Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Tineret Vineri 22 Septembrie 2023 - 14587
S-a deschis apelul pentru depunerea candidaturilor pentru "Capitala Tineretului din Romania" - 2025.

Consiliul Tineretului din Romania, Federatia Tinerilor din Cluj, Grupul PONT si Banca Comerciala Romana au deschis apelul pentru depunerea candidaturilor in vederea dobandirii titlului "Capitala Tineretului din Romania" pentru anul 2025. Termenul limita pentru runda 1 este 17 iulie 2023, ora 16:59, iar documentatia completa se depune in format electronic pe capitalatineretului.ro.

 Programul "Capitala Tineretului din Romania" ofera fiecarui oras din Romania oportunitatea unica de a-si transforma propriile viziuni in proiecte de dezvoltare concrete, timp de un an de zile, cu participarea activa a tinerilor. Programul se afla la cea de-a VIII-a editie si are la baza principii similare cu cele ale titlului "Capitala Europeana a Tineretului" gestionat de Forumul European al Tineretului.

 "Capitala Tineretului din Romania creeaza contexte pentru tineri de a se reconecta si de a colabora cu autoritatile, ONG-urile si mediul privat. Programul scoate in prim-plan rolul tinerilor in dezvoltarea societatii si le ofera oportunitatea de a se afirma prin intermediul proiectelor pe care le dezvolta, activitatilor si participarii active. Tinerii sunt un mecanism puternic care ajuta orice oras sa progreseze, iar prin intermediul Capitalei Tineretului din Romania, acestia reusesc sa isi faca nu doar vocea, dar si ideile auzite si implementate." - Tudor Ogner, Director executiv - Capitala Tineretului din Romania.

 

Cine poate aplica

Primariile din orice localitate de rangul 0, I, II sau III (municipii si orase) din Romania (conform Legii nr. 351 din 6 iulie 2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national) pot candida pentru titlul "Capitala Tineretului din Romania" 2025. Sectoarele capitalei Romaniei, respectiv Municipiul Bucuresti (prin primariile aferente), de asemenea, pot sa aplice pentru acest titlu.

 "Capitala Tineretului din Romania aduce in fata organizatiilor de tineret si in fata administratiei unui oras provocarea de a lucra impreuna in interesul tinerilor si, in general, in interesul comunitatii. Pentru sectorul de tineret din orasele care au reusit pana acum sa castige acest titlu, anvergura programului pe care l-au dezvoltat a fost de departe cel mai ambitios lucru construit pentru tinerii din acea comunitate, lucrand impreuna. Tocmai acest "impreuna" face ca acest program sa poata fi un veritabil ambasador al increderii: intre tineri, intre organizatii, intre tineri si oamenii care le conduc orasele si institutiile, intre comunitate si mediul privat, dar si intre orice tip de actori care au ceva de spus in dezvoltarea acestui ecosistem." - Mircea Meriacri, Presedinte - Consiliul Tineretului din Romania.

 

Calendar

  • Runda I | Sesiune de depunere: 2 mai - 17 iulie 2023, ora 16:59
  • Evaluare candidaturi pentru 2025: 19 iulie - 21 august 2023
  • Anuntare finalisti pentru "Capitala Tineretului din Romania" 2025: 22 august 2023
  • Runda II | Sesiune de depunere: 23 august - 16 octombrie 2023, ora 16:59
  • Evaluare candidaturi finaliste pentru 2025: 18 octombrie - 15 noiembrie 2023
  • Decernarea titlului "Capitala Tineretului din Romania" 2025: 18 noiembrie 2023

 "A incerca inseamna deja ca nu stam pe loc, ca un oras cauta sa gaseasca solutii pentru nevoile tinerilor. Capitala Tineretului din Romania urmareste sa imbunatateasca starea de bine, perspectivele de viitor si participarea tinerilor in comunitatea in care au crescut si traiesc. In toate procesele de candidatura pe care le-am observat, le-am trait, am remarcat eliberarea unor forte pozitive care au coalizat parteneri, au aliniat obiective si viziuni si au creat un numitor comun ce a depasit bariere obisnuite intre organizatii, institutii si comunitate. Incurajez orice oras sa incerce, sa experimenteze, sa invete. Si desigur sa indrazneasca sa viseze mare. Efectele pot fi incredibile." - András Farkas, Director strategic, Coordonator proces de selectie - Capitala Tineretului din Romania.

