Eco-Mediu Sambata 23 Iunie 2018 - 5632 vizitatori azi
Raport de monitorizare a mediului in Bistrita-Nasaud.

Monitorizarea mediului - supravegherea, prognozarea, avertizarea si interventia in vederea evaluarii sistematice a dinamicii caracteristicilor calitative ale elementelor de mediu, in scopul cunoasterii starii de calitate si a semnificatiei ecologice a acestora, a evolutiei si implicatiilor sociale ale schimbarilor produse, urmate de masurile care se impun;

 Monitorizare manuala - Prin Laboratorul APM BN.

 1.  Monitorizare aer

 -   SO2,NO2, NH3 -poluanti monitorizati zilnic in 4 puncte din  Bistrita (statia de Tratare, AISE elecrtica, Urbana-str. Zavoaie si sediul APM BN);

-   pulberi sedimentabile - se monit. lunar in 12 puncte reprezentative din judet (4 in Bistrita, 2 in Beclean, cate1 in Nasaud, Anies, P. Bargaului, Rodna, Sangeorz Bai, Lechinta);

-   pulberile in suspensie PM10 - se monit. zilnic la sediul APM BN

 

Pulberi sedimentabile - pulberi cu diametre mai mari de 20 µm, care, dupa ce sunt emise in atmosfera, se depun pe sol, vegetatie, ape si constructii.

 

Pulberi in suspensie - cu diametre mai mici de 20 µm, avand in atmosfera un comportament asemanator gazelor;

 

PM10 - pulberi in suspensie cu diametre  mai mici de10 micrometri.

 

O problema importanta o reprezinta particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, (PM10) care trec prin nas si gat si patrund in alveolele pulmonare provocand inflamatii si intoxicari.
Sunt afectate in special persoanele cu boli cardiovasculare si respiratorii, copiii, varstnicii si astmaticii.
Copiii cu varsta mai mica de 15 ani inhaleaza mai mult aer, si in consecinta mai multi poluanti. Ei respira mai repede decat adultii si tind sa respire mai mult pe gura, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt in mod special vulnerabili , deoarece plamanii lor nu sunt dezvoltati, iar tesutul pulmonar care se dezvolta in copilarie este mai sensibil.
Poluarea cu pulberi inrautateste simptomele astmului, respectiv tuse, dureri in piept si dificultati respiratorii.
Expunerea pe termen lung la o concentratie scazuta de pulberi poate cauza cancer si moartea prematura.

 

2.  Monitorizare ape

-   Ape de suprafata - se monitorizeaza lunar raurile Bistrita, Somesul Mare, Valea Castailor, Valea Bailor, ape de fantana;  

-   Ape uzate - se monitorizeaza lunar evacuari de la statiile de epurare(Bistrita, Nasaud, Beclean, Sangeorz Bai, Rodna, SC CCarmolact, SC Dan Steel);

-   Ape de fantana  - se monitorizeaza lunar din ldiferite localitati din judet

Indicatori monitorizati din ape pH,alcalinitate, conductivitate, ionul amoniu (NH4+), ionul azotit (NO2-), ionul azotat (NO3-), ionul sulfat (SO42-),ionul clorura(Cl-),Ca2+,reziduu fix, substantele organice(CCOMn), Fe, duritatea, materiile totale in suspensie, substanmtele extractibile, metalele grele din apa, etc.

Din analizarea indicatorilor specifici apelor de suprafata (raurile Bistrita, Somesul Mare, Valea Bailor, Valea Castailor) s-a constatat incadrarea acestora in clasele I si II de calitate, exceptie facand grupa azotului (azot amoniacal, azotiti) pentru care casa de calitate a apei este mai mare de II;

Prin analizarea apelor uzate evacuate din statiile de epurare Bistrita, Beclean, Nasaud, Sangeorz-Bai, Rodna, SC Dan Steel SA Beclean si SC Carmolact SRL Monor, s-au inregistrat depasiri la indicatori azot amoniacal, azotiti, materii in suspensie, substante extractibile;

Determinarile realizate de APM BN sunt determinari punctuale care nu pot sa reflecte o stare de fapt a calitatii cursurilor de apa in judetul Bistrita Nasaud.

