Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Turism Joi 15 Aprilie 2021 - 14587
Posibilitati de dezvoltare a turismului pe Valea Bargaului.(20 de poze)

Materialul este o schita cu cateva propuneri de dezvoltare a turismului pe Valea Bargaului, proiect de idei cred ca trebuie sa fie o lucrare mai ampla, cu documentare, cu argumente sustinute pe baza unor studii profesionale.

 Vin cu cateva idei, inclusiv pe valorificarea mitului Dracula, grupate in cateva categorii de interes turistic. Adresarea ofertei turistice a Vaii Bargaului trebuie sa fie diferentiata pentru diferitele segmente de potentiali turisti.

 

I.                    Turism de odihna - relaxare

 

Valea Bargaului are o bogatie imensa care este foarte putin valorificata: natura ("pure nature" cum spun englezii) . Dupa parerea mea aceasta este principala bogatie turistica a zonei.

Dealurile si muntii de pe Valea Bargaului constituie un peisaj mirific, paduri si poieni foarte frumoase. Multi oraseni tanjesc dupa aer curat si liniste , macar cateva zile pe an. Pe Valea Bargaului pot gasi asa ceva, Colibita si Piatra Fantanele detasandu-se.

Proprietarii de pensiuni turistice ar trebui sa tina cont de diferitele segmente de turisti pentru relaxare: pot fi pensionari, familii cu copii mici, adolescenti. Pentru fiecare trebuie create dotari specifice. Pensiunile trebuie sa aiba un aspect rustic, dar in acelasi timp sa ofere toate conditiile de confort/igiena. Curtea sa fie generoasa, sa aiba o priveliste frumoasa. Trebuie sa aiba dotari pentru jocuri de copii (leagane, etc).

 

Trebuie incurajata crearea de locuri de agrement, gen teren de sport, club sportiv acoperit (mese de ping-pong, biliard, etc.) pentru ca turistii sa aiba unde-si petrece timpul, inclusiv in caz de ploaie. Toate facilitatile trebuie sa respecte un lucru important : LINISTEA. Facilitati zgomotoase, care ar disipa multi dB in atmosfera ar alunga turistii care ar veni pentru odihna

 

O buna publicitate a posibilitatii de odihna pe Valea Bargaului sunt convins ca ar aduce multi turisti din intreaga lume. Aerul curat, foarte ozonat de la Colibita, poienile cu multe plante tamaduitoare, frumusetea peisajului, pot aduce foarte multi turisti.

 

II.                 Turismul sportiv

 

  1. Partii de schi

Pentru a prelungi sezonul turistic cat mai mult posibil, trebuie realizat cel putin un domeniu schiabil pe Valea Bargaului (mai multe partii de toate gradele de dificultate, deservite de instalatii moderne de transport pe cablu si de produs zapada artificiala). Nu stiu care ar fi cel mai potrivit loc (Bistricioru, Casarul, Dalbidan, etc). Ar trebui un consultat de specialitate care sa gaseasca cea mai buna varianta.

Mi-e foarte ciuda cand aud cati romani se duc la schi in strainatate, cati bani se duc afara in loc sa ramana in tara.

Recunosc ca nu ne putem compara cu Austria, au munti mai inalti ca ai nostri si o traditie de peste 100 de ani. Dar , cu siguranta, avem conditii naturale mult mai bune decat la Bukovel, in Ucraina. Propun sa se organizeze o excursie in iarna ce vine cu cei patru primari de pe Valea Bargaului si cu reprezentanti ai Consiliului judetean la Bukovel. In drum spre Bukovel (cca 100 km nord de Sighetu Marmatiei) sa se abata pe la Cavnic si Suior in jud. Maramures.

Sezonul la Bistricioru ar putea incepe in noiembrie si s-ar putea prelungi pana la mijlocul lunii aprilie, poate pana la 1 mai.

