Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Turism Joi 15 Aprilie 2021 - 14587
Paul Pop "Jack"- un om dedicat cu tot sufletul cailor.(150 de poze)

Intr-o frumoasa zi de sambata, am poposit cateva ore alaturi de trei liceene de la C.N.A.M. Bistrita, la ferma de cai si animale a lui Paul Pop, ferma situate la iesirea din Unirea, spre comuna Livezile, in zona cunoscuta ca si "Cotu’ Iadului".

Pe un deal, se vede inca din departare un ansamblu de cladiri galbui sau realizate din lemn masiv unde Paul a construit cu truda in ultimii ani o ferma unicat in judet si din multe puncte de vedere unicat si in tara.

Paul ne arata pentru inceput, cu mandrie, grajdurile unde tine mai multe perechi de cai de rasa pura cumparati din Olanda, Germania, Cehia si Ungaria, pe foarte multi bani, fiecare cal valorand cat o masina de lux. Grajdurile sunt impecabil intretinute, caii avand conditii conform normelor europene, dupa toate regulile si criteriile vazute la marii crescatori din Occident.

Dupa ce am vazut caii, Paul ne-a aratat sectorul de cresterea a iepurilor de rasa, multe exemplare fiind declarate campioni la categoriile lor de varsta sau de rasa. Dupa aceste surprize am reusit sa ajungem intr-un colt deobicei inchis pentru vizitatori, si anume micul birou de lucru de unde Paul mentine contactul prin internet cu lumea crescatorilor de cai, sau a participantilor la concursurile nationale si internationale de atelaje.

Spre surprinderea noastra, am putut vedea frumos expuse, pe categorii de folosinta, zeci de hamuri, curele si harnasamente, folosite in diferite concursuri de cai, individualizate clar dupa criterii numai de el stiute si specialistii din domeniu.

Impresionanta a fost si colectia de zabale, de zeci de tipuri si modele, fiecare fiind adaptate dupa temperamentul, personalitatea, varsta si experienta dupa dresaj a fiecarui cal.

Dupa toate acestea Paul Pop-Jackie alaturi de fiul sau Bogdan ne-a prezentat padocurile cu caini din rasa "ciobanesc de asia centrala"- caini de o exceptionala valoare materiala care costa mii de euro fiecare exemplar. Pe langa campionii pe care ii are, pe grupe de varsta, Paul ne-a aratat cu deosebita afectiune fiecare exemplar care in ciuda dimensiunii impresionante, se dovedesc extreme de blanzi cu stapanii, in Asia Centrala fiind folositi pentru paza turmelor, sau ca si caini pentru paza gospodariilor.

Evident ca deliciul liceenelor care m-au insotit la ferma Jack au constituit-o puii, extrem de dragalasi si jucausi.

Urmatoarea atractie a constituit-o viitoarea terasa si restaurantul-motel rustic, ce va avea numele de "Pensiunea Haiducilor" unde de la anul, Paul isi va primii oaspetii.

         Dar poate cel mai frumos punct de la vizita de la ferma Jack a constituit-o plimbarea cu atelajul de concurs, plimbare simpla pentru necunoscatori, dar de  o complexitatea extrema pentru cei care doresc sa atinga excelenta in concursurile hipice.

Pe parcursul a mai multe ore de "plimbare" Paul ne-a dezvaluit o parte din tainele acestei meserii exceptionale, despre modul in care cu finete se poate conduce un atelaj cu 2, 4 sau 6 cai, despre modul in care se desfasoara concursurile nationale si internationale, probele ce se sustin, modul de arbitraj sau de punctare a cailor. Ne-a facut o prezentare  a unui echipaj hipo,(jocheu si cai), dresaj si proba cu obstacole printr-un poligon special amenajat, atat in sala cat si in aer liber.

De fapt toate acestea constituie o arta stapanita doar de cativa initiati, Paul Pop "Jack" fiind printre ei. El recunoaste de altfel ca in calitate de iubitor de animale si crescator de cai inca din copilarie, a trebuit totusi sa invete foarte mult de la maiestii internationali, in special de la familia lui Jozsef Dobrovitz din Ungaria, cu care s-a antrenat in calitate de conducator de atelaj profesionist cat si pentru caii pe care ii are.

Surprinzator pentru un barbat cu un fizic masiv si o duritate aparenta, este usurinta si finetea cu care manevreaza din varful degetolor fiecare hat si cum prin doar atingerea cu biciul a cailor poate sa-i struneasca dupa propria-i dorinta. La Paul nu am observat nici macar o urma de duritate sau rautate vizavi de cai, dovedind ca ii iubeste nespus de mult prin dragostea cu care vorbeste cu ei, ii mangaie si chiar ii saruta dupa antrenamentele zilnice de 2-3 ore, cu fiecare pereche de cai. In aceste conditii este normal sa nu il vezi pe Paul prin oras, deoarece 9-10 ore pe zi este la ferma alaturi de caii sai, iar in putinul timp liber pe care il are mai participa la activitati mondene, trasurile lui fiind foarte solicitate pentru nunti, plimbari sau alte actiuni dragi bistritenilor.

Materialul despre Paul si ferma Jack ar putea fi de cateva zeci de pagini dar va las sa vedeti pozele care arata cel mai bine situatia reala.

 

 

 Foto-reportaj: Marius Chiuzan .

0 comentarii14637 vizualizări24 noiembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0