Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Marti 22 Ianuarie 2019 - 13956 vizitatori azi
INTALNIREA SASILOR

Memoria individuala si cea colectiva sunt  mai puternice decat uitarea  .In afara lucrurilor obisnuite unei intalniri intre oameni aceasta intalnire are semnificatii mult mai profunde pe care este bine sa le vedem si daca nu este prea mult sa ne adecvam comportamentul atat in spatiul privat cat mai ales in spatiul public .

      In primul rand remarc faptul ca s-a inteles gresit intalnirea sasilor . Este adevarat ca sasii s-au intalnit intre ei ,oamenii dar nu acesta este fondul problemei .Sasii au raspuns unei chemari a strabunilor lor si s-au intalnit cu LOCUL unde au trait si au durat in piatra ,in cutume ,obiceiuri,arta ,cultura,mestesuguri, in elemente de natura spirituala o lume a lor dar intr-o legatura organica cu lumea romanilor . Acest loc este matricea peste care s-a cladit sufletul sasilor nostri  ca subiect colectiv .Aceasta matrice stilistica i-a urmarit pe SASII NOSTRI in toata lumea . Ce frumos suna expresia SASII NOSTRI . Da ei ne apartin sunt parta a fiintei noastre nationale si nimic nu ne poate desparti . Am avut un destin istoric comun,am vorbit aceeasi limba, adica limba romana  ,ne-am inchinat aceluiasi Dumnezeu dar fiecare in felul sau , am infruntat triumful si dezastrul impreuna .Avem un loc comun in care stramosii nostrii au coborat in pamantul pe care l-au lucrat cu atata dragoste . Acesta este BISTRITA .                                                                                                          In al doilea rand fata de aceasta intalnire a sasilor cu Bistrita noi bistritenii nu am avut comportamentul cel mai potrivit .Impart acest comportament din motive de rigoare si precizie in doua componente Prima componenta este cea administrativa , a autoritatilor .Cea de a doua este cea a locuitorilor municipiului .

      Prima componenta s-a manifestat exemplar la nivelul municipiului dar evenimentul a avut totusi amploare judeteana in sensul ca sasii s-au intalnit cu toate localitatile in care au trait ei. Aceasta intalnire trebuia sa fie de nivel judetean iar judetul trebuia sa o faca vizibila la nivel national si sa foloseasca oportunitatile in mediul de afaceri al judetului .

Municipiul a reusit sa repare biserica determinand un motiv de bucurie pentru toti sasii si deopotriva pe toti romanii.Din acest punct de vedere intalnirea sasilor cu TURNUL SASILOR reabilitat este o dovada a legaturii organice dintre sasi , si romani si mai ales intre ei si Bistrita ca spatiu de locuire,cultura si civilizatie comuna .

Tot la nivelul institutiilor reliefez faptul ca ma asteptam ca la slujba din biserica evanghelica sa fie prezenti si reprezentantii celorlalte biserici .Daca din motive de doctrina nu puteau sa fie impreuna atunci pentru simplu fapt ca azi folosesc bisericile cladite de sasi puteau sa o faca .

       A doua componenta cea individuala fata de acest eveniment a scos in evidenta ca este nevoie de o pedagogie continua pentru a intelege pe "celalalt" Ar fi fost bine ca toti cei care locuiesc in case sasesti sa-si intre in rolul de gazda , sa pregateasca locuinta pentru vizita sasilor si sa se manifeste corespunzator . Ce frumos ar fi fost daca si bistritenii s-ar fi alaturat sasilor in hainele pline de noblete ale bunicilor lor . Am fi intregit imaginea de alta data si le-am fi oferit sasilor imaginile copilariei lor Aici trebuie sa punem punct greselilor si sa luam masuri de conservare a mostenirii comune  . La capitolul acesta suntem corigenti .

Nici comportamentul colectiv al gazdelor nu s-a ridicat la nivelul comportamentului sasilor .Trebuia sa ne manifestam solidaritatea cu ei ,sa fim prezenti mai multi la manifestarile lor sa intram in rezonanta cu sufletele lor si sa ne consolidam acel suflet colectiv care  ne-a calauzit in istorie ,Mesajul comportamentului nostru colectiv trebuia sa inflacareze entuziasmul sasilor sa-i faca mai puternici sufleteste si mai legati de acest pamant comun .Trebuie sa transformam aceasta intalnire a sasilor cu pamantul stramosilor lor si intr-o sarbatoare a intalnirii  romanilor cu sasii si sa-i dam acea dimensiune umana pe care  uitarea sa nu o poata atinge .Am citit articolul doamnei Claudia Andron despre acest eveniment .Cred ca articolul doamnei Andron este strigatul comun din morminte al stramosilor sasilor si al stramosilor nostri care ne indeamna ca pe baza unui destin comun in trecut sa ne cladim un viitor comun. In Casa de Cultura a municipiului profesorul Horst Gobbel

si-a inceput inceput Conferinta cu urmatoarele cuvinte "Cine cunoaste pretuieste,cine pretuieste ocroteste "Afirmatia trebuie luata de buna mai ales pentru romani si trebuie sa ne puna pe ganduri intai si apoi sa ne trimita la  actiune . In concluzie sa ne cunoastem istoria comuna , sa ne-o pretuim si apoi cu toata energia sa ne-o ocrotim .

 

Colonel (r) Ioan Gaftone

 

0 comentarii2576 vizualizări21 septembrie 2010
rss 2.0
rss 2.0