 

  1. Turism ecvestru

Iubitorii de calarie pot gasi trasee foarte frumoase, pretabile la turismul ecvestru. Poate aceasta activitate ar trebui facuta in colaborare cu ROMSILVA-Herghelia Beclean. Ar fi trasee de-a lungul Vaii Bargaului, intre Valea Bargaului si Valea Ilvelor, spre Cusma-Budac, Dornisoara.

 

In acest context, cred ca ar trebui luat in considerare un proiect de drum de macadam paralel cu DN 17, care sa preia tot traficul carutelor, drum care ar putea fi folosit si pentru calarie.

 

  1. Mountain Bike

Pot fi amenajate trasee foarte frumoase pentru cei ce iubesc acest sport, mai apropiat de sporturile extreme.

In acest context, nu as aproba, in schimb sporturi extreme cu motor (motociclete sau ATV-uri)!

 

  1. Sporturi acvatice

Lacul de acumulare trebuie sa constituie o atractie pentru turisti. Canotajul de agrement ar putea atrage multi doritori. Si la aceasta activitate nu trebuie facut rabat de la regulile de protectie a mediului.

 

  1. Drumetii

 

Sunt foarte multe trasee foarte frumoase, pretabile la drumetii pentru toate gusturile si posibilitatile fizice, inclusiv pentru alpinism. Doua obiective foarte interesante sunt  Taul Zanelor si Drumul Romanilor. As adauga escaladare Vf.Bistricioru, cel mai inalt din zona, Vf.Piata lui Orban, Casarul sau Tomnatecul, etc. Pot fi facute drumetii pana la Dornisoara, Lunca Ilvei, Ciosa. Traseele ar trebui marcate iar in principalele puncte de acces sa existe panouri cu vizualizarea traseelor turistice.

 

 

III.               Mitul Dracula

 

  1. Cum a ajuns Dracula pe meleagurile noastre?

 

Va propun sa punem ca motiv a prezentei lui Dracula pe Valea Bargaului o veche legenda despre Taul Zanelor. Am auzit acesta legenda de la gazdele noastre din Colibita, unde ne petreceam vacantele de vara, familia Tomoroga: Se spune ca un cioban isi pastea turma de oi in poienita de langa un lac (tau) situat in Muntii Calimani, intre Vf.Tiganca si Vf. Bistricioru la 6 - 7 km de Colibita. Ciobanul s-a intins pe iarba, a adormit si a fost trezit de niste cantece. Cand s-a uitat spre lac a vazut un grup de zane care se scaldau in apele taului. Apropiindu-se de tau, zanele s-au speriat si s-au facut nevazute. De atunci se numeste Taul Zanelor.

 

Aceasta legenda a ajuns la urechile lui Dracula, despre care se spune ca era atras de sangele  tinerelor domnite. Asa se face ca Dracula a ajuns pe Valea Bargaului.

Aceasta versiune despre prezenta lui Dracula pe Valea Bargaului am spus-o unor tineri francezi pe care i-am intalnit la Colibita in vara anului 1972. Eram cu fratele meu in centrul fostului sat Colibita, loc acoperit de lacul de acumulare in prezent, cand a oprit o "taradaica" Citroen (2 chevaux) din care au coborat 3 studenti francezi care cautau castelul lui Dracula. Le-am spus ca nu mai exista nici un castel in zona, dar, ca sa nu-i dezamagim, le-am spus legenda Taului Zanelor combinata cu vizita lui Dracula, in cautare de "materie prima" pentru poftele sale. Au acceptat aceasta versiune, au fost putin dezamagiti ca nu pot vizita castelul, dar s-au multumit si cu vizitarea Taului Zanelor. I-am dus la gazda noastra, care i-a omenit asa cum stiu s-o faca bargauanii si ne-am culcat in fan, in podul surii. A doua zi de dimineata am pornit spre Taul Zanelor. Au fost impresionati de frumusetea peisajului, de maretia masivului Bistricior, de frumoasele paduri de molid pe care le-am strabatut pana la Taul Zanelor si s-au delectat cu fragute si zmeura. Am ajuns la Taul Zanelor, unde am facut cateva ture cu o pluta improvizata din capete de busteni pe care i-am gasit in poiana.

