Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Joi 02 Aprilie 2020 - 1938 vizitatori azi
Reprezentantii comunitatilor romanesti se intalnesc la Alba Iulia, in cadrul Congresului Spiritualitatii Romanesti.

In acest an la eveniment participa peste 200 de personalitati, in marea lor majoritate din Moldova, Serbia, Bulgaria si Ucraina.

Congresul, ajuns la a XV-a editie, este unica forma organizata, unitara, de intrunire a reprezentantilor romanilor din intreaga lume, incepand cu anul 1993 cand a fost creat de catre Liga Culturala pentru Unitatea Romanilor de Pretutindeni, pentru cunoasterea romanitatii, a intaririi legaturilor romanilor din lumea intreaga cu tara si a stabili sprijinul necesar ce trebuie sa fi acordat de Romania Comunitatilor romanesti de pretutindeni.

Manifestarea se desfasoara cu sprijinul Institutiei Prefectului Alba, Consiliului Judetean Alba, Primariei municipiului Alba Iulia si de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, in perioada 28 noiembrie - 2 decembrie, delegatii la Congres participand si la festivitatile prilejuite de aniversarea a 93 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia si a Zilei Nationale a Romaniei.

Avand ca principale obiective analiza si gasirea unor solutii concrete la problemele cu care se confrunta comunitatile romanesti in conditiile globalizarii si ale crizei economice mondiale, Congresul va debuta pe data de 29 noiembrie cu lucrarile in Plen, unde va fi dezbatuta tema generala a reuniunii din acest an: Probleme ale romanilor de pretutindenidin perspectiva actiunii celor XV editii.

Desfasurarea lucrarilor va continua cu sustinerea comunicarilor stiintifice in cele patru sectiuni:
- Alba Iulia inistoria nationala si in viata lumii (Saa Mihai Viteazu - Palatul Administrativ)
- Bicentenarul raptului Basrabiei 1812 - 2012 siurmarile lui istorice (Casa de Cultura a Studentilor - sala mare)
- Valori romanesti incultura universala (Casa de Cultura a Studentilor - amfiteatru)
- ASTRA la 150 de ani de la infiintare (Sala de Concerte a Liceului de Muzica si Arte Plastice).

Totodata vor avea loc, ca si in cadrul precedentelor editii, intalniri, expozitii de carte si arta, Noptile de poezie, spectacolul romanior de pretutindeni, va fi dezvelit bustul scriitorului Mihail Sadoveanu si vor fi decernate premiile editiei a XV-a a Congresului, trofee, medalii.

"Participarea la actiunile organizate de oficialitatie locale cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei va reprezenta si de aceasta data pentru delegatii de la Congres o ocazie de a-si reincarca inimille de acel inefabil sentiment al iubirii de patrie si neam, asa cum numai la Aba Iulia se poate petrece, pe care, la intoarcerea in tarile in care traiesc, il vor impartasi celorlalti membri din comunitatile, organizatiile si asociatiille romanesti" a spus Victor Craciun, presedintele Asociatiei Congresul Spiritualitatii Romanesti, la conferintade presa ce a deschis lucrarile.

La randul sau, istoricul Mircea Dogaru a declarat ca lucrarile Congresului din acest an sunt dedicate efortului pe care Alba Iulia il face pentru a deveni Capitala Culturala Europeana.

0 comentarii2380 vizualizări29 noiembrie 2011
rss 2.0
rss 2.0