Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Miercuri 20 Februarie 2019 - 21410 vizitatori azi
"Agent 00EC0": Azi incepe Saptamana Europeana a Mobilitatii (SEM) 2010

Inca din anul 2002, inainte de a fi "intrat" in Europa, Romania a aderat oficial si a semnat Carta Saptamanii Europene a Mobilitatii (SEM), angajandu-se ca, anual, saptamana 16-22 septembrie sa fie dedicata promovarii deplasarii ecologice. Tema centrala a SEM 2010 este: "Travel Smarter, Live Better" – "Deplasare mai inteligenta, Viata mai buna!", aducand in prim plan legatura dintre mobilitatea urbana si  calitatea vietii, respectiv  impactul pozitiv al mijloacelor de transport ecologic asupra sanatatii publice.  Activitatile din aceasta saptamana urmaresc dezvoltarea culturii bicicletei si a atitudinii pozitive fata de bicicleta, fata de mersul pe jos si fata de alte mijloace de transport alternativ, in speranta echilibrarii balantei dintre spatiul ocupat de masini, spatiul alocat traficului nemotorizat si spatiul verde. (Mai multe informatii pe http://www.mobilityweek.eu/)

 

Dar, pana sa raspundem unor provocari europene de genul:  trasee cicloturistice,  taxiuri-bicicleta, vehicule pe baza de energie solara sau alte tipuri de transport urban durabil,  iata cateva initiative romanesti:

-         Incepand de luna trecuta, clientii si angajatii unor terase bucurestene au posibilitatea sa pedaleze pe bicicletele puse la dispozitie gratuit de catre Asociatia Green Revolution

-         Tot in Bucuresti se organizeaza periodic ciclopromenade nocturne!!

-         In Suceava se face business pe bicicleta (o mica firma a "importat" serviciul de curierat pe bicicleta al companiei Pegasus)

-         In municipiul nostru, exista exemple de buna practica (Marius Chiuzan si alti sustinatori ai miscarii pentru sanatate) care promoveaza constant deplasarea cu bicicleta, inclusiv prin organizarea miscarii "Masa critica" (turul cu bicicleta prin oras in ultima zi de vineri a fiecarei luni).

 Si, pana sa "importam" infrastructura europeana si mentalitatea pro-bicicleta (inclusiv toleranta sau chiar simpatia soferilor), va propunem un nou "test foto": Unde (in municipiul Bistrita) credeti ca a fost facuta aceasta fotografie?! Adaugati un comentariu, opinie privind acest subiect. Multumim! (Raspunsul pentru "testul foto" de sapatamana  trecuta: "Poza a fost facuta in supermarketul Kaufland")

 

Asteptam raspunsuri, reactii si sugestii pe adresa de e-mail: ascendentbn@yahoo.com. Premiile pentru cei care raspund provocarii lansate de noi vor fi oferite in data de 24 septembrie, la sediul redactiei "Rasunetul" din Bistrita, str. Bistricioarei, nr 6.

                                                        Corina Ernst, coordonator de proiect

"Agent 00EC0" este un proiect in domeniul protectiei mediului derulat de Asociatia Ascendent cu sprijinul financiar al Primariei Municipiului Bistrita.

0 comentarii1960 vizualizări16 septembrie 2010
rss 2.0
rss 2.0