Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Joi 28 Martie 2024 - 14587
Este interzisa realizarea proiectelor publice si private fara obtinerea deciziei etapei de incadrare/acordului de mediu.

In 09 ianuarie 2019 a intrat in vigoare Legea nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului. Pentru proiectele prevazute de prezenta lege este interzisa realizarea acestora fara obtinerea deciziei etapei de incadrare/acordului de mediu si a aprobarii de dezvoltare

 Proiectele prevazute in anexele nr. 1 si 2 din Legea nr. 292 / 2018, care pot avea efecte semnificative asupra mediului, datorita, printre altele, naturii, dimensiunii sau localizarii lor, fac obiectul unei solicitari de aprobare de dezvoltare si al unei evaluari a impactului lor asupra mediului inaintea emiterii acestei aprobari.

 Procedura de evaluare a impactului asupra mediului se realizeaza in trei etape, respectiv:  etapa de incadrare a proiectului in procedura de evaluare a impactului asupra mediului, etapa de definire a domeniului evaluarii si de realizare a raportului privind impactul asupra mediului si etapa de analiza a calitatii raportului privind impactul asupra mediului.

 Evaluarea impactului asupra mediului identifica, descrie si evalueaza, in mod corespunzator, pentru fiecare caz in parte, in conformitate cu prevederile prezentei legi, efectele semnificative directe si indirecte ale unui proiect asupra urmatorilor factori: populatia si sanatatea umana, biodiversitatea, acordand o atentie speciala speciilor si habitatelor protejate, terenurile, solul, apa, aerul si clima, bunurile materiale, patrimoniul cultural si peisajul si  interactiunea dintre factorii mentionati anterior.

 Revizuirea deciziei etapei de incadrare/acordului de mediu, dupa caz, se realizeaza in situatia in care intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii actelor de reglementare sau se modifica conditiile care au stat la baza emiterii acestora.

 In intelesul legii 292/2018 acordul de mediu este actul administrativ emis de catre autoritatea competenta pentru protectia mediului prin care sunt stabilite conditiile si masurile pentru protectia mediului, care trebuie respectate in cazul realizarii unui proiect, iar aprobarea de dezvoltare este decizia autoritatii sau autoritatilor competente, care da dreptul titularului proiectului sa realizeze proiectul.

 In conformitate cu prevederile legii, autoritatile competente pentru protectia mediului nu vor emite decizia etapei de incadrare/acordului de mediu, pentru lucrari de investitii initiate sau realizate.

De asemenea, nici autoritatile competente care dau dreptul titularului proiectului sa realizeze proiectul respectiv, nu vor putea emite aprobarea de dezvoltare, pentru lucrari de investitii initiate sau realizate.

 Titularii proiectelor  publice sau private au obligatia respectarii prevederilor deciziei etapei de incadrare, a acordului de mediu si a aprobarii de dezvoltare dar si a termenelor stabilite de autoritatea competenta pentru protectia mediului in cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului.

 In situatia in care, dupa emiterea acordului de mediu si inaintea obtinerii aprobarii de dezvoltare, proiectul a suferit modificari, titularul proiectului este obligat sa notifice in scris autoritatea competenta pentru protectia mediului emitenta, cu privire la aceste modificari.

 Nerespectarea de catre titularii de proiecte publice sau private a celor mentionate mai sus, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, si de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice, avand in vedere art. 26, alin. 1 din Legea nr 292 / 2018.

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de personalul imputernicit din cadrul Garzii Nationale de Mediu, conform reglementarilor legale in vigoare.

 Pentru incalcarea obligatiilor de realizare a proiectelor publice sau private, fara obtinerea deciziei etapei de incadrare / acordului de mediu si a aprobarii de dezvoltare, se aplica titularilor si sanctiunea complementara de desfiintare a lucrarilor si aducerea terenului la starea initiala, coroborat cu prevederile art. 17 din OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 265/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

 Cheltuielile totale pentru efectuarea lucrarilor de desfiintare si aducerea terenului la starea initiala sunt suportate de titularul proiectului.

 Incalcarea obligatiilor de desfiintare a lucrarilor si aducerea terenului la starea initiala, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amenda de la 15.000 lei la 30.000 lei, pentru persoane fizice, si de la 150.000 lei la 200.000 lei, pentru persoane juridice, avand in vedere art. 26, alin. 5 din Legea nr 292 / 2018.

 

Cu deosebita consideratie,

DIRECTOR EXECUTIV,

Sever Ioan ROMAN

 

0 comentarii2884 vizualizări14 februarie 2019




rss 2.0
rss 2.0