Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Luni 30 Martie 2020 - 14306 vizitatori azi
ABA Somes-Tisa - Precizari privind sesizarea unor deversari in raul Bistrita.

Ca urmare a aparitiei in spatiul public a unei filmari care sesizeaza deversari directe ale apelor uzate in raul Bistrita, in municipiul Bistrita, specialistii Administratiei Bazinale de Apa Somes-Tisa (ABA Somes-Tisa) aduc urmatoarele precizari:

        Ca urmare a filmarii mentionate, reprezentantii Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Bistrita-Nasaud, insotiti de reprezentantul SC Aquabis SA au verificat in teren, in data de 6 martie 2020, cele cinci deversoare autorizate pentru descarcarea de ape uzate, in amestec cu ape pluviale, in situatii de precipitatii abundente, situate pe malul drept al raului Bistrita.

        In momentul efectuarii controlului, s-au identificat evacuari, prin trei deversoare, din cele cinci. Au fost prelevate probe de apa, iar rezultatele analizelor de laborator realizate au indicat faptul ca se deversau ape uzate, in amestec cu ape pluviale, in raul Bistrita. Subliniem ca din monitorizarile calitative ale cursului de apa, in sectiunile amonte si aval de aceste evacuari, se constata ca nu exista impact asupra calitatii apei, corpul de apa mentinandu-si potentialul ecologic moderat .

        Reteaua de canalizare administrata de SC Aquabis SA este reglementata prin Autorizatia de Gospodarirea Apelor nr. 27/11.03.2019, eliberata de catre ABA Somes-Tisa, conform legislatiei in vigoare. Cu toate acestea, operatorul de apa nu a respectat obligatia stipulata in actul de reglementare mentionat, respectiv: "Sa anunte la SGA Bistrita-Nasaud, situatiile exceptionale, cand este necesara descarcarea directa de ape uzate, in amestec cu ape meteorice, in emisar si sa efectueze monitorizarea cantitativa si calitativa a apelor evacuate, in perioada descarcarii".

        Directiva Ape Uzate 91/271/CEE prevede ca modul de gestionare a evacuarilor de ape uzate, combinate cu ape pluviale, in cazul precipitatiilor abundente, este stabilit la nivelul fiecarui stat membru.

        Subliniem ca vom realiza in continuare verificarea conditiilor in care s-au produs aceste deversari in raul Bistrita si totodata, lansam un apel cetatenilor sa ia atitudine si sa sesizere orice situatii, care reprezinta factori de risc pentru calitatea apelor. Specialistii institutiei noastre se deplaseaza cu celeritate la orice sesizare, in lipsa acestora fiindu-ne greu, aproape imposibil sa identificam toate situatiile in care se produc incalcari ale legislatiei in vigoare.

 

Compartimentul  de presa al Administratiei Bazinale de Apa Somes-Tisa 

 

0 comentarii763 vizualizări10 martie 2020
rss 2.0
rss 2.0