Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Marti 16 Aprilie 2024 - 14587
RELOCATI CMID. NU VREM GROPI DE GUNOI IN PADURE.

Inchideti si relocati Centrul de Management Integrat al Deseurilor de la Tarpiu. MEMORIU de la TARPIU. Va cerem sa aplicati solutia corecta.Catre,Primaria Comunei Dumitra,In atentia Consiliului Local al Comunei Dumitra. 

Exista solutii viabile, implementate cu succes in alte orase/regiuni europene, si nu numai, cu impact pozitiv atat pe termen scurt, cat si pe termen lung asupra sanatatii cetatenilor, economiei locale si a mediului inconjurator, pentru optimizarea Sistemului Integrat de Management al Deseurilor (SMID) in judetul Bistrita-Nasaud.

 Fara considerarea acestor solutii, sistemul actual de management al deseurilor in Bistrita-Nasaud si implicit CMID de la Tarpiu nu va putea atinge solicitarile Uniunii Europene, sustinute prin votul in Parlamentul European pentru "Eficienta Resurselor: Tranzitia spre Economia Circulara":

  • pana in 2020 doar 10% din deseurile produse la nivel local sa fie depozitate in gropi. La CMID Tarpiu se depoziteaza peste 95% din deseurile produse de bistriteni, fara a respecta conditiile impuse;
  • 70% reciclare pentru deseurile municipale solide, respectiv 80% pentru deseurile din ambalaje pana in 2030;
  • reducerea cu 30% a deseurilor alimentare pana in 2025;
  • masuri pentru a reduce masiv incinerarea deseurilor, precum si eliminarea subventiilor pentru incinerarea de orice tip (cu sau fara recuperare de energie);

 

Aceasta impune in mod imperios reanalizarea efectelor depozitului de gunoi pe raza localitatii Tarpiu si a localitatilor care se afla la o distanta de 20-30 kilometri, luand in considerare dovezile poluarii mediului pe plan local precum si peste tot in lume unde sunt depozite de gunoi sau instalatii de ardere a gunoiului. Exista dovezi clare ca depozitarea in gropi si incinerarea deseurilor prin orice metoda sunt adevarate ecocide.

Comunitatile din apropierea lor se confrunta mereu cu incendii si explozii, poluarea mediului, scandaluri de mediu, de sanatate publica, scandaluri agricole, social - umane si financiare.

Principalele elemente pe care trebuie sa se bazeze managementul deseurilor sunt prevenirea, separarea deseurilor si colectarea acestora la sursa, transformarea deseurilor biodegradabile in compost la sursa, mineritul urban, aplicarea de stimulente financiare precum sistemul "platesti- pentru-cat-arunci", proiectarea ecologica, consumul redus, etic, echitabil.

Intelegem ca problema gestionarii deseurilor in judetul Bistrita-Nasaud este o problema grea dar exista solutii corecte care trebuie aplicate.  Impreuna putem sa oferim judetului un model de rezolvare a problemei deseurilor in conformitate cu noile cerinte UE si necesitatile societatii.

Ca urmare a reanalizarii impactului asupra sanatatii comunitatilor invecinate, a mediului natural precum si afectarii negative a vietii economice a zonei, cu o mare concentrare de resurse naturale si antropice, situata intr-o buna zona agricola a judetului consideram ca alegerea acestei locatii, strategiile de pana acum precum si gestionarea Centrului Integrat de Management al Deseurilor sunt un esec.

In acest context, inaintam urmatoarele revendicari *:

1. Acoperirea si stoparea depozitarii in celula I a Centrului de Management Integrat al Deseurilor Tarpiu, ca urmare a gestionarii necorespunzatoare din ultimii ani. Relocarea CMID de la Tarpiu;

 

2. Renuntarea la proiectul de construire pe alte 10 ha a doua noi capacitati de depozitare a gunoiului in gropi (intr-o padure din vecinatatea satului Tarpiu - prin defrisarea acesteia);

 

3. Constituirea de urgenta a unui Consiliu Consultativ (care sa implice cetateni, reprezentanti ai sistemului informal de reciclare, angajati din administratie, consilieri locali si judeteni, experti, operatori de salubritate, reciclatori, firme locale, organizatii non-guvernamentale) care sa participe la punerea in aplicare a strategiilor, care sa evalueze etapele critice, sa redefineasca termenele limita, sa programeze si sa faciliteze implementarea solutiilor.

