Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Joi 28 Martie 2024 - 14587
Cronica de familie: De cand stiu de mine si putina istorie?

Practic stiu de mine de cand nici nu aveam 4 ani .. Tin minte ca saream in pat in casa de la drum a bunicilor unde locuiam si strigam batand din palme cat ma tinea gura  .. o sa radeti .. ha ha !  "STALIN SI POPOUU’  RUS, LIBERTATE NE-A  ADUUUUS " ! ... ( ‘le muma’n  c.. !), lozinca invatata la gradinita unde mergeam regulat. Ma supraveghea sa nu cad cumva din pat, Livia din Sus (asa-i ziceam) care era o verisoara buna de-a mamei si un fel de "bona" a mea. Vedea de mine, ce mai !

         Tot atunci in Septembrie  ’53 cand am implinit 4 ani, imi aduc aminte de data asta foarte bine, ca (cu) "ocazia prilejului", ai mei mi-au cumparat o masinuta din aceea cu "volant", de-o tragi de cateva ori pe podea, dupa care-i dai drumu si pleaca singura, oprindu-se intr-un picior de scaun, de masa, de pat sau de perete...de culoare albastru inchis si ca mai toate jucariile chinezesti (era chinezeasca) avea un miros specific care mie imi placea foarte mult.                                                                                               Mentionez chestia asta cu mirosu’ pentru ca o viata intreaga am fost obsedat de mirosuri, au facut parte din existenta mea si modul de a percepe lumea inconjuratoare. Mi-au creat stari euforico-transcedentale dar si de angoasa sau de-a dreptu’ catastrofale. Am fost si sunt ghidat de mirosuri Nu sunt atat de destept, nu ma duce capu, nu-mi gasesc termenii si cuvintele sa va pot explica, ce-a fost si inca este pt. mine fenomenul si verbul a mirosi !    . .. deci cum va spuneam, masinuta aceea albastra care mirosea extraordinar, de-mi venea sa o mananc .. ce s-a intamplat ?  M-am rugat de-ai mei sa ma lase cu ea la gradinita, sa ma dau si eu mare, de !?    Si m-au lasat …                                              Pe atunci gradinita functiona in casele Muntencii, chiar vis a vis de Lunca Domneasca si aproape de scoala, unde mai era si "Carrefour-ul" comunal, de-i zicea Coperativa si unde gestionar era nenea George Manjina cu tanti Victoria, iar Mircea baiatul lor, a fost in clasa cu mine. Ei se trageau de pe Moieciu de Sus …  Educatoare, o aveam pe Doamna Oara Pavaluca, atunci ..                                                                   Munteanca asta a fost sotia lui nenea Ionel Munteanu-"Bacoiu" (porecla),  bastinas,  mare comersant si negustor, care a avut pravalie si-a construit casele chiar in centrul Moieciului .. ea fiind "gherlanca" de prin Arges, din familia Badestilor .. Dumnezeu sa-i ierte                                                                                                                         … si mi-au cantat La Multi Ani, am dus ceva prajituri facute de mama (cornulete) si-am iesit la joaca in curte. Acolo bineinteles, aveam amenajata, nelipsita groapa cu nisip unde construiam .. castele ! Masinuta n-o slabeam din mana, era a mea si numai a mea, neavand frati, eram zgarcit, uracios, nu dadeam nimic, decat la schimb. Imi dai iti dau ..  Si bineinteles ce era sa se intample s-a intamplat, am intrat cu ea in groapa si nisipu’ la randul lui in masinuta   .. dupa care "alles bulles" s-a dus naibi motorasu’, n-a mai mers deloc, nenorocire mare, am inceput sa plang, tragedie, nasol si-am  ajuns acasa cu ochii umflati .. M’amare care n-a fost de acord din start, sa merg cu ea la gradinitza . - "noa, acuma plange, calca-o-ar nevoia de jucarie, ti-am zis sa n-o iei"

Ma rog, a trecut .. , masinuta n-a mai mers nici cum, m-am apucat cica s-o repar si-am facut-o bucati. Am scos din ea un "caus" (polonic) de nisip  …si uite asa am ramas cu amintirea primei mele zile aniversare, de cand practic stiu de mine .. dar fara jucarea !

Casa in care m-am nascut, a fost cea a bunicilor. Ai mei mai intai in ’47 au construit sura, iar casa au inceput-o chiar in anul in care m-am nascut eu, adica ’49. Tarziu, prin anii ’54 - ’55 au reusit sat termine o camera si bucataria, si ne-am mutat peste curte.

Moase mi-a fost bineinteles "m’amare moasa" sau "babuta" cum ii ziceam eu si care era bunica mamei mele deci strabunica mea. Moase comunala cu Scoala de Moase facuta la Sibiu, a fost pentru mine in primi ani de viata, ceva de nedescris, nu va puteti inchipui ce trairi, momente si amintiri am de atunci de cand mergeam "in sus" la ea si ma lasau ai mei o zi doua … Am sa vi le povestec mai tarziu !

Cand ma intreaba lumea cine sunt in afara ca ma chiama cum ma chiama, adica .. GARBACEA Florian - Alexandru, nascut in Moieciu de Jos la 17 Sept. 1949 pe la 11.30 a.m. , practic nu spun mare lucru.  Un nume, o data .. si-atat !

Drept pentru care, incerc sa-mi fac un arbore "ginecologico-anatomo-fiziologic", de-i  mai zice si "genealogic", sa vedeti si Dumneavoastra, "pedigree" -ul meu ..  ha ha ha !

