Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Marti 18 Iunie 2019 - 16714 vizitatori azi
Rezultate intermediare "Let s Do It, Romania!"

Peste 338 000 de voluntari au participat la Ziua de Curatenie Nationala. 15 septembrie a fost Zi de Curatenie Nationala in Romania. Romanii si-au pus manusile, au luat saci si au participat la "Let`s Do It, Romania!", cea mai mare mobilizare de voluntari din tara, cu scopul de a strange deseurile din arealele naturale.

 O prima estimare arata ca 338 038 au curatat 467 453 saci cu deseuri in Romania

 

 La nivelul judetului Bistrita-Nasaud, au participat: 36 UAT, 3.742 voluntari din scoli si2.444 de voluntari adulti.Bistritenii au raspuns prezent la Ziua Nationala de Curatenie in numar de 6.186.

 Institutiile implicate au fost Penitenciarul Bistrita, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Bistrita-Nasaud, Inspectoratul de Politie Judetean Bistrita-Nasaud, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bistrita, Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud, Garda Nationala de Mediu-Comisariatul Bistrita-Nasaud, Agentia pentru Protectia mediului Bistrita-Nasaud, Directia Silvica Bistrita-Nasaud, Sistemul de Gospodarire a Apelor Bistrita-Nasaud, Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud.

 

 

 Institutii neimplicate: Institutia Prefectului judetul Bistrita-Nasaud.

 

LEONI Wiring Systems RO SRL Bistrita a participat in calitate de sponsor si cu echipe de voluntari. Parohia Ortodoxa Nepos, ZIG ZAG prin Romania, Rotaract Bistrita, RURALIS, cluburi de pescuit sportiv locale sunt doar cateva organizatii implicate in activitatile de igienizare a arealelor naturale.

 

Transportul voluntarilor a fost asigurat de catre companiile Transmixt S.A. Bistrita si Heniu S.A. Bistrita.

 

Colectarea, transportul si transferul deseurilor de pe trasee este realizata de catre operatorul autorizat Supercom S.A. iar depozitarea se va face la Tarpiu de catre Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deseurilor S.R.L. prin grija ADI Deseuri Bistrita-Nasaud.

 

"Am fost coplesiti de sustinerea pe care a avut-o Let`s Do It, Romania! intr-un an dificil din foarte multe puncte de vedere, de la contextul politic si social, la diverse provocari din partea vremii sau organizatorice. Cu toate acestea, am reusit cea mai mare mobilizare de pana acum. Chiar daca, aparent, vorbim despre o singura zi de curatenie pe an, efectele ei se vad mult dupa, in mentalitatea oamenilor despre deseuri si despre puterea de a schimba in bine Romania. In urma ei raman constiinta civica si respectul fata de natura. Multumim tuturor celor care au dat cateva ore din timpul lor de week-end pentru Let`s Do It, Romania!" a declarat Ionut Iordachescu, Project Manager.

 

La curatenie au participat peste 1.200 de primarii, scoli din toata tara, institutii judetene, alaturi de companii, ONG-uri si centre de plasament. De asemenea, sute de soldati ai Armatei Romane,angajati ai Politiei, Pompierilor, Jandarmeriei Romane au luat parte la Ziua de Curatenie Nationala, dar si angajati ai penitenciarelor si detinuti.

 

Din cauza focarelor de pesta porcina anuntate cu numai cateva zile inainte de eveniment, Ziua de Curatenie Nationala a fost anulata in judetul Ialomita, iar in judetele Calarasi si Ilfov s-a desfasurat numai in anumite zone, afectand negativ numarul de voluntari participanti. De asemenea, inundatiile care au avut loc in lunile iunie si iulie au afectat evenimentele de cartare - identificare a mormanelor de deseuri. Cu toate acestea, peste 2.000 de mormane au fost puse pe Harta Deseurilor prin aplicatia World Cleanup.

 

 Let`s Do It, Romania! nu ar fi posibil fara organizatorii locali din fiecare judet. La nivel national, peste 400 de voluntari au contribuit la organizarea celei mai mari miscari sociale din Romania.

 

La nivel international, 13milioane de voluntari din 155 de tari au luat parte la cea mai mare miscare civica de curatare a deseurilor organizata vreodata - World Cleanup Day. Echipele "Let’s Do It!" din toata lumeas-au mobilizat exemplar, in contextul in care mai mult de 15 dintre acestea au fost lovite de cicloane tropicale, iar 5 tari au organizat o actiune de curatenie,desi se afla in razboi.

 

Partenerul principal al campaniei, Kaufland Romania, a sustinut organizatia inca din 2010. In total, 50 de companii au sprijinit initiativa.

 

Partenerii institutionali in Romania sunt Ministerul Mediului, Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Apelor si Padurilor, Ministerul Turismului,Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Romanilor de Pretutindeni, Ministerul Afacerilor Externe,Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Jandarmeria Romana, Administratia Nationala a Penitenciarelor, Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania, Asociatia Comunelor din Romania si Asociatia Municipiilor din Romania. De asemenea, Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a luat parte la un pilot de curatenie desfasurat cu cateva zile inainte, ca sustinere pentru Ziua de Curatenie Nationala.

 

La nivelul societatii civile, 137 de organizatii neguvernamentale si grupuri civice  din Romania, reunind zeci de mii de copii, tineri si adulti implicati si sute de mii de beneficiari si-au asumat impreuna sustinerea Zilei de Curatenie Nationala, prin memorandumul semnat in luna iulie.

 

We Did It, Again!

###

 

Date de contact: Cristian TETCU, Coordonator judetean LDIR pentru Bistrita-Nasaud, cristian.tetcu@letsdoitromania/ Tel: 0722494865

 

https://www.letsdoitromania.ro / https://www.facebook.com/LetsDoItRO

https://www.worldcleanupday.org/

 

 

0 comentarii2303 vizualizări17 septembrie 2018
rss 2.0
rss 2.0