Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Tineret Miercuri 01 Aprilie 2020 - 3356 vizitatori azi
Caravana Tineretului 2012.

Uniunea democrata a Tinerilor Maghiari din Bistrita in colaborare cu Departamentul pentru Relatii Interetnice in perioada 23-29 iulie, a organizat Caravana Tineretului 2012 in 7 localitati din judetul Bistrita-Nasaud: Teaca, Tigau, Fantanita, Fantanele, Chiochis, Bozies, Nimigea de Jos.

Prima zi a Caravanei Tineretului 2012 a fost organizata la Teaca, in curtea scolii. Programul a inceput la ora 16:00 cu workshopuri pentru copii si tinerii localnici, maghiari, romani sau de etnie rroma. De workshopuri s-au ocupat coordonatorii, pe parcursul intregii saptamani. Patru persoane responsabile de invatarea de cantece, jocuri si dansuri populare, doua pentru sectorul de impletire a papurei, doua la sectorul cu margele, doua la origami si de asemenea doua persoane la desen si colorare. Dupa terminarea workshopurilor a inceput programul cultural. Au dansat tinerii membrii ai ansamblului folcloric "Vadrózsa" din Bistrita, urmati de elevii scolii din Teaca, care ne-au oferit o serie variata de dansuri populare maghiare si romanesti si dansuri moderne. Au urcat pe scena si tineri din Uniunea Democrata a Tinerilor Maghiari din Bistrita cu dansuri moderne, zumba si salsa. Dupa dansuri a urmat un program sustinut de doi tineri bistriteni, Kertész Réka (vocal) si Gergely Arnold (ghitara), care au cantat melodii in limba maghiara, romana si engleza. Ziua s-a incheiat cu o petrecere in aer liber cu formatia Dupla D, care au creat o atmosfera pe placul tuturor.

Caravana si-a continuat traseul la Tigau, unde programul a inceput ca si in ziua anterioara, la ora 16:00 cu workshopuri pentru tinerii localnici. Dupa care de la ora 18:00 a avut loc serata culturala sustinuta de ansamblul folcloric "Vadrózsa" din Bistrita, tinerii membrii UDTM cu dansuri moderne, zumba si salsa, si cantece acompaniate de ghitara cu cei doi tineri. Inainte ca formatia Dupla D sa dea startul petrecerii, iubitorii de filme au vizionat animatia aparuta in anul 2007, Alvin si veveritele.

A treia zi Caravana a juns in Fantanita, unde inaintea workshopurilor, organizatorii impreuna cu localnicii au vizitat urmele invaziei tatarilor, Gropile tataresti neexploatate, din padurea Horposa. A urmat programul cultural sustinut de trupa "Vadrózsa" si dansuri moderne, dupa care spectatorii au putut viziona filmul aparut in anul 2004, Calatorul maghiar (Magyar Vándor). Dupa care membrii UDTM impreuna cu localnicii, au urcat la un foc de tabara, unde au cantat Kertész Réka si Gergely Arnold si toti cei prezenti acolo. Seara a fost incheiata cu o petrecere in compania baietiilor de la Dupla D.

Traseul Caravanei a continuat la Fantanele unde tinerii organizatori au dat startul programului la ora 16:00 cu workshopuri, dupa care a urmat serata culturala cu "Vadrózsa" si dansuri moderne. Manifestarea a continuat la un foc de tabara, in jurul careia toata lumea a cantat melodii traditionale. Ziua fiind incheiata cu o petrecere grandioasa alaturi de formatia Dupla D.

A cincea zi Caravana Tineretului a ajuns la Chiochis, unde copii au asistat la workshopuri, urmata de programul cultural cu dansuri si cantece populare si moderne.

Sambata destinatia a fost Bozies, unde preotul reformat ne-a tinut o scurta prezentare a satului si a bisericii. Dupa doua ore de workshop pentru tinerii localnici, de la ora 18:00 au dansat ansamblul folcloric "Vadrózsa" si tinerii de la UDTM cu dansuri moderne. A urcat pe scena o tanara din Olanda, Els Wijma, cu un buchet ales din melodii in limba engleza. Au urmat-o Kertész Réka si Gergely Arnold, iar seara a fost incheiata cu un chef incendiar sustinut de trupa Dupla D.

Ultima zi, pe 29.iulie Caravana a organizat programe culturale pentru toata lumea, la Nimigea de Jos. Workshopuri de la ora 16:00, iar serata culturala cu dansuri si cantece populare si moderne de la ora 18:00.

"Idea Caravanei Tineretului 2012 a luat nastere cu idea sa promovam cultura nu doar in oras, ci si in satele maghiare din judetul nostru unde astfel de manifestari se organizeaza foarte rar. Pe de alta parte as dorii sa multumesc sprijinul acordat de UDMR, organizatia judeteana si reprezentantilor locali. Speram ca pe viitor sa putem realiza mult mai multe evenimente de genul acesta." - a declarat Ferenczi László-Attila, presedintele UDTM Bistrita-Nasaud.

"Realizarea Caravanei nu a fost o munca usoara, dar datorita celor 25 de tineri si a liderilor UDTM ne putem mandrii cu inca un eveniment de succes. Si eu tin sa multumesc tuturor reprezentantilor locali, care au promovat evenimentul si ne-au ajutat in cea ce priveste organizarea, fiindca fara ajutorul lor beneficiarii proiectului ar fi fost intr-un numar redus." - a adaugat Sipos Timea, coordonatorul de proiect.

0 comentarii3360 vizualizări10 august 2012
rss 2.0
rss 2.0