Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Luni 19 August 2019 - 666 vizitatori azi
Primariile sunt responsabile de igienizarea arealului administrat, inclusiv a cursurilor de apa.

Regimul deseurilor reprezint o problematic deosebit de complex cu implicatii majore in ceea ce priveste mediul inconjurtor. Depozitatea necontrolata a deseurilor in preajma cursurilor de apa reprezinta rezultatul activitatilor din cadrul colectivitatilor umane riverane. Aceasta stare agreseaza cursurile de apa, transformandu-le intr-un mijloc de transport al poluantilor. De asemenea, deseurile depozitate in zona podurilor si a podetelor de catre agentii economici sau de catre cetateni pot obtura sectiunea de scurgere a apelor si astfel pot provoca inundatii.

In conformitate cu prevederile legale in vigoare, autoritatile publice locale sunt direct responsabile de gestionarea regimului deseurilor, in arealul pe care il administreaza.

Astfel, obligatiile consiliilor locale si ale primarilor sunt mentionate in Ordonanta nr. 21/ 2002 privind gospodarirea localitatilor urbane si rurale, cu modificarile si completarile ulterioare prevazute in Legea nr. 515/ 2002 :

"Articolul 8. Consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucuresti si consiliile locale ale sectoarelor acestuia, precum si primarii au obligatia sa asigure, in conditiile legii:

[....]c) prevenirea poluarii accidentale a mediului sau a surselor si cursurilor de apa, prin depozitarea necontrolata a deseurilor de catre agentii economici sau de catre cetateni;

j) organizarea de actiuni pentru salubrizarea si igienizarea localitatilor;

k) curatenia si salubrizarea digurilor si a malurilor, a cursurilor de apa, asanarea terenurilor insalubre si prevenirea poluarii apelor."

Pentru imbunatatirea situatiei este nevoie de o schimbare majora in plan comportamental. Ridicarea nivelului de civilizatie, a nivelului educational si adoptarea unei atitudini prietenoase, responsabile fata de acest important factor de mediu reprezinta una din preocuparile constante ale institutiei noastre. Astfel, derulam sistematic programe educationale pentru copii si tineri si mizam pe exemplul comportamental pe care acestia pot sa il ofere.

Totodata, institutia noastra va relua campaniile de constientizare a publicului privind riscurile poluarii apelor, in colaborare cu institutiile publice, cu ONG-urile si cu alti factori interesati.

 

Compartimentul  de presa al Administratiei Bazinale de Apa Somes-Tisa

0 comentarii1421 vizualizări09 mai 2019
rss 2.0
rss 2.0