Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Sambata 24 Octombrie 2020 - 4252 vizitatori azi
"In memoriam", profesorul Ioan Steff.

Vestea mortii fulgeratoare a profesorului Ioan Steff a cazut ca un traznet asupra familiei, asupra colectivului de cadre didactice al Scolii Gimnaziale "Lucian Blaga" din Bistrita, asupra sutelor de prieteni din cadrul Despartamantului ASTRA Nasaud-Cercul ASTRA Bargau, a locuitorilor din Josenii Bargaului.

          Profesorul Ioan Steff implinise in vara acestui an 71 de ani si a fost pana in ultima clipa a vietii sale un om foarte activ.

          A functionat timp de 23 ani, pana la iesirea la pensie in anul 2013, ca profesor titular pe catedra de geografie a Scolii Gimnaziale "Lucian Blaga".

          Pregatirea sa multilaterala, competenta sa profesionala, empatia si simtul umorului dovedite in relatiile cu ceilalti: elevi, colegi, parinti, prieteni, colaboratori, au lasat in mintea acestora doar imaginea unui dascal inzestrat cu reala vocatie a pedagogiei, un om a carui prezenta agreabila a fost unanim apreciata si cautata de catre toti cei care l-au cunoscut, cu care au colaborat. In calitate de profesor-diriginte, conform afirmatiilor unui profesor coleg, a format numeroase generatii de elevi, incadrandu-se in acea categorie de educatori care au ars aidoma unei lumanari, consumandu-se pe sine pentru a-i lumina pe ceilalti.

Profesorul Ioan Steff a fost multi ani responsabilul catedrei de istorie-geografie si a facut parte din conducerea sindicala a scolii, in aceasta ultima calitate luptand pentru imbunatatirea vietii cadrelor didactice.

S-a implicat cu intreaga sa fiinta in numeroasele proiecte europene pe care scoala le-a avut cu unitati scolare din Austria, Italia si Polonia. Si nu numai atat, fiindca Ionica Steff a inteles mai bine ca multi ca scrisul este o noblete a profesiei de dascal si a fost coautor la realizarea lucrarilor stiintifice intitulate: "Colibita-dimensiuni turistice"-2010-o adevarata oda inchinata zonei in care a copilarit si si-a petrecut anii tineretii si "Bistricior"-2015, carte ce descrie cu talent frumusetea neasemuita a muntelui, un loc al increderii, al sperantei si al vesniciei care ne asteapta.

In cei peste 40 de ani de munca pe taramul invatamantului, Ionica Steff-educatorul experimentat si inzestrat cu mult umor a fost un adevarat liant in colectivele didactice prin care a trecut actionand de fiecare data pentru crearea unui climat de munca agreabil si contribuind prin virtutiile sale la cresterea prestigiului institutiilor in care si-a desfasurat activitatea.

In ciuda tuturor incercarilor pe care destinul i le-a rezervat in aceasta viata, noi nu l-am vazut niciodata pe Ionica plangandu-se, desi stiam ca uneori sufletul lui sensibil plangea. Avea acea putere pe care putini dintre noi o avem, de a se ridica cu umor deasupra propriilor dureri.

Dupa iesirea la pensie, in anul 2013, profesorul Ioan Steff s-a bucurat din plin de binefacerile libertatii stabilindu-si singur programul zilnic. In ultimii ani marturisea prietenilor ca-si dramuieste timpul intre vizitele in locurile sale natale, la Bistrita Bargaului, in cadrul actiunilor Cercului ASTRA Bargau si participarea la evenimentele de familie ale copiilor si rudelor sale.

Participa la toate excursiile organizate in tara prin Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Bistrita, indeplinind rolul de ghid turistic, imbogatindu-i pe membrii grupului de turisti cu cunostintele sale geografice si istorice.

