Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Turism Marti 14 Mai 2024 - 14587
CALATORIE PE MELEAGURI STRAINE - IGAL .

Intr-una din zilele lui august ne-am intalnit cateva colege aflate in vacanta si cum se intampla in asemenea ocazii, am trecut la o mica "barfa" feminina. La o cafeluta prelungita ne-am descusut baierele amintirilor din anii cand eram tinere dascalite, absolvente ale pedagogicului din Nasaud. Anii au trecut si  amintirile s-au decantat in arhiva personala, iar astazi putem  fericite sa le scoatem la lumina. La acest cenaclu ad-hoc ne-am povestit cele mai proaspete experiente din ultima vreme, asa am ajuns si la tema prezentului articol despre IGAL (Ungaria), o statiune balneara cu virtuti terapeutice din cele mai neasteptate.

               La indemnul unei colege, care a trait  deja experienta statiunii IGAL, ne-am adunat catrafusele si doua familii cu catel si purcel, ne-am avantat catre necunoscut. Am stiut doar ca trebuie sa ajungem in zona lacului Balaton, iar finisul expeditiei se afla la aproximativ 40 km de "marea" ungurilor.  Mare mi-a fost mirarea cand de pe autobanda M0  am citit de pe un indicator rutier Zagreb - 273 km !! Am realizat ca suntem undeva in sudul tarii vecine. Dupa o calatorie de aproximativ 7-8 ore cu pauzele de rigoare, am ajuns la locul destinatiei avand inca suficient combustibil in rezervorul alimentat in Romania.

                IGAL - un orasel statiune, situat la 300 metri altitudine,  se afla la doar 24 km de Kaposvar, capitala judetului Somogy si este al 16-lea oras al acestui judet... Istoric vorbind isi are originea de pe vremea Cavalerilor ioaniti.

Apele termale sulfuroase, ioduroase si feroase constituie  principala atractie a zonei. O remarca speciala se cuvine sa fac si anume ca statiunea se afla in administrarea primariei locale, iar personalul medical si auxiliar fiind constituit exclusiv din localnici. In aceeasi ordine de idei, localnicii au acces gratuit la serviciile din incinta statiunii, ei fiind oricum platitori de taxe si impozite catre primaria Igal. Din cele "sondate" la fata locului, am aflat ca acest ultim aspect constituie de fapt o oferta "mascata" pentru straini de a-si cumpara proprietati acolo, devenind astfel platitori de impozite catre administratia locala.

               Am cunoscut pe timpul sederi noastre la Igal un cetatean german in varsta de 89 (!) de ani care cu 15 ani in urma a fost adus in carucior la tratament, iar acum mai joaca tennis !!!

Despre servicii, cazare si altele, numai bine. Cu gandul la Sangeorz-Bai si Herculane, am parasit cu regret dupa 10 zile statiunea cu dorinta de a reveni si la anul.

 

        Pentru Bistritanews.ro  -  S . Daraban.

0 comentarii3115 vizualizări03 septembrie 2015




rss 2.0
rss 2.0