Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Duminica 12 Iulie 2020 - 10056 vizitatori azi
Proiect de lege impotriva violentei domestice.

In atentia domnilor   deputati   Ioan  Oltean,  Emil  Radu Moldovan , Ioan Tintean si Ioan Nelu Botis.  Proiect de lege impotriva violentei domestice. Subsemnatul Ungur Lucian Adrian  in calitate de cetatean al orasului Bistrita va solicit sprijinul dumneavoastra  in   inaintarea unui proiect de lege privind violenta domestica, avand in vedere numarul mare de agresiuni indreptate impotriva femeilor si a copiilor inregistrate la nivel national, comise de   partenerii  de  cuplu.  Propunerea  mea  se  refera  la  aplicarea   unor  sanctiuni agresorului  fie sot sau sotie, persoanei care a  recurs  la violenta fizica impotriva copiilor aflati in ingrijirea acestora, impotriva partenerului de cuplu sau a oricarui membru al familiei cu care locuieste ( parinti, socrii, bunici  ).

In situatia in care actul de violenta este indreptat impotriva unui minor, a unei persoane lipsite de aparare care nu are posibilitatea de a se putea apara din cauza unor probleme medicale, din cauza  varstei  sau a  raportului de forta inegal respectiv greutate - inaltime    (ex. agresorul avand o constitutie fizica net superioara victimei   aproximativ 110 kg si inaltime 1, 90 m, iar victima 45-50 kg  si inaltime  1.60 m ), sa  fie  adaugat la pedeapsa aplicata  si un spor de jumatate  din pedeapsa minima  prevazuta de lege, toate acestea avand in vedere  faptul ca persoanele aflate in ingrijirea agresorului respectiv copii minori, persoane cu handicap,  sau locuind  in aceeasi locuinta cu agresorul , nu au nici un fel de posibilitate de a se proteja fata de agresiunea indreptata impotriva lor. Mai mult nu au unde sa se adaposteasca fiind la dispozitia agresorului, neavand alt spatiu de cazare.

Referitor la pedepse :

1.  Pentru  lovituri care au cauzat vatamari corporale ce necesita sub 3 zile de ingrijiri medicale, pedeapsa sa fie munca in folosul comunitatii minim 10 zile care vor fi prestate in zilele de sambata si duminica pentru ca agresorul sa nu fie impiedicat sa-si continue activitatea zilnica la locul de munca, avand in vedere ca pierderea locului de munca ar avea efecte negative asupra intregii familii. Se va exclude posibilitatea sanctionarii prin  amenda care ar avea un efect  mai mic asupra agresorului daca acesta are o situatie materiala buna, iar daca agresorul are o situatie materiala precara, amenda va avea un efect negativ ( de bumerang ) mai mult asupra familiei din care provine (  deci banii pentru cele necesare familiei se vor duce in plata amenzii ).

2.  In situatia in care victima agresiunii necesita peste 10 zile  de ingrijiri medicale pedeapsa sa fie cuprinsa intre 6 luni si 2 ani  de inchisoare cu mentiunea ca pedeapsa va fi executata la locul de munca daca agresorul detine un loc de munca, iar daca acesta nu detine un loc de munca primaria de pe raza localitatii de domiciliu  ii va oferi posibilitatea sa presteze munca in folosul comunitatii sau va muncii in  cadrul unui penitenciar,  fiind renumerat cu un salariu  egal cu cel pe care-l primesc detinutii care presteaza munca in penitenciare. Jumatate din salariul obtinut va fi virat direct in contul sotiei si  copiilor aflati in intretinerea acesteia. Pe toata perioada executarii pedepsei condamnatul va avea obligatia sa se prezinte dupa terminarea programului de munca la penitenciar unde va fi cazat pe timpul noptii pe toata perioada ispasirii  pedepsei.

3.  In cazul in care victima  agresiunii va suferii  in urma agresiunii  pierderea capacitatii fizice sau  psihice permanente sau temporare mai mari de 6 luni  sau  a fost supusa torturii, pedeapsa aplicata va fi de minim 5 ani cu interzicerea unor drepturi si cu obligatia de a presta munca pe toata perioada detentiei pentru a-si putea obtine drepturile interzise, respectiv dreptul la corespondenta, dreptul la convorbiri telefonice, dreptul la plimbare zilnica , dreptul  de a primi vizite, dreptul de a primi bunuri, etc. Nu va putea beneficia de aceste drepturi in cazul refuzului de a muncii.

Toate aceste masuri vor  descuraja agresorii, vor crea o mai mare siguranta a copiilor  si a femeilor    si vor evita situatii in care victima  este umilita si  trebuie dupa agresiune sa-si caute  si un loc  unde sa se adaposteasca, fiind nevoita sa fuga din calea  agresorului  cateodata  si  insotita de copii care resimt puternic emotional aceste situatii.

Cercetarea va fi facuta exclusiv in stare de retinere a agresorului care intruneste conditiile prevazute la punctul 3.

Pentru a evita situatiile de abuz  si din partea potentialelor victime , retinerea agresorului va fi facuta doar in situatiile cu dovezi solide ( exemplu: certificat medico-legal, martori, ... ).

Mai mult in situatia in care se va dovedi denuntul calomnios  din partea unei persoane care pretinde ca  a fost agresata , se va prevedea expres in lege pedeapsa cu amenda sau inchisoarea pana la 3 luni pentru a evita abuzul si plangerile neintemeiate sau din razbunare ( in situatia in care sotii sunt in divort , iar unul dintre soti vrea sa se razbune ).

