Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Duminica 12 Iulie 2020 - 2744 vizitatori azi
Inalt Prea Sfintite Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei.

Venim inaintea Inalt Prea Sfintiei Voastre prezentandu-va situatia raului Somesul Mare, care este mai mult decat dramatica. Starea de fapt prezinta imagini de-a dreptul debusolante, pe fiecare metru patrat vezi gunoaie, incepand de la PET-uri, saci plini cu resturi menajere, materiale de constructii rezultate din reparatii sau modernizari, animale domestice moarte in stare de putrefactie, lina si multe altele, toate acestea la vedere.

 In albia minora si in substartul de pe fundul raului situatia este si mai critica, materialele poluante identificandu-se in cantitati impresionante si intr-o stare avansata de degradare. Lipsesc cu desavarsire, actiunile de ecologizare, monitorizarea zonei in vederea reducerii poluarii, educarea si informarea comunitatilor locale. Cu alte cuvinte este raul nimanui!

 Asociatia noastra G.A.L. RURALIS pentru Dezvoltare Durabila in Microregiunea Bistrita-Sieu-Somes a initiat un proiect de mediu pentru salvarea raului Somes urmarind informarea, educarea si constientizarea populatiei din comunitatile de pe valea Somesului. Un parteneriat in acest sens l-am avut cu Parohia Ortodoxa Nepos prin preotul Vasile RUS, duminica 10 august, fiind prezenti in biserica din Nepos unde am prezentat tema "Dumnezeu, Omul si Natura".

Preotul Vasile RUS  a sustinut aceasta tema din punct de vedere teologic iar noi din punct de vedere stiintific, cu ajutorul proiectiilor video, i-am indemnat pe oamenii locului sa iubeasca si sa respecte natura si in special raul Somes si afluentii sai.

 Va rugam, Inalt Prea Sfintite Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei, stiindu-va ca un mare iubitor de natura, sa indemnati preotii din parohiile din vecinatatea raului Somes si a afluentiilor sai sa ne sustina in organizarea unor astfel de manifestari la care locuitorii sa fie indemnati sa puna suflet pentru a da viata naturii si a asigura un viitor copiilor si nepotilor nostri.

In cazul in care nu se pot organiza astfel de manifestari, va rugam sa ii indemnati pe slujitorii bisericii din parohiile de pe langa raul Somes sa ii indemne pe credinciosi sa apere si sa protejeze aceasta avere naturala.

 

Va inaintam aceasta adresa stiindu-va ca un mare iubitor de natura si cu certitudinea ca Biserica Ortodoxa s-a implicat intotdeauna in rezolvarea problemelor ce privesc sanatatea noastra si a copillor nostri. O abordare ecologica din partea bisericii in acest sens este bine venita.

 

Va multumim,

Ramanem al Inalt Prea Sfintiei Voastre supusi fii duhovnicesti.

 

        Asociatia G.A.L. RURALIS                         Cristian TETCU -Presedinte

     pentru Dezvoltare Durabila                                                                                      

in Microregiunea Bistrita-Sieu-Somes

0 comentarii3752 vizualizări20 august 2014
rss 2.0
rss 2.0