Eco-Mediu Sambata 23 Iunie 2018 - 5624 vizitatori azi
Evaluarea anuala a efectivelor pentru animale strict protejate: urs brun, lup, ras si pisica salbatica in BN.

In perioada aprilie - mai 2017 se va desfasura evaluarea populatiilor speciilor de animale strict protejate, respectiv: urs brun, lup, ras, pisica salbatica pe teritoriul judetului Bistrita-Nasaud. Avand in vedere atributiile ce revin autoritatii publice centrale pentru protectia mediului in realizarea studiilor speciale de evaluare a starii resurselor biologice din flora si fauna salbatica, Agentia pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud, organizeaza  actiunea de evaluare a efectivelor pentru speciile de animale salbatice strict protejate, respectiv: urs brun, lup, ras si pisica salbatica, conform metodologiei de evaluare stabilita de catre Ministerul Mediului.

Astfel Agentia pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud impreuna cu gestionarii fondurilor cinegetice au realizat programarea actiunilor de evaluare a efectivelor de urs brun, lup, ras si pisica salbatica la nivel de judet, pentru anul 2017, care urmeaza a fi transmisa spre validare catre Directia Biodiversitate a Ministerului Mediului.

Pe baza acestei programari, gestionarii fondurilor cinegetice, impreuna cu reprezentantii APM-ului, reprezentanti ai Universitatii Transilvania Brasov - Facultatea de Silvicultura si Exploatari Forestiere, Fundatia Carpati si Comisariatele teritoriale ale Garzii Nationale de Mediu vor participa la actiunea de evaluare in teren.  La aceste echipe mixte pot participa si reprezentanti ai institutelor de cercetare, universitati, ONG-uri cu anuntarea prealabila a organizatorilor actiunilor de evaluare. Acolo unde fondurile cinegetice se suprapun peste arii naturale protejate la evaluare vor participa si administratorii/custozii ariilor naturale protejate. Colectarea datelor de prezenta din teren se va face si separat  pentru suprafetele fondurilor cinegetice care se suprapun peste ariile naturale protejate.

Evaluarea se va intocmi pe fonduri cinegetice si se va centraliza la nivel de judet, pe gestionari si fonduri cinegetice. Situatiile analizate si centralizate la nivel de judet de catre Agentia pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud vor fi transmise Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.

Odata cu centralizarea datelor pe judet se vor face si propuneri de plafon maxim de interventie pentru speciile urs brun, lup, ras si pisica salbatica, pe fonduri cinegetice si gestionari, pentru sezonul de vanatoare 2017/2018. Propunerile de plafon maxim de interventie vor avea la baza nivelul pagubelor inregistrate, situatia efectivelor reale comparative cu cele optime, tendinta si structura populatiei.

Toti cei interesati pot afla date suplimentare despre aceasta actiune la sediul Agentiei pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud, str. Parcului, nr. 20, telefon 0263 224 064, Serviciul Calitatea Factorilor de Mediu.

 

Cu respect,

Director executiv

biolog-chimist Sever Ioan Roman

0 comentarii4872 vizualizări30 martie 2017
rss 2.0
rss 2.0