Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Tineret Vineri 10 Iulie 2020 - 5318 vizitatori azi
Serviciul European de Voluntariat accesat de Victor Perdevara.

Tanarul ciclist si artist bistritean Victor Perdevara va lucra din septembrie 2010 ca voluntar EVS in organizatia Semper Avanti din Wroclaw. Activitatea principala va fi in proiectul Multicultural Language Cafe. Aici va avea o serie de ateliere de arta eco si impreuna cu voluntarii din Europa va organiza diferite spectacole, conferinte, flash moburi, lectii de limba. Toate sunt activitati dupa programul scolar si se bazeaza pe educatia non-formala.

 

Serviciul European de Voluntariat (pe scurt EVS) este parte a programului Tineret in Actiune al Comisiei Europene. Daca ai intre 18 si 30 ani poti aplica pentru un stagiu de voluntariat in oricare tara din Europa.

Cum aplic ?

Pentru a pleca voluntar EVS ai nevoie de o organizatie de trimitere (seding organization) din Romania care sa-ti ofere consiliere si suport in gasirea organizatiei gazda. Organizatia de primire (host organization) este responsabila de asigurarea conditiilor de cazare si masa, oferirea cursurilor de limba, stabilirea unui mentor. Alte beneficii pe care ti le ofera acest program sunt legate de asigurarea medicala, bani de buzunar, traininguri.

in ce domeniu pot lucra?

Sunt diferite domenii de activitate unde te poti implica si dezvolta activitati. De la social, cultural, mediu, patrimoniu, sport si pana la anti-discriminare, incluziune sociala, rasism, mass-media si comunicare etc. Ai la dispozitie o paleta larga de unde poti alege tema adecvata profilului tau.

imi trebuie anumite abilitati pentru a pleca in stagiul de voluntariat ?

in selectia voluntarilor nu conteaza experienta ci mai degraba  motivatia pe care o ai. EVS trebuie sa fie deschis catre orice tanar care doreste sa se implice. Cu toate acestea, sunt diverse cazuri in care sunt necesare anumite abilitati pentru diverse activitati.

imi trebuie anumite abilitati pentru a pleca in stagiul de voluntariat ?

Selectia voluntarilor nu se face pe criterii de limba, dar mai sunt situatii in Germania, Austria sau Franta unde e de recomandat sa detii cunostinte minime (in functie de specificul proiectului). Cel mai important e sa ai nivelul minim de engleza pentru a putea face posibila comunicarea cu cei din organizatia gazda.

Cat dureaza ?

Pe termen scurt durata unui proiect EVS este intre 3 saptamani si 6 luni.  Acestea sunt mai putin prezente  din cauza perioadei foarte scurte de timp. in aceasta situatie necesita activitati bine definite pentru a permite participantilor sa se bucure de aceasta experienta (de pilda organizarea unui festival sau reabilitarea unei cetati impreuna cu alti voluntari din Europa).

EVS este o oportunitate unica oferita  tinerilor europeni. De aceea perioada de derulare a majoritatea proiectelor e cuprinsa intre 6 luni si 12 luni. Din punctul meu de vedere e perioada recomanda pentru a putea intelege cultura locala, sa aprofundezi limba din tara respectiva si nu in ultimul rand sa profiti de avantajele experientei internationale.

Am incercat, mai sus, sa raspund la o serie de intrebari pe care le aveam inainte de a alege o experienta EVS. Daca mai aveti alte intrebari sau sugestii nu ezitati sa le puneti.

 

http://perdevaraprineuropa.wordpress.com/despre-evs/

1 comentariu11571 vizualizări24 august 2010
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0