Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Turism Joi 15 Aprilie 2021 - 14587
Reuniune comemorativa a salvamontistilor bistriteni.

Sfarsitul lunii august a prilejuit, pentru iubitorii de munte si corpul salvamontistilor bistriteni, prilejul unei intalniri de suflet. La initiativa directorului Muzeului Graniceresc Nasaudean, arheologul dr. Lucian Vaida, si a profesorului Buia Stefan, fost sef al Echipei Nasaud a Salvamontului, pe Valea Fiadului a avut loc o reuniune a fostilor si actualilor salvamontisti. Intalnirea salvatorilor montani a fost coplesitoare, plina de emotie. Au participat peste 20 de salvamontisti din toate generatiile, care, de-a lungul unui sfert de secol, au servit aceasta nobila institutie. S-au evocat momentele cele mai frumoase din istoria salvatorilor montani bistriteni, s-au facut proiectii cu filme si fotografii din epoca de debut a acestei nobile activitati.

Cu aceasta ocazie a fost organizata o ascensiune montana in zona subalpina a Comarnicelor, unde a fost instalata o troita dedicata salvamontistilor trecuti la cele vesnice. Crucea a fost transportata manual, cu bratele, impreuna cu toate materialele necesare fixarii acesteia, ciment, apa, balast. Un preot a oficiat slujba de sfintire a Rastignirii si s-au facut rugaciuni pentru pomenirea sufletelor salvamontistilor care nu se mai afla printre noi.

Actiunea se doreste una care sa devina traditionala.

Serviciul Salvamont a fost infiintat in toamna anului 1987 si a coagulat imediat iubitorii de munte dornici sa fie de ajutor semenilor aflati in pericol. De-a lungul anilor scursi, in acest serviciu au fost instruiti zeci de salvamontisti, s-au derulat nenumarate actiuni de salvare, patrulare, prevenire a accidentelor, interventii la accidente, marcare de trasee si deschidere de noi trasee, participari la actiuni diverse, acordarea de suport tehnic pentru activitati cu caracter montan, asistenta de specialitate, actiuni de constientizare a necesitatii protectiei mediului, dezvoltarii durabile a turismului, precum si activitati de ecologizare a zonelor montane.

Serviciul Salvamont Bistrita-Nasaud are in responsabilitate o suprafata de teren care include cinci unitati montane, Rodnei, Calimani, Bargau, Tibles si Suhard, cu o mare diversitate de relief si extindere altitudinala, si isi desfasoara activitatea in cadrul Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud.

 

 

NOTA:Stimati colaboratori,In calitate de fost jurnalist am considerat necesar sa va trimit aceasta informatie, amintindu-mi, cu oarecare nostalgie, de vremurile cand culegeam, pe teren, evenimente.

Daca veti considera oportun, puteti sa o publicati, in forma prezenta sau oricare alta.

Sper sa va fie de folos.

Cu stima,

Crin-Triandafil Theodorescu.

0 comentarii2681 vizualizări04 septembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0