuri, ca in orice afacere.

Vinurile produse de Adrian Botis - prin Crama Vie - Vin Lechinta - sunt certificate DOC, aceasta certificare reprezentand garantia calitatii.

Crama Vie- Vin Lechinta a reusit sa revigoreze vinul specific Lechintei, Neuburger, vin alb, dintr-un soi originar din Austria, format prin incrucisarea naturala a soiurilor Roter Veltliner si Sylvaner. Neuburger este un vin sec de calitate superioara, robust, cu o culoare galben verzuie si o aroma usoara. Primele tonuri sunt condimentate si florale, apoi se dezvolta in arome de nuca.

Gabriela Ciornei.


Foto - Marius Chiuzan

0 comentarii6244 vizualizări19 octombrie 2018
rss 2.0
rss 2.0