Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Joi 17 Ianuarie 2019 - 12022 vizitatori azi
Evaluarea anuala a efectivelor de urs brun, lup, ras si pisica salbatica in judetul Bistrita-Nasaud.

In perioada martie - mai 2018 se va desfasura evaluarea populatiilor de urs brun, lup, ras si pisica salbatica pe teritoriul judetului Bistrita-Nasaud. Avand in vedere atributiile ce revin autoritatii publice centrale pentru protectia mediului si silvicultura in realizarea studiilor speciale de evaluare a starii resurselor biologice din flora si fauna salbatica, Agentia pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud demareaza  actiunea de evaluare a efectivelor pentru speciile de animale salbatice strict protejate, respectiv: urs brun, lup, ras si pisica salbatica, conform metodologiei de evaluare stabilita de catre Ministerul Mediului.

Astfel, gestionarii fondurilor cinegetice au realizat si transmis Agentiei pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud  programarea actiunilor de evaluare a efectivelor de urs brun, lup, ras si pisica salbatica pentru primavara anului 2018, care a fost transmisa spre validare Directiei  Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului.

Pe baza acestei programari, gestionarii fondurilor cinegetice separat sau impreuna cu reprezentanti agentiei, reprezentantii Universitatii Transilvania Brasov - Facultatea de Silvicultura si Exploatari Forestiere, Comisariatele teritoriale ale Garzii Nationale de Mediu vor participa la actiunea de evaluare in teren.  La aceste echipe mixte pot participa si reprezentanti ai institutelor de cercetare, universitati, ONG-uri (cu implicare directa in domeniul biodiversitatii) cu anuntarea prealabila  a organizatorilor actiunilor de evaluare. Acolo unde fondurile cinegetice se suprapun peste arii naturale protejate,  evaluarea se va face separat pentru aceste suprafete, iar la evaluare pot participa si administratorii sau custozii acestor arii protejate.

Programarea actiunilor de evaluare poate fi consultata pe site-ul Agentiei pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud la urmatoarea adresa:  http://www.anpm.ro/web/apm-bistrita/evaluari-carnivore.

Evaluarea se va intocmi pe fonduri cinegetice si se va centraliza la nivel de judet, pe gestionari. Situatiile analizate si centralizate la nivel de judet de catre Agentia pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud vor fi transmise Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.

Odata cu centralizarea datelor se vor face si propuneri de plafon maxim de interventie pentru speciile urs brun, lup, ras si pisica salbatica, pe fonduri cinegetice si gestionari, pentru sezonul de vanatoare 2018/2019. Propunerile de plafon maxim de interventie vor avea la baza nivelul pagubelor si conflictelor inregistrate, situatia efectivelor reale comparative cu cele optime, tendinta si structura populatiei.

Toti cei interesati pot afla date suplimentare despre aceasta actiune la sediul Agentiei pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud, Municipiul Bistrita, str. Parcului, nr. 20, telefon 0263 224064, Serviciul Calitatea Factorilor de Mediu.

 Cu respect,

 

Director executiv

Sever Ioan Roman.

 

0 comentarii1729 vizualizări31 martie 2018
rss 2.0
rss 2.0