Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sfaturi intelepte Duminica 05 Iulie 2020 - 17488 vizitatori azi
"Zece strategii de Manipulare".

Cunoscutul politolog, filozof si lingvist nord-american Noam Chomsky, profesor emerit la MIT (Massachusetts Institute of Technology) a stabilit lista celor "Zece strategii de Manipulare" prin mediile de informare in masa.
Pentru Chomsky "libertatea de exprimare este mai importanta decat orice versiune a faptelor sustinuta de ordinea stabilita, oricare ar fi raportul pe care aceasta il intretine cu adevarul faptelor in sine".Chomsky evoca diferitele tehnici de manipulare si in primul rand, strategia diversiunii.

1. Strategia diversiunii

Strategia diversiunii consista in deturnarea atentiei publicului de la problemele importante si de la schimbarile hotarate de elitele politice si economice, printr-un potop continuu de distractii si de informatii neinsemnate. Chomsky analizeaza diferitele tehnici de spalare a creierului, pe care o indura poporul nostru.

2. A cauza probleme si, apoi, a oferi solutii

Aceasta metoda se mai numeste si "problema - reactie - solutie". La inceput se creeaza problema sau "situatia", prevazuta pentru a suscita o anume reactie a publicului, pentru ca tocmai acesta sa ceara masurile mai dinainte stabilite pentru a fi acceptate. De exemplu: dezvoltarea intentionata a violentei urbane sau organizarea de atentate sangeroase pentru ca publicul sa ceara legi represive, in detrimentul libertatii.

3. Strategia "in degradeu"

Pentru ca publicul sa accepte o masura inacceptabila este de ajuns sa fie aplicata in mod progresiv, in "degradeu", pe o durata de zece ani. In acest fel, au fost impuse conditii sociale si economice absolut noi din 1980 pana in 1990. Somaj masiv, imigratie - invazie, precaritate, flexibilitate, delocalizari, salarii care nu mai asigura un venit decent, iata schimbarile care ar fi provocat o revolutie daca ar fi fost aplicate in mod brutal.

4. Strategia actiunii cu date diferite

O alta maniera de a obliga publicul sa accepte o hotarare nepopulara este de a o prezenta ca "dureroasa, dar necesara", obtinand acordul publicului in prezent pentru aplicarea ei in viitor. Este mult mai usoara acceptarea unui sacrificiu viitor decat al unuia apropiat. In primul rand, pentru ca efortul nu trebuie facut imediat, apoi, pentru ca publicul are mereu tendinta de a nadajdui, "totul va merge mai bine maine", si ca sacrificiul cerut va putea fi evitat. In fine, aceasta maniera lasa publicului timp pentru a se obisnui cu ideea schimbarii, pe care o va accepta cu resemnare la momentul venit.

5. A se adresa publicului ca unor copii mici

Cea mai mare parte a adresarilor destinate marelui public folosesc discursuri, argumente, personaje si un ton absolut copilaresti, aproape debile, ca si cum spectatorul ar fi un copil mic, de 12 ani, sau un handicapat mental. De ce oare? "Daca ne adresam unei persoane ca si cum ar avea 12 ani, atunci aceasta, prin sugestibilitate si cu o oarecare probabilitate, va avea un raspuns sau o reactie tot atat de lipsita de simt critic ca al unui copil de 12 ani", analizeaza Chomsky.

6. A face apel mai mult la partea emotionala decat la gandire

Este o tehnica clasica pentru a opri analiza rationala si, deci, simtul critic al oamenilor. In plus, folosirea emotionalului deschide accesul la subconstient, pentru implantarea unor anumite idei, dorinte, spaime, pulsatii sau comportamente.

7. Mentinerea poporului in nestiinta si prostie

A face in asa fel ca poporul sa nu inteleaga tehnologiile si metodele folosite pentru controlarea si robirea lui. Calitatea educatiei data claselor inferioare trebuie sa fie cat mai slaba, incat prapastia de nestiinta care separa clasele de jos de cele de sus sa fie si sa ramana de neinteles de catre cele dintai.

8. A incuraja publicul sa se complaca in mediocritate

A incuraja publicul sa creada ca e "bine" sa fi prost, vulgar si incult. A-l indopa cu seriale americane si emisiuni de tele-realitate, niste dobitocenii monstruoase.

9. A inlocui revolta cu invinovatirea

A face omul sa creada ca numai el singur este vinovat de propria-i nenorocire, din cauza unei inteligente insuficiente sau a capacitatilor si eforturilor necorespunzatoare. Astfel, in loc sa se ridice impotriva sistemului, individul se sub-estimeaza si se invinovateste, ceea ce creeaza o stare depresiva, avand ca efect abtinerea de la actiune. Si, fara actiune, nu exista revolutie !

10. A cunoaste oamenii mai bine decat se cunosc ei insisi

In ultimii 50 de ani, progresele fulgeratoare ale stiintei au sapat o prapastie crescanda intre cunostintele publicului si acelea detinute si folosite de elitele conducatoare. Sistemul cunoaste individul mediu mai bine decat el insusi. Aceasta inseamna ca, in majoritatea cazurilor, sistemul detine un control mai mare si o putere mai importanta asupra oamenilor decat ei insisi.

 

 

Material primit la redactie.

 

0 comentarii17990 vizualizări04 februarie 2017
rss 2.0
rss 2.0