Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Turism Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Victor Perdevara - cicloturistul care a colindat toata Europa. (30 de poze)

In 17 martie, a avut loc o prezentare a expeditiei ciclistice la care a participat bistriteanul Victor Perdevara pe parcursul a doi ani, prin aproape toate tarile Europei. Victor, a trecut prin Bulgaria, Turcia, Grecia, Cipru dar si tarile din sudul Balcanilor, ajungand apoi prin Italia, Franta, Elvetia, Austria, Germania si Belgia. Timp de aproape doi ani, Victor Perdevara a pedalat mii de kilometri, in conditii de frig si ploi sau de calduri extreme, reusind sa supravietuiasca in conditii limita si cu bani foarte putini. Acesta a recunoscut ca a trait un sentiment de libertate maxima, fara sa depinda de nimeni si fara a avea grija zilei de maine, facand si unele compromisuri, destul de dure pentru oamenii normali. Biciclistul nostru a marturisit ca a primit mancare ramasa nevanduta la magazine si restaurante, "am luat alimente expirate dar sigilate de la container", a dormit prin corturi dar si in case parasite, alaturi de hipioti sau "boschetari". Cele mai frumoase clipe insa, le-a trait in comunitatiile religioase in care a fost primit, la manastiri ortodoxe sau catolice dar si la moschei, alaturi de credinciosii musulmani, unde, pe langa cazare, toti i-au oferit si o masa calda, posibilitatea de a face un dus sau sa-si spele hainele. Victor Perdevara sustine ca aceasta calatorie a fost una de autodepasire dar si de cunoastere a fortelor proprii, de explorare a necunoscutului din cadrul societatilor umane, diferite de la tara la tara, care in majoritatea cazurilor s-au dovedit extreme de primitoare cu un biciclist strain. Victor sustine ca cele mai bune gazde au fost calugarii de la manastirile romanesti sau cei de la moscheele turcesti, alaturi de familiile franceze implicate in programele de sustinere a biciclistilor. Insa, cele mai dificile momente le-a trait tot in Franta, datorita faptului ca nu cunoaste bine franceza iar bariera lingvistica a fost mult mai mare fata de celelalte tari in care s-a putut descurca bine cu limba engleza. Victor Perdevara recomanda aceasta experienta printr-o viitoare carte, ce are la baza cele trei jurnale zilnice de calatorie ale sale, prin care orice tanar isi va putea trai visul de a calatorii liber.

Pe de alta parte, genul acesta de ciclo-turism nu este recomandat familistilor, care au o viata programata si obligatii bine definite, deoarece acest mod de a calatori nu este compatibil cu modul de gandire si de actiune a oamenilor obisnuiti.

 

Marius Chiuzan.

0 comentarii2968 vizualizări18 martie 2015




rss 2.0
rss 2.0