Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Marti 22 Ianuarie 2019 - 15382 vizitatori azi
"Lantul slabiciunilor" a lui Caragiale este actual si astazi

Acum doua saptamani Ancuta a fost convocata oficial la liceul in care preda pentru a face parte dintr-o comisie de reexaminare. Motivul, o loaza din clasa a noua ramasese repetenta. Adica, dupa un an de zile de dezinteres pentru carte si eforturi nule, nici la corigenta, in toamna, n-a facut nimic pentru a promova. Fata insa se baza pe ceva. In urma interventiilor la cel mai inalt nivel: Liviu Rusu, inspector general, inspector de specialitate, conducerea scolii instituie o comisie de reexaminare. Ghinionul neveste-mi.

 

La reexaminare, fata primeste subiectul si, reuseste doar sa probeze ca nu stie nici macar sa scrie subiectul dupa dictare (cu "coloplaste" si "mitocondii" in loc de cloroplaste si mitocondrii). Mai precis da foaia goala. Numele, subiectul si ... nimic. Sigur ca, in conditiile astea profesoarelor din comisia de reexaminare le-a fost imposibil sa-i dea nota de trecere.

 

Urmarea ... astazi doi secretari de stat, unul de la minsterul invatamantului si unul de la ministerul mediului au fost de dimineata cu telefonul pe inspectorul general dupa care pe lantul slabiciunilor in jos, inspector de specialitate, director de scoala, sef de catedra etc. Rezultatul fiind, in cele din urma, promovarea la exceptional (bazata foarte probabil pe ceva falsuri in inscrisuri) a mult iubitei loaze la care tinea atat de mult "Dascaleasca, la care tine Piscupeasca, la care tine Sachelareasca, la care tine Iconomeasca, la care tine Diaconeasca, la care tine Preoteasca, la care tine mult gratioasa Popeasca, la care..." tine foarte mult toata gasca portocalie. 

 

Fata de acum 100 de ani, nu s-a schimbat nimic. Sau ?

 

Daca "lantul slabiciunilor" a lui Caragiale este actuala si astazi ilustrand perfect relativitatea morala a societatii noastre, apropierea dintre indivizi si oportunismul ca si stilul colocvial, usurel, deschis tranzactiilor, exemplul meu aduce ceva in plus: "reforma structurala a societatii romanesti", "reforma educatiei", "reforma statului" si bla, bla, bla in versiunea Basescu - Boc. In doua vorbe coruptia politicului. Doar lantul e acelasi, lung si intortocheat, insa nu mai e vorba despre un lant al favorurilor dezinteresate (si chiar simpatice) facute unor amici ai unor amici ci o impunere mizerabila a vointei unor neica nimeni ajunsi in inalte dregatorii politice si care sunt disperati sa-si mai rezolve cate o problema mai mare sau mai mica cat sunt inca la putere. Impotriva oricaror reguli, cu toata opozitia celor calcati in picioare, in baza legii celui mai puternic, dupa obiceiul pamantului.    

 

Acum nimeni nu-si mai pune problema: "Apoi, daca n-o fi stiind nimic animalul!". Important e sa ne dovedim puterea. Tocmai pentru ca stim ca loaza nu stie nimic e si mai important sa promoveze, proband in felul acesta "valorile sistemului" si colateral, sa umilim (cu amenintari si tot tacamul) inca o data niste amarati de dascalii  care si-au macat vacantele invatand pentru examenele de grad si care tocesc toata ziua cartile pentru 700 de lei pe luna si pentru a-i invata pe copii niste lucruri lipsite de noima.

 

Alaturi de zecile de mii de loaze care nu stiu nici macar sa-si scrie numele dupa 12 ani de studii, repetenta de ieri, promovata de azi, va deveni odata cu trecerea timpului, absolventa, studenta, licentiata, consiliera a unui potentat local, sefa la un serviciu descentralizat, parlamentar, ministru. S-a dovedit deja, fata are tot ce-i trebuie ca sa reuseasca in viata. Din pacate, noi toti, cu portocalii cu rosii cu galbeni cu verzi, am mai picat un examen.

 

Alexandru Toniuc.

0 comentarii2338 vizualizări22 septembrie 2010
rss 2.0
rss 2.0