 

3.  Monitorizare sol si vegetatie in municipiul Bistrita si 9 localitati reprezentative. Din sol se analizeaza pH-ul si metalele grele ( Pb, Cd, Cu, Cr, Zn);

 

Depasiri 2017:

Ex. In luna aprilie 2017 in p de prelevare - zona Rodna Amonte Anies

          La Zn  suprafata  680 fata de 600mg/kg sol uscat 

         La Zn  suprafata  655 fata de 600mg/kg sol uscat

         La Pb  suprafata  629 fata de 100mg/kg sol uscat 

         La Pb adancime  499 fata de 100mg/kg sol uscat 

 

      4. Monitorizare zgomot - se efectuaza determinari de zgomot lunare in diferite puncte (in special in intersectii) din municipiul Bistrita si localitatile Beclean, Nasaud, Sangeorz Bai. 

-in Bistrita - 9 intersectii (Posta Veche, Decebal, C. Moldovei, etc) si un punct in parcul municipal;

- cate un punct in  Nasaud, Beclean, Sangeorz Bai.

 

Determinari de zgomot la comanda - la solicitarea agentilor economici in vederea conformarii cu cerintele din autorizatia de mediu.

Determinari efectuate la solicitarea GNM BN - in vederea solutionarii unor reclamatii.

 

Depasirile din 2017  - 3 depasiri

1 Intersectia stradala: B-dul Decebal - Str. Ursului - Str. A. Muresanu - Str. C. Voda  -  70,2 dB fata de 70dB

2  Intersectia stradala :B-dul Independentei - Str. Garii - Str.Al. Odobescu - Str.Ghe. Sincai  - 78,2 fata de 75 dB

3 -Parcul municipal( incinta) - 60,3 fata de 60dB

 

Reclamatii 2017 - au fost 3 reclamati, in fiecare caz s-au efectuat cate 2 determinari.

 

Ex.  La spalatoria La Andrei - Lechinta s-au efectuat 2 determinari la limita de incinta a amplasamentului

Rezultate 66,2db, respective 67,6dB fata de 65dB admis.

 

Monitorizare automata

APM BN detine o Statie Automata de Monitorizare a Calitatii Aerului. Aceasta face parte din Reteaua Nationala de Monitorizare a Calitatii Aerului, care cuprinde peste 100 statii pe toata suprafata Romaniei. Statia are ca scop evaluarea si gestionarea calitatii aerului in mod unitar, asigurarea calitatii datelor, informarea publicului privind calitatea aerului prin sistemele de informare (internet, panou extern, panou intern).

Poluantii monitorizati de statie sunt: - dioxid de sulf (SO2), oxizii de azot (NO2, NO, NOx ), monoxid de carbon (CO), benzen (C6H6), pulberi in suspensie (PM10) si ozon (O3).

Statia monitorizeaza si parametri meteo - directia si viteza vantului, temperatura, umiditate relativa, presiune atmosferica, radiatie solara si  precipitatii.

          Datele de calitatea aerului provenite de la statie sunt prezentate publicului cu ajutorul unui panou exterior amplasat intr-o zona dens populata - la Bistrita in parcul din Piata M.Eminescu. Acesta transmite date privind valorile concentratiilor poluantilor masurati, afisate sub forma unor indici de calitate.

Indicii de calitate sunt:

-        1 - excelent, culoarea verde

-        2 - foarte bun, verde mai deschis

-        3 - bun - verde deschis

-        4 - mediu - galben

-        5 - rau  - portocaliu

-        6 -  foarte rau - rosu

 

Zilnic se intocmeste, pentru ziua precedenta, un Buletin pentru informarea publicului  cu privire la calitatea aerului, care arata indicele specific statiei pentru ziua precedenta precum si datele de la monitorizarea manuala, care este postat pe site-ul APM BN.

