Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Miercuri 20 Februarie 2019 - 22668 vizitatori azi
CAMPANIE DE COLECTARE SELECTIVA A DESEURILOR.

"Beat Plastic Pollution - If you can’t reuse it, refuse it". Poluarea cu plastic este una dintre cele mai mari provocari de mediu ale zilelor noastre, statisticile arata ca in anul 2050 vor exista mai multe materiale de plastic in oceane decat pesti. 

Pentru a schimba viitorul, trebuie sa intervenim fiecare dintre noi. Indiferent daca este o bautura racoritoare imbuteliata, o punga de la supermarket sau pahar din plastic, plasticul de unica folosinta a devenit inglobat in viata noastra de zi cu zi. Costul scazut, comoditatea si usurinta acestor produse au revolutionat ambalajul bunurilor. Cu toate acestea, costul catastrofal de mediu al acestei comoditati devine acum din ce in ce mai clar.

Aceasta situatie se regaseste si in Bistrita. Este un moment bun sa ne unim efortul si sa colaboram pentru a ne ajuta sa schimbam obiceiurile legate de produsele din plastic. Pentru a combate poluarea cu materiale plastice este nevoie sa luam atitudine si sa gandim profund la modul in care putem reduce cantitativ, reutiliza si recicla, dar si sa determinam noi deprinderi.

 

Scopul nostru declarat in 2018 este de a folosi Ziua Mondiala a Mediului pentru a reduce cantitatea de plastic si a lua masuri pentru a folosi cat mai putine obiecte de plastic de unica folosinta !

 

Avem nevoie de sprijinul dvs. pentru a face Ziua Mediului un succes! Acesta este indemnul lansat de Programul Natiunilor Unite pentru Mediul Inconjurator pentru Ziua Mondiala a Mediului 2018. Luati masuri pentru a combate poluarea cu plastic ! Mii de actiuni sunt pregatite in toata lumea

 

Pot fi anuntate actiuni pe pagina evenimentului la adresa : http://worldenvironmentday.global/

CAMPANIA se desfasoara in perioada 14 mai - 5 iunie 2018 :

 

I. CONCURSUL " Hai sa scapam Bistrita de poluarea cu plastic !"

 

Concursul urmareste cresterea responsabilitatilor cu privire la protejarea mediului inconjurator, cresterea eficientei modului de colectare selective a deseurilor, importanta reciclarii deseurilor, dar si reducerea utilizarii ambalajelor din plastic, schimbarea unor deprinderi si incurajarea activitatilor de voluntariat.

 

Primaria municipiului Bistrita impreuna cu S C Supercom S.A organizeaza un concurs de colectare a PET-urilor in scolile municipiului Bistrita. Concursul se va desfasura in perioada 14 mai 2018  -  5 iunie 2018 si va avea 2 componente:

  • Colectarea deseurilor tip "PET" in scoli;
  • Idei practice de reducere a cantitatilor de deseuri din plastic prin renuntarea la folosirea produselor de unica folosinta gen: flacoane, plase, pungi, pahare, vesela si farfurii de unica folosinta, etc. Vor fi trimise imagini care se vor posta pe pagina de facebook "Bistrita renunta la plastic!". Cele mai interesante idei vor fi selectate pentru promovarea bunelor practici, iar cea mai practica idee va fi premiata.

 

Pentru prima componenta a concursului se vor acorda 3 premii astfel: premiul I in valoare de 2 000 lei, premiul II in valoare de 1 500 lei, premiul III in valoare de 1 000 lei. Pentru a doua componenta se va acorda un premu special in valoare de 1000 lei. Premierea se face in data de 5 iunie- Ziua Mondiala a Mediului, in Parcul municipal.

 

Regulamentul concursului se publica pe site-ul Primariei municipiului Bistrita www.primariabistrita.ro si pagina de facebook "Bistrita renunta la plastic!".

 

In perioada 14 mai - 5 iunie la Centrul de Informare si Educatie Ecologica "SCOALA VERDE" au loc cursuri de educatie ecologica cu tema reducerii utilizarii ambalajelor din plastic la care participa prescolari si elevi din clasele primare.

II.Colectarea selectiva in zonele de case individuale

In cartierele de locuinte individuale se vor desfasura 2 actiuni de colectare selectiva a deseurilor / luna.

Programul de colectare va fi comunicat prin massmedia si fluturasi distribuiti locuitorilor in functie de zilele si zonele in care se desfasoara colectarea.

Cetatenii vor colecta materialele reciclabile in saci pe care ii vor preda in ziua stabilita pentru colectarea acestui tip de deseu.

III. Colectarea selectiva in cartierele de locuinte colective

In perioada 14 mai-5 iunie 2018, S C Supercom SA va curata punctele gospodaresti din zonele cu locuinte colective, va verifica modul in care sunt inscriptionate containerele pentru colectarea selectiva a deseurilor si se vor face modificarile necesare, unde este cazul, astfel incat pentru colectare sa fie disponibile containerele pentru:

- hartie-carton - capac albastru

- plastic si metal - capac galben

- sticla - capac verde

- gunoiul menajer - culoare gri/negru

Orice persoana din asociatie este rugata sa semnaleze nerespectarea regulilor de colectare selectiva a deseurilor si cele de curatenie. Telefonul cetateanului 0800 0800 33 poate fi apelat gratuit pentru a semnala astfel de fapte.

Reprezentantii Serviciului salubrizare, din cadrul primariei si reprezentanti ai S C Supercom SA vor monitoriza timp de o luna modul de gestionare a punctelor de colectare a deseurilor si vor aduce la cunostinta publica punctele in care colectarea se face corect, dar si cele in care nu sunt respectate regulile de colectare .

Asociatia de Proprietari care realizeaza cel mai corect colectarea selectiva va fi premiata cu PREMIUL SPECIAL in valoare de 2.000 lei.

 

 

 

0 comentarii1925 vizualizări14 mai 2018
rss 2.0
rss 2.0