 

  1. Dracula si Drumul Romanilor

 

Dracula a ajuns in Pasul Tihuta mergand pe vechiul drum al romanilor, fiind impresionat de calitatea lucrarilor de arta. Drumul porneste din locul numit "Surpatura" la cca 2 km de la Valea Strajii, urca prin niste fanete foarte frumoase spre versantul nordic al Zimbroaiei, de unde se vede o priveliste minunata spre Valea Ilvelor, apoi se intalneste cu drumul care merge la Ciosa si ajunge in actualul DN17 la Piatra Fantanele.

 

  1. Dracula si Bistrita

 

Dracula a aflat de cetatea Bistritei, despre maiestria meseriasilor bistriteni si despre bogatiile care se aflau in cetatea Bistritei, mai ales colectia de covoare orientale. A intrat incognito in cetate a vazut covoarele si si-a pus dorinta de a le fura. Intr-o noapte intunecoasa a intrat in cetate, transformat in liliac si a reusit sa fure doua dintre cele mai frumoase covoare din colectie. A doua zi a fost descoperit furtul covoarelor, a fost intarita paza cetatii si a covoarelor in mod special, iar conducatorii cetatii au luat hotararea sa construiasca un turn foarte inalt din care sa poata vedea orice miscare la mare distanta.

 

(Colectia de covoare este o realitate, biserica evanghelica a avut cea mai valoroasa colectie de covoare orientale, care au fost evacuate din Bistrita in 1944, cand sasii din Bistrita au plecat in refugiu din calea armatelor sovietice; covoarele se afla in custodia muzeului din Nurnberg; cred ca parohia evanghelica ar trebui sa faca demersurile pentru repatrierea covoarelor si in contextul in care comunitatea bistriteana a contribuit substantial la reabilitarea turnului si a bisericii; locul acestor covoare este la Bistrita, constituind un punct de atractie important pentru orasul nostru)

 

  1. Diverse

 

Cred ca ar merge o poveste despre pasiunea lui Dracula pentru produsele de stana. Pot fi gasite doua-trei stane nu foarte departe de Tihuta sau Colibita, care sa primeasca turisti cu produse specifice.

 

Astfel am putea oferi celor atrasi de mitul Dracula cateva puncte de atractie pe Valea Bargaului. Miturile si legendele trebuie tratate ca atare, pentru a nu intra in conflict cu istoria. Daca tot ne adresam unor turisti dornici sa mearga pe urmele lui Dracula atunci trebuie sa facem ceva sa-i tinem cat mai mult in zona:

- o zi vizitarea Taului Zanelor

- drumetie pe Drumul Romanilor

- vizitarea unei stane, cu degustare produse specifice;

- vizita la Cetatea Bistritei

 

Accesul la Taul Zanelor nu este dificil, este drum forestier pana aproape de tau. Acolo poate fi amenajata o parcare de unde pleaca o poteca frumoasa pana in poiana unde se afla Taul Zanelor. Poteca poate fi amenajata cu cheltuieli minore.

Despre traficul auto pana la Taul Zanelor ar trebui facut un studiu de impact asupra mediului (vegetatie si fauna). Probabil ca daca afluxul de turisti ar fi mare s-ar impune limitarea accesului auto de la Mita in sus (atunci ar trebui organizat transportul cu microbuz sau cu caleasca/trasura).

Se poate ajunge si pe jos lejer din Colibita, e o drumetie foarte placuta.

 

La fel, Drumul romanilor este un traseu foarte frumos. Poate ca s-ar preta la excursii cu caleasca/trasura pe acest traseu.