Pentru asta, tre’ sa fac putina istorie, sa umblu la date si documente sa caut sa ma informez, sa fiu cat mai pe faza .. !

 

Putina istorie, sa zicem !

Dupa cum spun unii si ce-am mai citit, despre Bran s-ar sti de pe la 1367- .. toamna (asta-i foartea important !), cand un magistru pe nume Jacob "nobil de Drag" .. acum de dragu cui .. habar n-am, mare barosan-feudal din Tara Barsei, ii revine ca mostenire Branul, asa tam-nesam  - va dati seama ce-a mancat asta cand a fost mic ? - de-i zicea Terch sau Törzburg pe vremea aceea .. ! (suna cam teutoneste, nu vi se pare ?)                                   Si  ce-o fi zis ala care-l stapanea mai demult ?

-          Bai Jacoabe, tot esti tu baiat fain, ia d-aci din partea mea "Terciu" asta sa stim si noi o treaba, ai grije de el, bucura-te, ingrijeste-l, apara-l, asfalteaza-l, baga gazu’ fa canalizarea .. c-o sa vina o vreme cand branenii si-or da cu pumnii-n cap … de "fericire" !

Apropo de Terci, o sa radeti dar e un nume destul de frecvent mai ales in satele de sus ale Branului, cum ar fi Sirnea, Magura si Pestera ! Nea’ Nicu Terci, bun prieten cu tata Dumnezeu sa-i ierte pe amandoi,  era din Sirnea …

Si .. ce-a facut baiatu’ asta ce n-a facut, chestia e ca dupa 6 ani, adica pe la 1373, un sfert din satul Bran, este donat de data asta sub numele de Turcz  sau Törcsvár ( hopa deja au aparut "francezii", de le mai zice si unguri ) de regele maghiar de atunci,  lui Neculaie, episcop de Cenad si nepotului sau Matei.    …  Ca bine-i sa fi nepot !

Ma rog, pe la 1377, incepe construirea castelului Bran .. sunt multe date si explicatii, nu intru in amanunte, nu mi-am propus sa fac pe istoricul .. sub domnia lui  " Lajos bácsi " - els? al Ungariei de catre .. sasii brasoveni , pe ruinele cica a unei cetati din lemn de pe la 1211-1225, construita de data asta de cavalerii teutoni.  Maama ce de mult, nu ? Acu stau sa ma gandesc, oare noi pe unde eram ? Nu cumva suntem  o "cooproductie" ungaro-saseasca de atunci si ne zice mai nou braneni ? N-ar fi rau, da nu cred !? J

Pe la 25 aprilie 1651, Gheorghitza RAKOCZI al II-lea, principele Transilvaniei face-o pomana "brasovenilor" si printr-un act  "donational si de schimb", le atribuie cetatea si domeniul Branului. Prin acest act la 27 februarie 1653, Brasovul devine "propetar" asupra cetatii si satelor inconjuratoare si le stapaneste ca "domn de pamant" pana-n anul 1848 cand apare, (hopa !) revolutia si la Bran si i se da "sas" castelanului sas,  branenii luandu-l la alergat si soarta in propriile maini ..  Uraaa si la gara !                    Da de unde atata gara ? Ca era o vorba: " Gaz metan si tren la Bran", adica un fel de la "pastele cailor" mai stilizat !                                                                                     Totusi prima atestare documentara a satelor branene, apare in anul 1729 - o lista a "colibasilor" din satele :  Moeciu de Jos, Moeciu de Sus, Poarta, Sohodol, Zbarcioara, Sirnea si Coacaza, iar pe la 1732, apare si Fundata. Asa ne-a fost noua scris sa fim colibasi, adica ai de traiesc in colibe .. si ce, uite ca n-am murit. De fapt Branu’ era intins pe toate coclaurile si coastele submontane, case risipite si totusi adunate in comune delimitate. Daca ati vedea casa (cea mai ramas din ea) a strabunicului din partea tatii, Todor Garbacea-Tzurcan, unde e construita si ce "shcarpa"(un fel de rapa abrupta), se lasa la nici 5 metri de "batatura", pt. cei suferinzi de "acrophobie"  n-ar fi indicat …                                                                       In orice caz si orice-ati zice, suntem pe locul II in lume, asa colibasi cum am fost.      De ce, cum, o sa ma intrebati ? Foarte simplu. Pt. ca nu ne consideram nici ardeleni puri, fiind populatie de granita cu influente clare din judetele invecinate, de la vorba, port, obiceiuri, dar totusi ardeleni teritorial vorbind … si nici regateni sau "gherlani" cum le zicem noi si cu care deasemenea ne invecinam, lumea n-a stiut unde sa ne catalogheze, a zis ca suntem un fel de stat in stat, noua ne-a placut chestia asta si-a aparut "STATELE UNITE BRANANE " .. sau astia sunt cu "Dumnezeul lor " ! … ca secuii !

Cum cea mai mare putere a lumii sunt STATELE UNITE ALE AMERICII, dupa A in alfabetul latin, urmeaza .. bineinteles B, nu ? 

Deci facand un tabel in ordine alfabetica … asta e, suntem pe locul II. In der Welt !  …    Comentarii ?

  1. STATELE UNITE ALE  AMERICII
  2. STATELE UNITE  BRANANE !

Si mai avem impreuna ceva comun, dar cu o mica diferentza totusi … si anume :        Daca americanii au "zgaraie nori" si se mandresc cu ei, noi avem "zgaraie branza" si .. ce frumos, nu ?

 

 

           floriandelabran. 

.


2 commentarii3059 vizualizări11 iunie 2012




rss 2.0
rss 2.0