Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Tineret Miercuri 01 Aprilie 2020 - 4970 vizitatori azi
Proiectul "Initiere in jurnalism".

Proiectul "Initiere in jurnalism" organizat de catre Clubul Studentilor Liberali Bistrita se desfasoara in perioada 7-15 iulie 2011 la Sinagoga Bistrita si consta intr-un training organizat in parteneriat cu reprezentati ai mass-mediei locale pentru un numar de 25 de tineri bistriteni cu varste intre 18 si 25 de ani.

Trainingul este gandit sa utilizeze tehnici de educatie informala prin care transferul de cunostiinte se face intr-un cadru informal iar participantii invata prin discutiile si dezbaterile care se deschid. In calitate de vorbitori vor fi invitati 6 reprezentanti ai mass-mediei locale carora li se vor propune 6 teme de discutie distincte, astfel incat sa fie acoperit intreg spectrul de teme specifice profesiei de jurnalist.

Fiecare intalnire de lucru va avea durata de 3 ore si vor urma o schema de discutie:

  1. Deschiderea intalnirii de lucru prin prezentarea vorbitorului in care va detalia cu privire la parcursul in cariera ( de cat timp lucreaza in presa, ce studii a urmat, etc) (15 minute)
  2. Descrierea lucrului care il motiveaza sa lucreze in presa (10 minute)
  3. Descrierea dificultatilor si a avantajelor de a munci in presa (25 de minute)
  4. Prezentarea generala a topicului pe care a decis sa vorbeasca (ancheta, reportaj etc) (5 minute)
  5. Detalierea din punct de vedere tehnic a metodelor de lucru (tehnicilor de construire a textului, tehnici de obtinere si verificare a informatiilor, tehnici specifice etc) (45 de minute)
  6. Prezentare de caz si discutie pe marginea lui (prezentarea unui material realizat de el si o scurta discutie pe marginea lui) (20 de minute)
  7. Raspunsul la intrebarea: care a fost cea mai palpitanta experienta in presa?
  8. Raspunsul la intrebarea: care este cea mai mare greseala pe care o fac politicienii?
  9. Sfaturi pentru tinerii bistriteni in calitatea lor de viitori consumatori de presa.
  10. Sesiune de Q&A (intrebari si raspunsuri)

 

 Calendarul de lucru pentru training este dupa cum urmeaza:

In datele de 7, 8, 11, 12, 13 iulie 2011 intalnirile se vor descasura intre orele 16:30 si 19:30

In datele de 14 si 15 (datorita programului locatiei) intalnirile vor avea loc intre orele 11:00 si 14:00.

Scop: initierea in profesia jurnalismului a 25 de tineri din Bistrita cu ajutorul reprezentantilor mass-mediei locale.

Obiective: identificarea a 25 de tineri din Bistrita interesati in deprinderea de cunostiinte specifice profesiei de jurnalist

- Identificarea a 6 reprezentati ai mass-mediei locale care pe baza de voluntariat sa participe la intalnirile de lucru cu tinerii bistriteni.

- Stabilirea a 7 intalniri de lucru cu durata de 3 ore fiecare in care sa se faca schimbul de experienta intre reprezentantii mass-mediei si tinerii prezenti.

- Utilizarea cunostiintelor deprinse in cadrul trainingului pentru desfasurarea de munca voluntara de catre tinerii participanti.

 

Efecte pe termen scurt mediu si lung

In urma desfasurarii proiectului pe termen scurt se asteapta din partea participantilor o mai mare constientizare cu privire la rolul mass-mediei in societate si a functiilor pe care le indeplineste aceasta in calitate de garant al democratiei.

Pe termen mediu se doreste cresterea implicarii tinerilor in viata comunitatii prin intelegerea rolului lor de actori activi pe piata bistriteana iar pe termen lung dezvoltarea la nivel personal a fiecarui participant.

 Proiectul "Initiere in jurnalism" reprezinta una dintre actiunile de implicare in viata comunitatii a tinerilor membri ai Clubului Studentilor Liberali Bistrita, organizatie care si-a stabilit ca obiectiv dezvoltarea in plan personal prin cresterea competentelor si activizarea tinerilor din comunitatea bistriteana.

 

 Pop Dorina Cristina - coordonatoarea proiectului.

1 comentariu2163 vizualizări05 iulie 2011
rss 2.0
rss 2.0