Pe langa pedeapsa aplicata respectiv prestarea de munca in folosul comunitatii , agresorului i se va putea aplica dupa caz  (  interdictia temporara de a locui in acelasi spatiu de cazare cu victima , prin aceasta masura descurajand agresorul si evitand punerea intr-o situatie dificila a victimei si  umilirea acesteia, care de cele mai multe ori trebuie sa-si caute un adapost  fiind in situatia de a suporta umilinta de a dormii in  spatii improprii ).

In situatia aplicarii masurilor de evacuare temporara a agresorului , acestuia  i se va da posibilitatea sa se cazeze in adaposturile pentru persoanele fara adapost din cadrul serviciului social al primariei din raza de domiciliu al agresorului , acesta urmand sa plateasca contravaloarea cazarii exclusiv prin munca in folosul comunitatii.

 

 

II

     Proiect de modificare a pedepselor pentru infractiunile sexuale

 Totodata va rog sa propuneti  un  proiect de lege prin care sa cereti o  inasprire a pedepselor pentru autorii agresiunilor sexuale indreptate impotriva copiilor, persoanelor aflate in intretinere  care nu au capacitate de discernamant  deplina,  persoanelor aflate sub protectia tutorelui in situatia in care sunt agresate de tutore sau de catre o persoana desemnata sa o instruiasca , sa o protejeze, sa tina loc de tutore , cadru didactic , etc . Pedepsele sa fie majorate cu jumatate din minimul pedepsei actuale iar in situatia recidivarii pedeapsa sa fie majorata cu dublu minimului prevazut de lege , eliberarea autorilor de infractiuni sexuale indreptate impotriva copiilor de pana la 12-14 ani sa fie conditionata de avizul unei comisii de medici   psihiatri   . In situatia in care vor constata ca infractorul este predispus comiterii unei noi fapte , comisia de eliberare sa-i poata prelungi pedeapsa cu inca 2 ani peste cea dispusa de instanta de judecata  , urmand ca in perioada de  prelungire a pedepsei  infractorul sa fie obligat sa participe la sedinte de terapie. Ca si pedeapsa complementara toti autorii infractiunilor sexuale indreptate impotriva copiilor sa fie obligati sa munceasca, fara exceptie. Eliberarea inainte de termen sa fie exclusa. Daca autorul infractiunii nu va putea dovedi in fata comisiei de medici ca este apt pentru eliberare si ca nu mai este predispus din punct de vedere medical comiterii unei noi infractiuni sexuale acesta va putea fi amanat pentru eliberare cu pana la 10 ani peste pedeapsa initiala , urmand ca la fiecare 2 ani sa fie supus unei expertize medicale care va stabili daca poate fi eliberat  dupa executarea pedepsei. In situatia in care victima agresiunii sexuale a decedat sau s-a sinucis ca urmare a agresiunii   sau a fost ucisa , pedeapsa prevazuta de lege sa fie de minim  25 de  ani fara posibilitatea eliberarii conditionate  si pedeapsa cu inchisoarea  pe viata cu interzicerea tuturor drepturilor respectiv corespondenta, convorbiri telefonice, vizite ,  pachete,  etc , iar in situatia in care detinutul va presta munca pe perioada detentiei prin asta isi va putea recapata drepturile care i-au fost interzise . In caz contrar nu va putea beneficia de nici unul din drepturile enuntate mai sus.

O alta masura complementara  aplicata  condamnatului va fi interdictia de a-si stabili domiciliul dupa eliberare  la mai putin de 300 m distanta de scoli, gradinite, crese, avand obligatia ca lunar sa se prezinte la sectia de politie in raza careia domiciliaza , putand astfel sa-i fie verificat in permanenta locul de domiciliu. In cazul nerespectarii acestei conditii i se va aplica o pedeapsa cu inchisoare intre 1-3 luni. I se va interzice sa lucreze in serviciile publice sau private  in care va putea avea contact cu copii . In  situatia in care autorul infractiunii are in intretinere copii minori  periodic  ,  de cel putin 2 ori pe an un psiholog din partea serviciului de protectie a copilului din orasul de domiciliu va face o evaluare a copiilor si a fostului condamnat , pentru a constata eventualele semne de tentativa de agresiune sau de orice alta forma de disfunctionalitate in relatia cu copii. In situatia in care psihologul  sau persoana care face evaluarea constata ca a avut loc o tentativa de agresiune sau o agresiune, la primele semne va inainta un referat cu constatarile sale  politiei sau Parchetului de pe langa Judecatoria in raza caruia se afla , care va dispune cercetarea cazului iar daca se constata ca persoana a savarsit o tentativa sau un act de agresiune sexuala va fi decazut din drepturile parintesti si evacuat din domiciliul comun , fiind separat de copii printr-o dispozitie a instantei si  obligat sa plateasca lunar drepturile banesti care se cuvin prin lege copilului pentru intretinerea acestuia. In acest caz agresorul va putea sa-si viziteze copiii minori doar in prezenta unei persoane desemnate de instanta sau de protectia copilului.

Domnilor  deputati  mizez pe sprijinul dumneavoastra si va rog sa faceti toate demersurile necesare pentru a promova  legea de mai sus cat si modificarile la legea care sanctioneaza infractiunile sexuale indreptate impotriva copiilor  propuse de mine  care prin masurile dure propuse  va descuraja infractionalitatea sexuala indreptata impotriva copiilor ,  abuzurile indreptate impotriva femeilor cat si orice alta forma de violenta domestica.

 

                                                        Cu stima

                                                  Ungur Lucian Adrian

2 commentarii2800 vizualizări24 noiembrie 2011
rss 2.0
rss 2.0