 

Juriu
Este format din 25 de personalitati care activeaza in sectorul public, privat sau neguvernamental, cu experienta in domeniul tineretului, atat la nivel local si regional, cat si la nivel national si european: Alexia Ardereanu, Coordonator Comunicare - Targu Jiu Capitala Tineretului din Romania 2023 | Iulia Botar, Manager CSR & Comunicare - Graffiti PR | Julien Chiappone-Lucchesi, Director - Institutul Francez din Romania si Presedintele - EUNIC Romania | Ovidiu Cimpean, Secretar de Stat - Ministerul Investitiilor si Fondurilor Europene | Andrei Cosuleanu, Fondator si Presedinte - Act for Tomorrow | Bogdan Crisan, Presedinte - Fundatia Judeteana pentru Tineret Timis | Miruna Croitoru, Presedinte - Consiliul Elevilor din Romania | Sabina Dimitriu, Presedinte - Asociatia Profesionala a Urbanistilor din Romania | Mihai Dragos, Vicepresedinte - Consiliul Economic si Social | Alexandru Draghia, Delegat de Tineret al Romaniei - Organizatia Natiunilor Unite | Tana Foarfa, Director - Europuls - Centrul de Expertiza Europeana | Mihaela Girleanu, Director Executiv - Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei |Valer Hancas, Corporate Affairs & Communication Director - Kaufland Romania | Izabella Kacsó-Doboly, Secretar de Stat - Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse | Adina Marina Serban, Membru - Pool of European Youth Researchers,  Consiliul Europei | Victor Negrescu, Vicepresedinte - Comisia pentru Educatia, Cultura, Tineret, Sport si Media din Parlamentul European | Raluca Negulescu-Balaci, Director Executiv - UiPath Foundation | Corina Pintea, Director Executiv - Pro Vobis - Centrul National de Resurse pentru Voluntariat | Dragos Pislaru, Presedinte - Comisia pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale, Parlamentul European | Andrei Popescu, Coordonator, Corpul European de Solidaritate - Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in domeniul Educatiei si Formarii Profesionale | Diana Sabo, Lucrator de tineret, Presedinte - Asociatia DEIS | Andreea Scriosteanu, Membru al Board-ului - Forumul European de Tineret | Ionut Sibian, Director Executiv - Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile | Oana Tintar, Presedinte - Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania | Oana Toiu, Presedinte - Comisia Tineret si Sport, Camera Deputatilor.

Premii
Orasului castigator ii va fi acordat un premiu financiar in valoare de 50.000 de euro din partea Bancii Comerciale Romane. Titlul "Capitala Tineretului din Romania" 2025 va oferi si oportunitatea de a atrage alte surse de finantare din diferite surse publice si private, iar detinatorul titlului va beneficia de posibilitatea de a gazdui diferite evenimente de rang national organizate de institutii publice si retele de tineret din Romania.

"BCR sustine dezvoltarea comunitatilor locale, atat prin educatie, cat si prin stimularea tinerilor. Capitala Tineretului din Romania, gazduita de alt oras in fiecare an, este programul perfect pentru a descoperi viitorul asa cum il gandesc tinerii, ce isi doresc ei mai bun pentru orasul lor, cum pot creste si cum se pot dezvolta intr-un oras transformat de tineri pentru tineri intr-o comunitate, pe care sa o poata numi cu mandrie " - Nicoleta Deliu-Pasol, Director comunicare - Banca Comerciala Romana.

 

Toate informatiile despre Apelul pentru depunerea candidaturilor in vederea dobandirii titlului "Capitala Tineretului din Romania" pentru perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2025 se gasesc aici: https://capitalatineretului.ro/apel_2025

 

Istoric

Programul "Capitala Tineretului din Romania" s-a nascut ca o mostenire a programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeana a Tineretului. Orasele purtatoare ale titlului "Capitala Tineretului din Romania" au fost: Timisoara 2016-2017 (editie pilot axata in jurul conceptului CHECK-OUT Timisoara / Ce Caut: Timisoara), Bacau 2017-2018 (COLOREAZA-TI GENERATIA), Baia Mare 2018-2019 (#Uturn), Iasi 2019-2020 (#rlSeUP!), Constanta 2021-2022 (#ComeToSEAus), Targu Jiu 2023 (YOUth URL). Pentru anul 2024, titlul "Capitala Tineretului din Romania" a fost decernat orasului Ploiesti.

 

Capitala Tineretului din Romania 2023 - Targu Jiu

Orasul Targu Jiu aduce in prim plan conceptul #YouthURL (UnLearn, ReLearn, Learn), care are drept pilon central invatarea, iar activitatile pentru tineri cuprind de la actiuni de voluntariat, podcasturi, cursuri, consiliere, aplicatii mobile, imnul tinerilor pana la competitii si crearea unor spatii destinate tinerilor. De asemenea, anul acesta Targu Jiu va gazdui Gala Tineretului (18 noiembrie) si Summitul Tinerilor 8.0 (16 - 19 noiembrie).

 

 

***

Capitala Tineretului din Romania este un program-cadru de tineret, creat la nivel national, ce functioneaza pe principii similare cu cele ale Capitalei Europene a Tineretului (European Youth Capital). Programul le permite organizatiilor de si pentru tineret sa promoveze temele importante pentru categoria sociala pe care o reprezinta si ajuta autoritatile locale sa-i identifice problemele si sa atraga investitii publice si private pentru rezolvarea acestora si dezvoltarea ecosistemelor de sprijin. Anual, un oras din Romania primeste, in urma unui concurs de concepte, titlul de Capitala Tineretului din Romania si este sprijinit financiar, respectiv prin formare si consultanta, in pregatirea si implementarea initiativelor din dosarul de candidatura.

 Programul "Capitala Tineretului din Romania" este implementat in parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse.

 

 

 

 

0 comentarii3661 vizualizări04 mai 2023
rss 2.0
rss 2.0