Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Marti 15 Octombrie 2019 - 5104 vizitatori azi
Romania participa la Ziua Internationala a Reciclarii Deseurilor Electrice.

Ziua Internationala a Reciclarii Deseurilor Electrice este organizata pentru prima data pe 13 octombrie 2018 pentru a promova colectarea selectiva a echipamentelor electrice si electronice din intreaga lume. Campania a fost initiata de WEEE Forum, asociatia internationala a sistemelor de colectare a deseurilor electrice, alaturi de 26 de membri ai sai si implica in jur de 40 de organizatii diferite din 20 de tari din intreaga lume. Scopul evenimentului este de a creste nivelul de constientizare privind importanta colectarii deseurilor electrice si de a incuraja consumatorii sa faca acest gest responsabil, avand ca obiectiv secundar cresterea ratelor de reciclare in aceasta zi dedicata, dar si ulterior.

Asociatia Romana pentru Reciclare - RoRec, alaturi de operatorii sai parteneri, pun Romania pe harta tarilor participante la Ziua Internationala a Reciclarii Deseurilor Electrice printr-o serie de actiuni de educare si colectare in scoli si orase. Incepand din 13 octombrie vor avea loc 19 astfel de actiuni de amploare in Bucuresti, Timisoara, Galati, Ploiesti, Arad, Pitesti, Bacau, Sibiu, Baia Mare, Satu Mare, Targu Jiu, Bistrita, Alba Iulia, Calarasi, Zalau, Giurgiu, Alexandria, Odorheiu Secuiesc si Sinaia. Cetatenii vor avea ocazia sa afle mai multe informatii despre colectarea si reciclarea deseurilor electrice, precum si despre felul in care pot sa scape de acestea intr-un mod corect si simplu, apeland fie la punctele de colectare provizorii ce vor fi amenajate in orasele mentionate mai sus, fie la TelVerde 0800 444 800, serviciul national de preluare gratuita de la domiciliu, sediu de firma sau institutie a deseurilor electrice grele sau voluminoase.

Karmenu Vella, Comisarul UE pentru Mediu, Afaceri Maritime si Pescuit, a declarat: "Aceasta este o initiativa importanta si oportuna, deoarece deseurile electrice continua sa creasca in volum. Chiar si in UE, lider mondial in domeniul reciclarii deseurilor de echipamente electronice si electrice (DEEE), doar 35% din aceste deseuri sunt raportate oficial ca fiind colectate si reciclate corect. Initiativele de crestere a gradului de constientizare care au un impact pozitiv asupra ratelor de colectare, nu numai ca vor ajuta tarile membre sa atinga obiectivele Directivei Europene privind DEEE, dar vor sustine si Europa in dezvoltarea economiei circulare".

Se estimeaza ca in 2018 vor fi generate 50 milioane de tone de deseuri electrice la nivel mondial. Jumatate dintre acestea reprezinta dispozitive personale cum ar fi calculatoarele, monitoarele, smartphone-urile, tabletele si televizoarele, restul fiind aparate de uz casnic si echipamente de incalzire si racire. Doar 20% din deseurile electrice generate la nivel global sunt reciclate in fiecare an, ceea ce inseamna ca, anual, 40 de milioane de tone de deseuri electrice sunt fie depozitate, incinerate sau tranzactionate ilegal si tratate neconform, iar  acest lucru se intampla in ciuda faptului ca 66% din tarile lumii au o legislatie privind deseurile electrice. Implicatiile sunt pierderi uriase de materii prime valoroase si critice pentru industrie, precum si probleme serioase de sanatate, de mediu si sociale prin transferurile ilegale de deseuri catre tarile in curs de dezvoltare.

Intra pe www.colecteaza.ro sau pe pagina de Facebook www.facebook.com/AsociatiaRoRec si afla detaliile actiunilor de educare si colectare desfasurate in tara. Pe www.weee-forum.org/international-e-waste-day-0 poti afla mai multe informatii despre dimeniunea internationala a Zilei Reciclarii Deseurilor Electrice.

Persoana de contact:
Alexandra Trandafir 
PR&Comm Project Manager

Asociatia Romana pentru Reciclare RoRec
Str. Sevastopol, nr. 24, 010992, Sector 1, Bucuresti
Email: alexandra.trandafir@rorec.ro
Tel: 021 232 71 82
Fax: 021 232 71 81
Mobil: 0745 010 711
www.rorec.ro

0 comentarii2744 vizualizări08 octombrie 2018
rss 2.0
rss 2.0