Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Tineret Sambata 04 Iulie 2020 - 5378 vizitatori azi
FESTIVALUL INTERNATIONAL DE FOARTE SCURT METRAJ.

Ce-a de-a 14 editie va avea loc intre 3 si 5 mai 2012 in Franta, Romania, Ungaria si intreaga lume !  Unic in lume, acest festival promoveaza Foarte Scurte Metraje de maxim 3 minute, realizate atat de catre profesionisti experimentati, cat si de tineri talentati, uneori cu mijloace derizorii. Aceasta nu il impiedica sa fie un eveniment global inovator, care identifica tinerele talente si apara diversitatea culturala de la Paris la Singapore, trecand prin Cluj-Napoca, Rio, Tel Aviv si Ramallah. In 2012 mai multe noi orase se vor alatura retelei, cum ar fi Budapesta si Szeged din Ungaria...

 De ce un festival de Foarte Scurt-Metraj?

Aceasta forma cinematografica XXS, accesibila unui numar mare de oameni, permite descoperirea viitoarelor talente, din toate colturile lumii. Ea este adaptata unei difuzari largi, prin toate mijloacele : de la telefonul mobil la cinematograf, trecand prin televiziune si internet.  

 Cum functioneaza?

Competitia internationala compusa din aproximativ 50 de foarte-scurt metraje se difuzeaza simultan in lumea intreaga (participa aproape 70 de orase din 15 tari). Timp de 3 zile, fiecare oras organizeaza, la alegerea sa, alte proiectii si poate pune in valoare talentele locale prin intermediul selectiilor proprii. In plus, publicul poate vota filmele sale preferate.

 Quelles sont les différentes sélections

Competitia internationala

Festivalul International de Foarte Scurt-Metraj propune o selectie internationala in competitie,  reunind 50 de filme venite in 17 tari. Toate filmele indeplinesc aceeasi regula : sa nu depaseasca trei minute. Sunt prezentate toate genurile : fictiune, animatie, documentar, experimental…

Paroles de femmes

La initiativa Très Courts din Montpellier, cu sustinerea primariei si a Delegatiei Regionale a Drepturilor Femeilor si a Egalitatii in sanse Languedoc-Roussillon, regizoarele sunt in prim plan, pentru  al patrulea an consecutiv, prin organizarea unei competitii speciale rezervate filmelor create de femei, sau cu subiecte feminine. O selectie foarte emotionanta.

Foarte Scurt Familial

O selectie de 45 minute care include filme foarte scurte accesibile copiilor peste 6 ani

Monde d’avant, monde d’après

Selectia regroupeaza filme foarte scurte care prezinta schimbarile care au loc in lume in momentul de fata : revolutii, proteste, crize financiare si solutii alternative.. Dureaza in jur de 50 de minute.

  Festivalul International de Foarte Scurt-Metraj pe regiuni

Livrat la cheie, gandit pentru a fi organizat in intreaga lume, Festivalul International de Foarte Scurt-Metraj este un spatiu pentru difuzarea unui nou gen care creeaza adevarate punti intre culturi. In acest scop, este importanta promovarea parteneriatelor.

 Romania participa la Festivalul de Foarte Scurt din anul 2007. In 2011, 22 de orase din Romania au gazduit filmele foarte scurte, doua orase din Ungaria, un oras din Republica Moldova si trei din Slovacia.

 

In Romania, Slovacia si Republica Moldova si Ungaria, distribuirea festivalului se bazeaza in mare parte pe reteaua culturala a Ambasadei Frantei: Institutul francez din Romania (Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara), Aliantele Franceze din Pitesti si Brasov cat si Institutul Francez din Budapesta si Aliantele  Franceze din Kosice si Banska Bystrica (SK) si din Szeged, Pecs, Miskolc (HU) si cea din Chisinau (MD).

 

Diferite institutii sunt implicate in organizarea, la nivel local, a festivalului: centre culturale locale, case  de cultura, biblioteci, asociatii de tineret, studenti, primarii si consilii locale, inspectorate scolare, muzee. Aceasta diversitate contribuie la atragerea de spectatori diferiti: francofoni si francofili, tineri cinefili, asociatii, artisti, studenti, liceeni si copii.

Institutul Francez din Cluj este coordonatorul festivalului in  Romania, Ungaria, Moldova si Slovacia.

 Orasele Très Courts din Romania, Ungaria si Moldova in 2011

+ Bratislava, Košice si Banská Bystrica din Slovacia

O retea si un sponsor

La Difuzarea larga a festivalului este posibila datorita sprijinului Orange Romania, sponsor national, si prin mobilizarea a retelei culturale franceze din Romania, Ungaria, Republica Moldova si Slovacia. Fiecare organizator local atrage sponsori proprii care ajuta la dezvoltarea festivalului.

Cuvintele fanilor :

"Festivalul Très Courts este un festival al creativitatii: o idee pentru fiecare film, o imagine uneori nesigura, dar intotdeauna sincera, si de multe ori mai multa eficienta decat in filmele… mai putin scurte."  Philippe Muyl  ,regizor, presedinte al juriului Competitiei internationale 2010

"Este un format convivial care incita lumea sa faca filme. Multi ies de la festival cu gandul ca anul viitor, vor participa si ei cu un film… Un adevarat concentrat de creatii."  Patrice Carré,  Le Film Français 

"In constrangere (a formei) sta placerea (vizuala)…. Feliute de bucurie fugitiva."  Jérémie Couston, Télérama

"Publicul nu are timp sa ramana insensibil. Totul se desfasoara foarte repede. Se succed filme de animatie, imagini de sinteza si scurt metraje in stil mai clasic. Rasetele si aplauzele saluta talentul autorilor acestor filme"  Thierry Soufflard   Ouest France

Festivalul de Foarte Scurt-Metraj 2011 in cifre

  14 de tari participante

  • 70 de orase din intreaga lume, inclusiv 22 in Romania si 21 in Franta.
  • Mai mult de 1200 de filme primite in 2011, in urma apelului la filme
  • 113 de filme romanesti primite in urma apelului la participare pentru competitia romaneasca
  • Filme:

-         46 de filme in competitia internationala

-         22 de filme in competitia « Cuvintele femeilor »

-          20 Foarte Scurt-Metraje Familiale - selectie de filme pentru copii

-          20 de filme in selectia Monde d’Avant Monde d’Après

-          20 de filme in competitia romaneasca "Around the Très Courts  Romania"

  • Mai mult de 35.000 de spectatori in intreaga lume in 2011, din care 6500 in Romania

 Plus d’information ?

Contact Festival International Très Courts Romania, Ungaria, Moldova, Slovacia

 Raluca Ghervan  - Coordonator Festival des Très Courts

 Institut français de Roumanie - directia regionala Cluj-Napoca

IC Bratianu 22, Cluj-Napoca, Roumanie

Tel. : +40 745 396678      

Mail : raluca.ghervan@institutfrancais-roumanie.com  trescourt@institutfrancais-roumanie.com

www.trescourt.ro

2 commentarii4928 vizualizări23 aprilie 2012
rss 2.0
rss 2.0