Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Turism Joi 15 Aprilie 2021 - 14587
Stra-stranepotul lui Bram Stoker a fost la Bistrita si la hotelul Dracula din Piatra Fantanele.(50 de poze)

Dacre Stoker-originar din Carolina de Sud, Statele Unite, este stra-stranepot de frate cu celebrul Bram Stoker care a scris romanul "Dracula" si care a plasat o parte din actiune in pasul Tihuta, pe valea Bargaului. In aceste conditii Dacre Stoker, alaturi de jurnalistul-regizor american Aaron Sagers si scriitorul-fotograf olandez Hans Corneel de Roos au vizitat Bistrita, dupa care au refacut traseul spre pasul Bargaului-Tihuta, traseu cuprins in "Bram Stoker- Dracula, ghid de calatorie" pe care l-au realizat .

            La hotelul Dracula, a fost organizata o conferinta de presa unde cei trei si-au prezentat proiectul de valorificare pentru romani a legendei lui Dracula dar si corelarea unor date din roman cu evenimentele istorice. In acest context, Dacre Stoker a mentionat ca intregul roman "Dracula" trebuie privit ca o fictiune, inspirat dupa legende irlandeze medievale iar majoritatea locurilor si faptelor mentionate isi au sorgintea in experienta de viata a lui Bram Stoker dar si din lecturile sale referitoare la voievodul Vlad Tepes sau Mihai Viteazul care s-au impotrivit turcilor ce doreau sa-si extinda imperiul in Europa.

            In acest context, au fost prezentate date referitoare la locatia geografica a castelului lui Dracula, care in realitate este pe un varf golas din muntii Calimani sau alte date referitoare la locatiile din roman. Cu toate aceste Dacre Stoker a subliniat ca este necesara pastrarea legendei si identificarea ei cu castelul Dracula din Bistrita-Nasaud dar si cu castelul Bran care pot prezenta turistilor straini o legenda ce prinde viata si in folosul romanilor, ce pot beneficia economic de pe urma acestui roman devenit foarte cunoscut in toata lumea.

 

Marius Chiuzan.

.

P.S. - in foto 1 este Dacre Stoker la primul bust din lume in marime naturala a lui Bram Stoker.

2 commentarii4641 vizualizări23 noiembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0