Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Marti 26 Martie 2019 - 5680 vizitatori azi
ROMSILVA ATRAGE ATENTIA ASUPRA UNUI POSIBIL BLOCAJ IN PRIVINTA PIETEI LEMNULUI.

Regia Nationala a Padurilor - Romsilva atrage atentia asupra unui posibil blocaj pe piata lemnului, inclusiv posibile riscuri in asigurarea lemnelor de foc pentru populatie, datorita aplicarii articolului 59 din Codul Silvic, cu modificarile ulterioare.

Prin aceste modificari, Regia Nationala a Padurilor - Romsilva trebuie sa efectueze lucrari silvice de ingrijire a padurilor in regie proprie, prin mijloace proprii sau prin contracte de prestari servicii, la o cota majorata, din care ar rezulta un volum exploatat de aproximativ 4,3 milioane de metri cubi din padurile proprietatea publica a statului, aflate in administrare.

Regia Nationala a Padurilor - Romsilva a pregatit alinierea la noile modificari legislative si a crescut cu 16% volumul rezultat din lucrari silvice efectuate prin mijloace proprii si cu 632% prin intermediul prestarii de servicii. Cu toate acestea, volumul de lemn exploatat introdus pe piata din padurile proprietate publica a statului, administrate de Romsilva, a scazut in primele patru luni ale anului cu 150 de mii de metri cubi fata de perioada similara a anului trecut. De asemenea, volumul oferit prin licitatii publice firmelor atestate in exploatari forestiere a scazut cu 22%.

Pana in prezent, Romsilva a organizat proceduri de achizitie publica pentru prestari de servicii pentru lucrari silvice din care ar rezulta un volum de 2,5 milioane de metri cubi, iar in urma licitatiilor in sistemul de achizitii publice s-a reusit achizitia de servicii de exploatare pentru un volum de 1,2 milioane de metri cubi.

Regia Nationala a Padurilor - Romsilva apreciaza ca in lipsa unor masuri legislative imediate, in padurile proprietate publica a statului ar putea ramane neexploatat, pana la finalul anului, un volum de 2 milioane de metri cubi de lemn, cu numeroase efecte negative asupra asigurarii masei lemnoase necesare pentru incalzirea populatiei si a industriei de prelucrare a lemnului. De asemenea, prin scaderea volumului de masa lemnoasa pus pe piata, pot interveni majorari de preturi, datorita cererii mari si a ofertei scazute.

Un alt efect negativ va fi acela ca nu vor putea fi efectuate lucrarile de ingrijire conform planurilor anuale prevazute in amenajamentele silvice, ce are putea conduce la degradarea padurilor, diminuarea speciilor valoroase in padurile de stat, deprecierea lemnului provenit din doboraturi de vant si extinderea bolilor si daunatorilor in padurile din jur.

Regia Nationala a Padurilor - Romsilva considera ca este nevoie de o masura urgenta in sensul renuntarii la obligativitatea efectuarii lucrarilor silvice doar prin forte proprii sau prin prestari silvice care ar putea preintampina aceste posibile riscuri, cu consecinte asupra pietei lemnului si a starii de sanatate a padurilor proprietate publica a statului administrate de Regie.

Regia Nationala a Padurilor - Romsilva administreaza 3,14 milioane de hectare de padure proprietate publica a statului, adica 48% din totalul fondului forestier national.

 

 

BIROUL DE PRESA AL REGIEI NATIONALE A PADURILOR - ROMSILVA

 Bucuresti, 25.05.2018

 

 

 

0 comentarii1918 vizualizări25 mai 2018
rss 2.0
rss 2.0