Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Turism Joi 15 Aprilie 2021 - 14587
Cicloturism in BN - Nasaud, Sangeorz-Bai, Stramba.(85 de poze)

La sfarsit de saptamana, un grup de biciclisti s-au decis sa faca un tur pe traseul Bistrita-Dumitra-Nasaud-Feldru-Sangeorz Bai cu retur pe la Ilva Mica-Rotunda-Prundu Bargaului-Bistrita, in total aproximativ 100 de kilometrii. Dupa plecarea din fata Casei de Cultura Municipale Bistrita, locul de pornire si sosire a biciclistilor rutieristi bistriteni si micile opriri pe traseu pentru rehidratare, s-a facut o pauza mai mare la Nasaud pentru a vedea parada portului popular organizata cu ocazia Zilelor Orasului.      Biciclistii bistriteni au fotografiat frumoasele domnisoare de pe Valea Somesului imbracate in port popular, la randul lor fiind fotografiati de catre cei prezenti, deoarece tinuta de bicicist a fost considerate putin "diferita" de a oamenilor din zona. Dupa Nasaud si alte mici opriri pe traseu, biciclistii rutieristi bistriteni au ajuns in orasul statiune Sangeorz-Bai poposind la renumitul izvor de apa minerala (numerele 7 si 8) recomandat in afectiuni hepatice si renale.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Daca drumul dintre Nasaud si Sangeorz, cu mici exceptii, este greu practicabil pentru ciclisti, cu numeroase gropi in asfalt sau crapaturi intre placile de beton, carosabilul in Sangeorz Bai, cel putin in statiune arata acum bine, fiind se pare reconditionat recent. Bine arata si parcul statiunii Sangeorz Bai, si aleile, desi acolo s-ar mai impune lucrari de intretinere. De remarcat si starea buna a fostului hotel a sindicatelor-Somesul, in contrast cu marele hotel Hebe care nu este prea atragator, fiind doar partial renovat, prezentand doua fete complet diferite intre primele etaje modernizate si ultimele aflate in paragina. Toate acestea se vad cu ochiul liber al unui simplu calator, turist, bicyclist, pentru ca in detaliu la hotelul Hebe, situatia se pare ca este mult mai diferita.

Dupa Sangeorz-Bai, la intoarcere s-a trecut peste munte de la Ilva Mica pe un drum de aproximativ 15 kilometrii pietruit dar greu accesibil care de cativa ani buni este cuprins spre asfaltare. Din nefericire, cu toata frumusetea peisajului si tairea aerului curat, traseul nu este recomandat biciclistilor rutieristi ci doar posesorilor de mountain-bike. Deoarece doar o portiune de aproximativ 4 kilometrii intre manastirea Stramba si Prundu Bargaului este asfaltata.

Intoarcerea de pe Valea-Bargaului la Bistrita s-a facut fara probleme, DN 17 fiind in continuare cel mai sigur si cel mai potrivit pentru iubitorii de ciclism (rutieristi) dintre toate soselele pe care le are judetul nostru.

 

 

Marius Chiuzan.

0 comentarii4046 vizualizări22 mai 2012
rss 2.0
rss 2.0