Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Marti 16 Aprilie 2024 - 14587
Let s Do It, Romania! Pe 15 septembrie.

1 milion de romani sunt invitati sa curete Romania la cea mai mare miscare civica de pe Glob. Let s Do It, Romania!anunta lansarea initiativei de curatenie World Cleanup Day, care isi propune ca, pe 15 septembrie 2018, sa mobilizeze toti romaniila cea mai ambitioasa actiune civica de pana acum. La nivel international, 150 de tari se unesc in cea mai mare miscare civica - World Cleanup Day.

 Obiectivul World Cleanup Day este de a mobiliza 5% din populatia Globului pentru a produce o schimbare reala de comportament fata de resurse si fata de deseurile generate. In Romania, Let`s Do It, Romania! isi propune sa mobilizeze 1 milion de voluntari.

 "Let`s Do It, Romania! este cunoscuta in Romania ca fiind cea mai mare miscare sociala, cu peste 1 400 000 de voluntari mobilizati si 18 000 de tone de deseuri curatate. Acest nou obiectiv indraznet de a strange 1 milion de romani pentru 15 septembrieinseamna, pe de o parte, o sansa de a curata Romania, iar pe de alta parte, un pas important in coagularea unei comunitati de romani activi si conectati, viziunea noastra inca din 2009. Noi credem mult in acest spirit de Doer, pe care il promovam de la prima actiune -actioneaza si contribuie la rezolvarea problemelor care te deranjeaza, pentru ca Romania ne priveste pe toti."a declarat Ionut Iordachescu, Project Manager.

 

Partenerii "Let`s Do It, Romania!" 

Partenerul principal al campaniei este Kaufland Romania, care sustine organizatia inca din 2010.

 "Kaufland Romania se implica in cele mai importante directii cu rol esential in dezvoltarea societatii, protectia mediului fiind una dintre acestea. Anual investim peste cinci milioane de euro in comunitate, prin proiectele derulate alaturi de ONG-uri, iar programele de responsabilitate sociala reprezinta o componenta cheie in strategia companiei. De "Let’s Do It, Romania" ne leaga o prietenie veche, suntem alaturi de ei de peste opt ani si ma bucur ca putem sprijini campaniile lor nationale de educatie ecologica, in calitate de partener strategic. Am incredere ca, pe 15 septembrie, cat mai multi romani ni se va alatura, in cea mai ambitioasa miscare civica de pe Glob ", declara Valer Hancas, Director Comunicare & Corporate Affairs Kaufland Romania.  

 In total, 50 de companii sprijina initiativa.

 Partenerii institutionali in Romania sunt Ministerul Mediului, Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Apelor si Padurilor, Ministerul Turismului, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Jandarmeria Romana, Administratia Nationala a Penitenciarelor, Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania si Asociatia Municipiilor din Romania.

 "Sa mobilizezi 1 milion de oameni, intr-o singura zi, poate parea un obiectiv aproape imposibil, insa cei de la Let’s Do It, Romania! ne-au demonstrat, nu doar odata, ca au aceasta capacitate, de a-i uni pe romani pentru un scop nobil. Pentru Ministerul Mediului, marea actiune de curatenie din 15 septembrie reprezinta o oportunitate extraordinara de a amplifica, la nivel national, insemnatatea anului 2018, ca an de start pentru colectare selectiva, reciclare si economie circulara! Haideti sa demonstram comunitatii internationale ca Romania, la 100 de ani de la Marea Unire, are capacitatea sa isi mobilizeze cetatenii pentru acest obiectiv important, care ne poate marca viitorul si poate arata lumii intregi in ce fel de tara vrem sa traim" a declarat Gratiela Gavrilescu, Ministrul Mediului.

 La nivelul societatii civile, 56 de organizatii neguvernamentale si grupuri civice  din Romania, reunind zeci de mii de copii, tineri si adulti implicati si sute de mii de beneficiari si-au asumat impreuna sustinerea Zilei de Curatenie Nationala, prin memorandumul semnat in luna iulie.

 

Deseuri incarcate in aplicatia World Cleanup - World Waste Platform

 Toatezonele cu deseuri sunt incarcate in World Waste Platform, prima baza de date despre deseuri dezvoltata la scala internationala. Aceasta cuprinde informatii despre loc, tipuri, originea deseurilor pentru analiza si pentru a arata progresul realizat.

 Reteaua Let`s Do It, Romania! cuprinde echipe locale in cele 41 de judete, 200 de voluntari fiind parte din organizarea campaniei.

 Miscarea Let`s Do It, World!, organizatorul evenimentului World Cleanup Day, a luat nastere in 2008, atunci cand Estonia a organizat prima Zi de Curatenie Nationala si a reusit sa mobilizeze 50 000 de voluntari intr-o singura zi. Romania este parte din reteaua internationala Let`s Do It World! inca de la inceput, fiind a patra tara care a organizat o actiune nationala de curatenie.Comunitatea s-a dezvoltat in ultimii 10 ani si numara astazi 150 de tari cu experienta sau care vor organiza pentru prima oara o Zi de Curatenie Nationala in 2018.

 Kaufland Romania, partenerul principal al initiativei, este o companie responsabila, pe deplin constienta de importanta, influenta si impactul pe care le are activitatea sa asupra mediului inconjurator. De aceea, se concentreaza pe gestionarea sustenabila a resurselor naturale.

 

Cifre relevante despre situatia deseurilor in Romania si in lume 

  • Cel putin jumatate din cantitatea de plastic care exista astazi a fost produsa in ultimii 15 ani (National Geographic, iunie 2018)

 Deseurile din plastic tind sa se acumuleze in mijlocul oceanelor. "Insula" din Oceanul Pacific este estimata ca ar fi de aproximativ 3 ori dimensiunea Frantei (intre 700,000 si 1,6 milioane km2)

 In fiecare an, 4,8-12,7 milioane de tone de plastic ajung in oceane din rauri si zone de coasta. Asta inseamna 15 saci de plastic pentru fiecare metru de coasta din lume. Daca tot acest plastic ar fi pus in camioane, linia formata din acestea ar inconjura planeta de 24 de ori(JemmaJambeck, Universitatea Georgia, 2015)

 Din tot plasticul produs vreodata, doar 9% a fost reciclat (JemmaJambeck, National Geographic, 2018)

 Mai mult de 3,5 miliarde de oameni nu au acces la cel mai elementar sistem de gestiune a deseurilor (ISWA, Globalizationand Waste Management, 2012)

 Un roman produce anual 254 kg de deseuri menajere pe an si mai putin de 10% sunt reciclate, in vreme ce media UE este de 28%, potrivit celor mai recente date ale organismului Uniunii Europene pentru statistica, Eurostat

 Romania intarzie sa adopte instrumente relevante privind gestionarea deseurilor, iar din 2020, daca nu va putea atinge o rata a reciclarii de 50%, tara va fi pasibila de sanctiuni de pana la 200.000 de euro pe zi si chiar taierea fondurilor UE pentru protectia mediului.

###

 

 

Date de contact:

 Date de contact: Cristian TETCU, Coordonator judetean, cristian.tetcu@letsdoitromania.ro

Tel: 0722 494865

 Anca Banita, Communication Manager, anca.banita@letsdoitromania.ro / Tel: 0724 229 678

 

https://www.letsdoitromania.ro

https://www.facebook.com/LetsDoItRO

https://www.worldcleanupday.org/

0 comentarii2870 vizualizări23 august 2018




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0