Reclamam lipsa de transparenta, dezinformarea si manipularea din partea institutiilor, beneficiarului si a operatorului cu privire la planurile de dezvoltare a CMID. Este vitala transparenta decizionala cu privire la Sistemul de Management Integrat al Deseurilor in judetul Bistrita-Nasaud pentru ca proiectul sa functioneze mai eficient si sa poata fi efectiv implementat;

 

4. Recompensarea cetatenilor si implementarea sistemului PAYT - "platesti-pentru-cat-arunci" prin taxarea doar pentru deseurile reziduale/mixte/fractia umeda eliminata de cetateni, ceea ce va motiva cetatenii sa arunce mai putin, va incuraja colectarea selectiva si va penaliza producerea deseurilor mixte. Solicitam GRATUITATE pentru colectarea deseurilor biodegradabile si reciclabile.

 

5. Hotarare de Consiliu Local prin care deseurile sa fie separate la sursa, in locuinta cetatenilor, pe trei tipuri de deseuri: biodegradabile, reciclabile (carton, metale, sticla si materiale plastice) si fractia reziduala/mixta;

 

6. Impunerea prin caietul de sarcini in cadrul achizitiei publice a colectarii separate, programate in zile diferite, pe tip de deseu;

 

7. Compostarea deseurilor organice, biodegradabile, atat in zona urbana, cat si in cea rurala, la sursa pentru a nu mai fi necesar transportul inutil la CMID si depozitarea in gropi. Studiile arata ca deseurile municipale si asimilabile constau in proportie de peste 50% in materie organica, biodegradabila, care poate fi valorificata prin compostare;

 

8. Utilizarea statiilor de transfer (platforme temporare de sortare intermediare) pentru depozitare intermediara, care tine sub control ceea ce ajunge in rampa, fiind eliminata aproape in totalitate depozitarea in gropi.

 

9. Infiintarea unui Centru Comunitar de Reutilizare, Reparare si Deconstructie, care poate aduce beneficii financiare considerabile administratiilor locale si cetatenilor prin reintroducerea in sistem a unor materiale si resurse care altfel ar ajunge la groapa de gunoi.

 

10. Stoparea poluarii cu levigat a panzei freatice si a apelor de suprafata din zona prin verificarea si asigurarea unei bune functionari pentru statia de tratare prin osmoza inversa;

 

11. Solicitam interzicerea prin HCL a construirii de incineratoare de deseuri, fara sau cu recuperare de energie, intrucat incineratoarele au un impact negativ major asupra sanatatii publice, economiei locale si mediului inconjurator"

 

12. Lansarea si sustinerea unei campanii intense si de durata avand ca scop informare si educarea cu privire la separarea la sursa, preventie si compostarea deseurilor biodegradabile;

 

Locuitorii judetului Bistrita-Nasaud, organizatiile semnatare si reteaua/coalitia Zero Waste Romania formata din peste 30 de ONG-uri si grupuri locale, active in domeniul protectiei mediului, dezvoltarii durabile si drepturile omului sustin comunitatea locala din Tarpiu si solicita autoritatilor publice locale adoptarea unor masuri legislative si logistice menite sa imbunatateasca, in mod real, sistemul actual de gestionare al deseurilor.

Lasati generatiilor viitoare posibilitate de a dezvolta zona in mod durabil, pentru afaceri in turism si agroturism, in ferme de producerea alimentelor, in domeniul apiculturii, plantelor medicinale, toate in armonie cu mediul. Nu distrugeti sanatatea zonei, viitorul copiilor si linistea batranilor nostri. Nu ne puteti sacrifica!

In speranta ca sunteti deschisi spre implementarea unor solutii eficiente pentru dezvoltarea durabila a judetului Bistrita-Nasaud, a initierii procesului de transparenta decizionala in cadrul institutiilor publice de profil si promovarea ca exemplu de bune practici, va stam alaturi.

 

Cu stima,

 Semnatari:

  • Comunitatile locale din Tarpiu, Cepari, Dumitra, Blajenii de Jos, Blajenii de Sus, Nasaud, Bistrita
  • Fundatia Alfa si Omega
  • Reteaua/coalitia Zero Waste Romania formata din peste 30 de ONG-uri si grupuri locale
  • Asociatia RURALIS - Grup de Actiune Locala (G.A.L.) pentru Dezvoltare Durabila in Microregiunea Bistrita-Sieu-Somes
  • Coalitia pentru Biodiversitate
  • Autoritatea Nationala de Combatere a Braconajului si Poluarii
  • Partidul Verde filiala Bistrita-Nasaud

 

 

 

* Toate revendicarile vor fi sustinute cu informatii, materiale, specialisti si solutii pentru implementare. 

 

0 comentarii3192 vizualizări16 mai 2018




rss 2.0
rss 2.0