Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Turism Joi 15 Aprilie 2021 - 14587
Calator prin Europa - Domul din Milano.(50 de poze)

Daca ai ocazia sa treci prin Italia, orasul Milano este obligatoriu punct de popas in pelegrinarile oricarui turist, asta pentru ca Milano este cel mai important centru cultural, economic si financiar din nordul Italiei, ce rivalizeaza si chiar intrece la unele capitole capitala - Roma. Ajuns in Milano cu o delegatie culturala ce avea punct terminus Spania am facut un popas de 9 ore in capitala Lombardiei, Milano. Iar Milano este in primul rand pentru turisti Domul- in italiana "Duomo di Santa Maria Nascente". Evident ca pe langa Dom, centrul orasului Milano te atrage cu zeci de obiective turistice mai noi sau mai vechi din viata cultural-spotiva si financiara despre care am sa amintesc in alte materiale.

            Fara nici o discutie, Domul din centrul orasului Milano este punctul central de atractie iar in fata catedralei vin zilnic zeci de mii de turisti din toata lumea, Domul si piata centrala putand fi considerate o transpunere moderna de civilizatii si de limbi straine, ca in biblicul turn Babel.

Dupa ce am parcurs toata piata la pas, facnd zeci de fotografii cu impresionanta catedrala in calitate de vizitator am ajuns la randul format ad-hoc pentru turisti, la intrarea laterala stanga in catedrala. Intrarea este gratuita dar se face numai dupa o verificare din partea armatei italiene si a politiei care asigura masuri stricte de securitate. Inca de la intrare, orice om normal ramane impresionat de grandoarea catedralei romano-catolice, a treia ca si marime din Europa, de multitudinea statuilor, picturilor si a basoreliefurilor. In imensitatea catedralei te simti umil si nesemnificativ fata de grandoarea maretei lucrari inchinate lui Dumnezeu, sentimente urmarite clar de constructor si repezentantii bisericii care au platit sute de ani pentru realizarea acestui edificiu.

            Cu experienta dobandita in multi ani de munca in jurnalism am reusit sa fac zeci de fotografii interioare intr-o lumina obscura, chiar daca fotografierea interiorului catedralei se face numai dupa anumite aprobari.Trecand peste formalitati, am surprins in memoria aparatului de fotografiat detalii impresionante ale arhitecturii mesterilor italieni, o parte din miile de opere de arta ce se regasesc in interiorul si exteriorul catedralei dar pentru ca toate cuvintele ar fi putine in fata magnificei catedrale din Milano va invit sa vedeti fotografiile realizate, cele din interior fiind in exclusivitate pentru publicul bistritean, deoarece restul colegilor din delegatia culturala din care faceam parte au pozat si filmat doar in exteriorul catedralei.

 

 

Marius Chiuzan.

           

0 comentarii4522 vizualizări22 iulie 2013
rss 2.0
rss 2.0