Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Luni 23 Septembrie 2019 - 7930 vizitatori azi
Vulturii negri, doar intr-o scurta vizita in Romania.

Un vultur negru, o specie disparuta din tara noastra, a survolat mai multe teritorii, si obosit, a decis sa seodihneasca in zona Sibiului. Pasarea a fost dotata cu un transmitator satelitar de catre colegii ornitologi dinBulgaria, de altfel cei care depun eforturi consistente de a reintroduce specia in zona balcanica (in aceasta zona,momentan, este consemnata o singura populatie in Grecia).

O echipa Milvus a plecat intr-o expeditie de recunoastere, si spre surprinderea tuturor, pasarea dadea semne deslabiciune.

Dupa consultari cu partenerii bulgari, pasarea a fost prinsa si transportata la Tirgu Mures, unde mediculBorka Levente de la Asociatia Vest4Wild a decis sa ii monteze o perfuzie deoarece a considerat ca pasarea estedeshidratata.Juan, vulturul negru s-a aflat in grija Centrului de Reabilitare aproape o luna.La doar cateva zile dupa ce Juan a fost prins, un alt vultur negru, o femela cu numele de Kutelka, de asemenea dotatcu transmitator satelitar, a ajuns in conditii similare la Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice (ACDB)din Focsani. Dupa capturarea sa, pasarea slabita a ajuns la Centrul pentru Reabilitarea Faunei Salbatice de langaorasul Focsani.

Capturarea celor doi vulturi a fost realizata doar dupa consultari cu specialistii bulgari, carora le-a apartinut decizia.Slabiti si infometati, pasarile nu aveau sanse bune sa-si continue peregrinarile, fapt pentru care s-a ales aceastasolutie.Dupa mai bine de trei saptamani in care pasarile au fost ingrijite si hranite in cate o voliera spatioasa, la TarguMures si respectiv Focsani, specialistii de la Federatia Green Balkans au sosit in Romania pentru a prelua cele douapasari rare. Acestea au fost duse inapoi in Bulgaria, unde o sa fie tinute sub observatie o vreme, inainte de a fieliberate din nou.

Pentru transportul vulturilor a fost nevoie de emiterea unui certificat de transport intracomunitar pentru careAsociatia Grupul Milvus si Asociatia Vest4Wild au colaborat cu institutiile competente.Pasarile fac parte dintr-un amplu proiect de reintroducere a vulturilor in Balcani desfasurat in Bulgaria, de ointreaga comunitate internationala, coordonata de catre Federatia Green Balkans. Juan a primit numele unuireputat cercetator spaniol, care a lucrat in introducerea vulturilor in Spania, Mallorca.

0 comentarii1715 vizualizări08 mai 2019
rss 2.0
rss 2.0