Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Tineret Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Concurs National de proiecte antidrog "Impreuna", faza judeteana.

Una dintre probleme actuale ale societatii romanesti o constituie cresterea  cererii de droguri in randul populatiei generale si, indeosebi, in randul tinerilor. Proliferarea fenomenului consumului de droguri in Capitala si in marile orase a surprins opinia publica prin amploarea si gravitatea sa.

Conform  studiului national privind consumul de tutun, alcool si droguri ilicite  "ESPAD 2003", efectuat pe un esantion de elevi in varsta de 16 ani, prevalenta consumului de tutun este de 64%. In acelasi timp, un procent de 80% dintre acestia au consumat cel putin o data alcool. Totodata, consumul de amfetamine s-a dublat, iar cel de ecstasy s-a triplat, in comparatie cu anul 1999.

Deosebit de ingrijorator este consumul de heroina injectabila, care va avea consecinte dramatice pe termen mediu si lung asupra sanatatii publice (cresterea incidentei HIV/SIDA, hepatitele A, B si C, tuberculoza etc.) si a ratei infractionalitatii asociate traficului si consumului ilicit de droguri.

Deoarece scoala joaca un rol fundamental in prevenirea comportamentelor daunatoare, Ministerul Educatiei si Cercetarii si-a asumat, in cadrul Strtegiei NationaleAntidrog, o serie de obiectice specifice, la capitolul de prevenire a cererii de droguri. Intre activitatile asumate se numara si realizarea unor proiecte nationale de prevenire, care sa se adreseze unui numar cat mai mare de copii si tineri.

Concursul este organizat anual de Directia Generala Invatamantul Preuniversitar din Ministerul Educatiei si Cercetarii prin Palatul National al Copiilor, in colaborare cu Agentia Nationala Antidrog.

            Se desfasoara in doua etape: judeteana si nationala, cu participarea elevilor de liceu din clasele a IX-a si a X-a. La concurs se pot inscrie echipaje formate din 4 elevi si un profesor coordonator. Vineri, 17 iunie 2011, a avut loc in sala de sedinte a ISJ BN, Concursul National  de proiecte antidrog "Impreuna", faza judeteana. Au participat Liceul cu Program Sportiv Bistrita Nasaud, Colegiul Tehnic"Infoel", Colegiul National "Liviu Rebreanu" si Grup Scolar "Grigore Moisil". Pe langa prezentarea filmelor antidrog, Liceul cu Program Sportiv Bistrita Nasaud a compus si un imn reprezentativ:

 

"Frate , ai devenit dependent de tigarile Parlament

De drogurile ce se trag pe nas si de bauturile ce contin alcool

Deja esti distrus, pari putin confuz, vorbesti cu mine fara nicio noima.

Nu te inteleg, vorbesti ca un copil, dintr-o data cazi pe jos si nu mai respiri

Iti i-au pulsul , sun la salvare, doctorii imi spun ca nu mai ai scapare

Ori te tin toata viata intrun aparat, ori te lasa sa mori sarac

Ne-au spus ca e din cauza consumului de tutun si droguri

Vezi? Singur te-ai distrus si inca pe trei persoane, care tin la tine mult.

 

 

      Refren: Nu mai consuma iarba si tutun

                   Vei deveni ca acel scrum

                   Nu mai consuma droguri si alcool

                  Poate maine ai sa mori!

 

Rezultate : Locul I - Liceul cu Program Sportiv Bistrita Nasaud ( vor reprezenta judetul la faza nationala) si  Colegiul Tehnic Infoel

                    Locul III - Colegiul National "Liviu Rebreanu"

                    Mentiune - Grup Scolar "Grigore Moisil"

 

Juriu: Corina Damian

          Mihaela Moldovan, IPJ Bn, ofiter sociolog, compartimetul Prevenire

          Ion Costea, Inspector Scolar Educatie Permanenta

 

 

 

 

 

   Biroul de presa

  ISJ Bistrita-Nasaud

  E-mail: birouldepresa@isjbn.ro

  Telefon: 0263 - 213.529 (int. 120)

 

 

 

0 comentarii3864 vizualizări20 iunie 2011




rss 2.0
rss 2.0