Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sfaturi intelepte Miercuri 23 Septembrie 2020 - 16228 vizitatori azi
REGULI DE AUR PENTRU CUMPARATURI ONLINE SIGURE.

Avand in vedere ca urmeaza perioada reducerilor si multi comercianti permit, ca facilitate, plata in mediul online, Politia Romana va recomanda sa respectati cateva reguli, pentru cumparaturi cat mai sigure.

CE TREBUIE SA FACI

Cumpara din surse sigure, de la firme sau magazine pe care le cunosti sau pe care le-ai mai folosit si verifica rating-ul vanzatorilor pe site-urile de comert online.

Introdu adresa site-ului pe care intentionezi sa efectuezi plata si nu da click pe link-uri primite pe mail. In unele situatii, aceste link-uri te pot directiona catre site-uri false, care imita perfect site-urile comerciantilor.

Asigura-te ca transferul informatiilor se face in mod securizat. Verifica existenta simbolului de tip lacat in bara URL si foloseste un protocol HTTPS sau SSL atunci cand navighezi pe internet.

Inainte de a introduce datele cardului bancar, asigura-te ca site-ul este securizat: in stanga sus va aparea un lacatel care va indica faptul ca respectivul site este securizat iar adresa site-ului va incepe cu HTTPS.

Este important sa detii un sistem de operare actualizat si un antivirus, de asemenea actualizat iar firewall-ul sa fie activat. Exista programe informatice care pot inregistra caracterele tastate, astfel datele cardului bancar precum si alte date de identificare sau autentificare pot ajunge in posesia unor persoane neautorizate.

Foloseste carduri de credit atunci cand cumperi online. Majoritatea cardurilor de credit au politici stricte in ceea ce priveste siguranta clientilor. Daca nu primesti ce ai comandat, emitentul cardului iti va returna banii.

Fii atent la platile recurente (automate). Inainte de a furniza datele cardului pentru a plati un serviciu cu reinnoire, informeaza-te cum poti sa incetezi serviciul platilor recurente.   

Multi comercianti online iti vor cere sa stocheze informatiile tale de plata. Gandeste-te de doua ori inainte sa iei o decizie si fii sigur ca ai inteles riscurile pe care le implica.

Pastreaza intotdeauna documentele referitoare la platile pe care le-ai efectuat online.Acestea pot fi folosite pentru stabilirea termenilor si conditiilor vanzarii sau pentru a face dovada ca ai platit pentru bunuri.

 

CE NU TREBUIE SA FACI

Daca nu cumperi un anumit bun sau serviciu, nu furniza datele cardului. In cazul platilor online vi se vor solicita de catre comercianti numele inscris pe card, numarul cardului, codul CVV si data expirarii. Daca ti se cer si alte informatii, cum ar fi codul PIN, nu introdu aceste date si paraseste site-ul.

In situatia in care primesti mailuri prin care ti se solicita datele cardului bancar, pentru actualizare, sau pentru diferite scopuri, nu da curs acestor solicitari, banca nu iti va cere niciodata aceste date prin mail, iar cel mai probabil, daca vei da click pe linkul din mail, vei fi directionat catre un site de tip phishing, care imita site-ul real al bancii unde ti se va cere sa introduci datele cardului.

Nu deschide atasamente primite de la persoane necunoscute, acestea pot contine virusi sau programe de tip malware.

Cand cumperi online de la alte persoane, nu trimite banii in avans. Daca este posibil, foloseste un serviciu cu plata ramburs.

Evita sa faci cumparaturi pe site-uri care nu folosesc un serviciu de tip full authentification (Verified by Visa / MasterCard Secure Code)

Nu trimite datele cardului prin e-mailuri necriptate.Unii comercianti online din afara Europei pot cere sa le trimiti prin fax copii ale cardului si pasaportului, drept garantie. Nu da curs!  

 

 

0 comentarii12712 vizualizări17 noiembrie 2017
rss 2.0
rss 2.0