Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Joi 26 Noiembrie 2020 - 240 vizitatori azi
Grupul de initiativa "Anul 1812" se transforma in Miscarea Civica "Anul 1812" .

Sambata, 25 iunie, in cadrul adunarii generale a grupului de initiativa "Anul 1812" a fost luata decizia de transformare a grupului in organizatie nonguvernamentala, sub numele de Miscarea Civica "Anul 1812"(in 1812 a fost semnata Pacea de la Bucuresti prin care se incheie razboiul ruso-turc (1806-1812); Basarabia intra in componenta Rusiei), al carei presedinte a fost desemnat istoricul Ion Negrei. Peste 1000 de persoane si organizatii, printre care si toate organizatiile componente ale Platformei civice Actiunea 2012, au semnat declaratia initiata de grup in data de 15 mai. Miscarea si-a stabilit drept obiective culturalizarea societatii civile prin constienzarea trecutului istoric al R. Moldova, organizarea mai multor manifestatii pe parcursul unui an cu privire la implinirea a 200 de ani de la anexarea Basarabiei de catre Imperiul Tarist si convingerea institutiilor abilitate de a introduce disciplina Istoria Romanilor la examenele de Bacalaureat.

 La evenimentul gazduit de Uniunea Scriitorilor au participat oameni de cultura, istorici, jurnalisti si simpli cetateni, in semn de solidaritate si sustinere fata de membrii grupului de initiava. Printre invitati s-au aflat Dorin Chirtoaca, primarul mun. Chisinau, care a adresat un mesaj de felicitare initiatorilor Miscarii si care a subliniat importanta cunoasterii istoriei autentice, Alexandru Mosanu, Membru de Onoare al Academiei Romane, presedintele Grupului de initiativa "Anul 1812", Constantin Tanase, directorul fondator al Cotidianului TIMPUL, presedintele fundatiei cultural-istorice "Anul 1812", Ion Negrei, presedintele al Asociatiei Istoricilor din R. Moldova, istoricii Mihai Tasca, Demir Dragnev, Gheorghe Negru, precum si scriitorii Nicolae Dabija si Arcadie Suceveanu.

 Video de la eveniment, realizat de publicatia Timpul: http://www.youtube.com/watch?v=awKrSxwPY4

  Pe aceasta cale, Platforma Civica ACTIUNEA 2012 saluta constituirea Miscarii Civice "Anul 1812" si isi afirma sprijinul pentru realizarea obiectivelor acesteia, in speranta clarificarii si mediatizarii tuturor aspectelor referitoare la actul anexarii partii de rasarit a Principatului Moldovei de catre Imperiul Rus precum si a apropierii dintre cetatenii celor doua state romanesti de astazi.

 

 

 

 

Conferinta-dezbatere "RM - intre Est si Vest"

  Liga Studentilor Basarabeni din Ploiesti (LSBP), cu sprijinul Universitatii Petrol-Gaze Ploiesti organizeaza  vineri, 1 iulie 2011, ora 10:00, conferinta-dezbatere "RM - intre Est si Vest".

 Evenimentul care se va desfasura in amfiteatrul Universitatii Petrol-Gaze Ploiesti propune reflectarea ansamblului de probleme cu care se confrunta tinerii basarabeni aflati la studii in Romania, nazuintele acestora in contextul implinirii, in 2012, a 200 de ani de la  anexarea partii de rasarit a Principatului Moldovei de catre Imperiul Tarist, precum si abordarea temelor de actualitate din R. Moldova, sub aspect social, politic, economic si cultural.

 Printre invitatii speciali la conferinta-dezbatere "RM - intre Est si Vest" se afla personalitati marcante de pe ambele maluri ale Prutului, oameni politici, istorici, jurnalisti, profesori, academicieni: primarul mun. Chisinau Dorin Chirtoaca, primarul orasului Ploiesti Andrei Liviu Volosevici, presedintele Consiliului Judetean Ploiesti Mircea Cozma, presedintele Forului Democrat al Romanilor din R. Moldova Nicolae Dabija, vicepresedintele Asociatiei Istoricilor din R. Moldova Ion Negrei, directorul cotidianului "Timpul" Constantin Tanase, presedintele Uniunii Jurnalistilor din R. Moldova Valeriu Saharneanu, prof. de istorie Nicolae Petrescu, fostul presedinte al Uniunii Scriitorilor din R. Moldova Mihai Cimpoi, jurnalistul independent Ioan Popescu, directorul Bibliotecii Judetene "Nicolae Iorga" Nicolae Boaru, directorul Muzeului de Istorie si Arheologie Lia Maria Voicu, prof. la Universitatea de Stat din R. Moldova Anatol Petrenco si prof. univ. dr. Ion Calafeteanu.

 

Liga Studentilor Basarabeni din Ploiesti este membra componenta a Platformei Civice ACTIUNEA 2012. Partenerii evenimentului organizat de LSBP sunt Liga Studentilor Basarabeni din Romania, Miscarea civica "Anul 1812", Primaria Municipiului Ploiesti si  Consiliul Judetean Prahova.

  26 iulie 2011

 

 Persoana de contact:

Iacob Cerlat

0736 054368

iacob_upg@yahoo.com

 

 

 

 

Targoviste gazduieste expozitia "Manastiri Rupestre din Basarabia"

  In perioada 28 iunie - 1 iulie 2011 Complexul National Muzeal "Curtea Domneasca" din Targoviste gazduieste o expozitie fotografica cu titlul "Manastiri Rupestre din Basarabia". Fotografiile semnate de Dan Barcea, cineast si fotograf de origine romana stabilit in Austria, au fost expuse pana acum la Bucuresti, Viena, Chisinau, Suceava si Craiova.

Expozitia este organizata de studentii basarabeni din Targoviste si Institutul Fratii Golescu pentru relatii cu romanii din strainatate, cu sprijinul Complexului National Muzeal "Curtea Domneasca" din Targoviste. Vernisajul expozitiei va avea loc marti, 28  iunie, ora 17.00, in cadrul Muzeului de Istorie din Targoviste (strada Calea Domneasca, nr. 187). Invitatul de onoare al vernisajului este avocatul Mihai Nicolae, directorul Institutului Fratii Golescu.

Vizitatorii vor putea admira 30 de imagini ale unor manastiri rupestre din spatiul pruto-nistrean care au ramas active, mentinand functiile sacerdotale inca vii. In perioada sovietica, aceste au avut mult de patimit, dar au ramas mai departe contraforturi ale identitatii nationale asediate. Manastirile rupestre au jucat un rol semnificativ in istoria crestinismului de la miazazi, constituind vreme indelungata granita indepartata a Europei crestine. Incepand din secolul al XIV-lea manastirile rupestre cunosc o renastere sub influenta Sfantului Grigorie Palama si a teologiei isihaste, pe care scrierile sale o legitimeaza. De asemeneala vernisaj va fi proiectat filmul documentar "Golgota Basarabiei", dedicat si evenimentelor din 28 iunie 1940.

Evenimentul este organizat sub egida Platformei civice Actiunea 2012, o coalitie de organizatii care sustin unirea Republicii Moldova cu Romania.

 

 

0 comentarii3899 vizualizări27 iunie 2011
rss 2.0
rss 2.0