De asemenea datele despre calitatea aerului se pot accesa pe site-ul www.calitateaer.ro.

 

 

Statia  automata se afla in proprietatea MM, fiind data in folosinta  APM BN printr-un Contract de Comodat  nr.5183/ iunie 2010. 

Costurile reparatiilor sunt suportate de MM.

In prezent Panoul extern , din Eminescu este defect - nu achizitioneaza date, probabil placa de achizitie a datelor defecta.

 

La grafice slide-urile 16-17. Pe slide-ul 16 la CO,  scade vara din cauza reducerii consumului de combustibil la sistemele de incalzire.

Pe 17, la ozon, creste vara deoarece se coreleaza pozitiv cu radiatia solara(O3 este mai mare vara dat. Rad. Solare mari, pot sa apara chiar depasiri).

AUDIT CURTEA DE CONTURI

      Camera de Conturi Bistrita Nasaud a efectuat  in cursul anului 2017 auditul referitor la monitorizarea calitatii aerului in judetul Bistrita Nasaud realizata de APM  BN pentru perioada 2014-2016.

      S-a constatat ca eficacitatea si eficienta masurilor luate la nivel local pentru combaterea principalelor surse de poluare a aerului isi ating in general scopul propus, cu exceptia constatarilor privind  nivelul de calitate a captarii si transmiterii datelor de catre statia automata de monitorizare a aerului BN-1.

      A fost recomandata sesizarea autoritatii publice centrale pentru protectia mediului - MINISTERULUI MEDIULUI si AGENTIA NATIONALA PENTRU PROTECTIA MEDIULUI  - in vederea luarii masurilor necesare pentru gasirea de solutii in vederea scurtarii timpului de remediere a defectiunilor aparute in functionarea statiei.

 

Poluari accidentale

2016 - 5 evenimente/2017 - 0 evenimente

      28.03.2016 - un eveniment de mediu - factorul de mediu afectat apa. Poluarea a fost localizata pe Valea Bailor, afluent de dreapta a raului Somesul Mare si s-a produs datorita unor fenomene naturale, respectiv a topirii zapezilor si a unor precipitatii puternice care au condus la scurgeri de ape de mina din galeria Gheorghiu cota 800

      7.07.2016- un eveniment de mediu - factorul de mediu afectat apa. Poluarea a fost localizata pe Valea Rosua si s-a produs datorita unor scurgeri de ape uzate menajere si tehnologice din canalul de garda al depozitului ecologic de deseuri de la Tarpiu, cu scurgere in Paraul Rosua.

 

      27.07.2016- Poluare accidentala - factorul de mediu afectat apa. Mortalitate piscicola pe raul Sieu cauzata de viitura datorata fenomenelor hidro-meteo deosebite din data de 26.07.2016. Viitura a antrenat levigatul scurs in urma poluarii produsa de depozitul ecologic de deseuri de la Tarpiu din data de 7.07.2016 pe Paraul Rosua.

 

        29.07.2016 - un eveniment de mediu - factorul de mediu afectat apa. Poluarea a fost localizata pe Paraul Lut, localitatea Monor, si s-a datorat scurgerilor de ape uzate neepurate rezultate de la procesarea laptelui apartinand SC CARMO LACT PROD SRL.

        29.09.2016 -un eveniment de mediu - factorul de mediu afectat apa. Poluarea a fost localizata pe Valea Rosua , afluent de dreapta a raului Sieu si s-a produs datorita unor scurgeri de ape uzate menajere si tehnologice din canalul de garda al depozitului ecologic de deseuri de la Tarpiu, cu scurgere in Paraul Rosua.

0 comentarii3500 vizualizări30 iunie 2017
rss 2.0
rss 2.0