 

S-ar putea organiza congrese internationale ale asociatiilor Dracula, poate in colaborare cu Sighisoara sau alte locuri din Transilvania care recurg la mitul Dracula s-ar putea organiza tururi "Dracula" din care sa nu lipseasca Bargaul.

 

 

IV.              Traditiile

 

Inca se mai pastreaza traditii si obiceiuri ancestrale. Poate cele mai reprezentative ar fi tesutul si cresterea animalelor.

As propune crearea unui muzeu al tesaturilor la Prundu Bargaului unde sa se infiinteze o colectie reprezentativa si ateliere (unde sa se poata invata aceste mestesuguri), care ar atrage, cu siguranta, multi turisti. Actiunea nu ar trebui intarziata prea mult intrucat sunt tot mai putine femei care stiu sa teasa si sa coase. Ar trebui incurajate tinerele sa invete de la bunicile si mamele lor arta tesutului si cusutului. Cu siguranta ar avea numai de castigat. Nu va dau mai multe argumente decat d-na Virginia Linul din Salva.

 

V.                 Colaborare cu municipiul Bistrita - Poarta Transilvaniei                                                   

 

Transilvania are o rezonanta aparte in vestul Europei, America de Nord sau Japonia. Pot fi atrasi turisti carora sa li se ofere vizitarea uneia din cele 7 cetati ale Transilvaniei impreuna cu un sejur in mijlocul naturii.

 

VI.              Colaborare cu judetele invecinate

 

Pot fi realizate excursii din zona Bargaului in Bucovina (manastiri din patrimoniul UNESCO) sau Maramures (traditii populare, cimitirul vesel, mocanita de pe Valea Vaserului)

 

 

 

In final as face cateva aprecieri cu privire la actiunile pe care autoritatile ar trebui sa le intreprinda:

a.   infrastructura : rutiera, utilitati publice (apa-canal), electricitate

b.   protectia mediului (colectare deseuri menajere, supravegherea cu strictete, fara nici un rabat,a respectarii normelor legale privind protectia mediului - pentru a nu se distruge aceasta avere pe care o avem); unde nu se poate face canalizare cu statie de tratare a apelor uzate trebuie vazut cum pot fi respectate normele privind protectia solului/panzei freatice;

c.   vegherea la aspectul urbanistic al zonei, sa nu se permita agresarea cu aberatii de cladiri, in distonanta cu specificul local; poate ca tarnatul (prispa) traditionala sa le fie sugerata investitorilor - are o frumusete aparte;

d.      acordarea de consultanta micilor investitori (sunt multi care au incercat sa faca cate ceva si si-au irosit resursele pe lucruri care nu sunt cerute de piata):

-         s-au construit pensiuni in locuri nepotrivite (pe ulite inguste, langa grajduri, la drumul principal - zgomot si praf -, fara un mic spatiu de recreere pentru turisti, fara dotarile minimale de confort); nu trebuie confundata o facilitate pentru soferii in tranzit cu un loc unde turistii sa se poata relaxa si odihni;

-         au aparut restaurante neadecvate pentru zona noastra si patronii se plang ca nu au clienti

-         locuri de agrement amplasate neprofesionist (partie de schi pe versant sudic)

e.       incurajarea operatorilor de turism sa se asocieze pentru a-si promova mai bine pensiunea sau facilitatea turistica pe care o au, de a realiza unele servicii publice de care sa beneficieze cu toti (ma refer la transport, la informare, etc);

f.        publicitatea nationala si internationala (website-uri, spoturi publicitare, pliante); repet aici trebuie mai multe moduri de adresabilitate, separat pentru cei ce doresc natura si alta publicitate pentru cei atrasi de mitul Dracula;

 Material de - Adrian Florin Chereji.

.

Foto - Marius Chiuzan.

.

0 comentarii4557 vizualizări23 iunie 2013
rss 2.0
rss 2.0