Dar, ne trecem atat de repede ca niste umbre pe ecranul vesniciei si iata ca, in ajunul Zilei Luminatiei, lumina pamanteasca s-a stins pentru Ionica Steff pentru ca sufletul sau iubitor si bun sa treaca la lumina vie a vesniciei.

A murit asa cum a trait: tacut si modest, surprinzandu-ne prin moartea sa fulgeratoare asa cum ne-a surprins in timpul vietii cu jovialitatea si generozitatea sa. A fost un model de dascal si parinte si mai presus de orice a fost on model de OM.

Intr-o casa de gospodari si oameni harnici, la 4 iulie 1948, s-a nascut cel de-al saptelea copil al familiei Steff, parintii Vasile si Mariuca botezandu-l cu numele Ioan, alintat repede Ionica.

Asa ii va ramane numele pentru toata viata, IONICA STEFF. Praslea a devenit repede rasfatatul familiei, mai ales ca diferenta dintre primul nascut si el era de 21 de ani. Ionica a crescut frumos in sanul familiei si iubit de toata lumea.

Scoala primara a urmat-o in satul natal, iar liceul in Prundu-Bargaului, unde a fost un elev silitor cu dragoste de carte, bun la invatatura, ajungand la randul sau dascal dupa absolvirea facultatii de Istorie-Geografie. A predat pe rand in Muresenii Bargaului si in Bistrita-Bargaului, iar din 1977 in colonia Stegea, colonia muncitorilor care au construit barajul Colibita.

A devenit directorul scolii din aceasta colonie si tot aici o cunoaste pe Georgeta, alaturi de care isi intemeiaza o familie. O familie in care vin pe rand 5 fete frumoase si 2 baieti la fel de frumosi. Da ! O familie minunata cu 7 copii, copii de care ar fi mandru orice parinte. Mihaela-care a castigat liga Campionilor la Tenis de masa, in mai 2006, cu echipa sa SterilgardaCastelgoffredo, care s-a impus, cu scorul de 3-2 in ambele manse ale finalei, in fata formatiei germane LangweidMullermilch, Cristina, Mona, Andu, Felicia, Mircea si Niki, sunt florile care au aparut in gradina familiei Steff Ionica

Dupa 9 ani de directorat la scoala din colonia Stegea, in 1986 a plecat la Bistrita si a fost numit director la scoala din Viisoara, iar din 1990 profesor la scoala "Lucian Blaga" din Bistrita, de unde s-a si pensionat, asa cum am amintit  mai sus.

Dascal prin formatie, dar mai ales prin vocatie, pe langa cei 7 "elevi" de acasa, a instruit si format generatii intregi de copii, carora le-a insuflat dragostea pentru materia predata, de locurile natale, de mediul inconjurator. Ionica Steff a fost un mare iubitor de natura, facand multe excursii si drumetii, pastrand o dragoste aparte pentru Valea Bargaului si mai ales pentru Colibita, dragoste materializata in mai multe volume scrise alaturi de colegul si prietenul sau prof.universitar dr. Ioan Baca.

Ioan Steff a fost un iubitor impatimit de folclor. A facut parte din ansamblul Cununa de pe Somes inca de la inceputurile lui, ca dansator, si a plecat de mai multe ori in turnee prin Europa, alaturi de fratele sau Ticu si verisoara sa Domnita. A fost un om de mare ajutor pentru familia sa , dar si pentru apropiati. Un om bun la toate, un tata bun pentru copii, un bunic iubitor pentru nepoti, un frate saritor, un prieten devotat.

Ionica Steff a iubit viata, copii, nepotii, rudele, prietenii. A avut o inima mare, buna, iubitoare, care a incetat sa bata in 31 octombrie 2019.

Ramas bun Ionica Steff.

Dumnezeu sa te ierte, acolo sus in ceruri unde este si sufletul tau bun.

 

Col.(r.) Ioan Cordovan

Vicepresedinte CERCUL ASTRA BARGAU

0 comentarii6468 vizualizări04 noiembrie 2019
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0