Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Joi 28 Mai 2020 - 2570 vizitatori azi
Prudenta si grija fata de angajati si firma.

Ca antreprenori avem datoria de a avea grija de angajati si afacerea din care reusim sa platim taxe si impozite si astfel sa intoarcem spre societate o parte din ceea ce producem si obtinem la randul nostru. In aceste momente, stabilitatea si siguranta angajatilor nostri este vitala. Toate masurile luate trebuie sa vizeze protejarea angajatilor si a familiilor acestora. Solidaritatea trebuie sa fie cuvantul de ordine in breasla noastra.

Din pacate, informatiile din piata nu sunt imbucuratoare, pentru ca ele arata o tendinta de contractare a consumului, plata facturilor facandu-se cu intarziere. Astfel, firmele de exploatare si prelucrare primara a lemnului raman cu contracte, garantii si cautiuni achitate, masa lemnoasa achitata, stocuri achitate, dar in imposibilitatea de a livra/prelucra materialul lemnos achitat.

Trebuie sa actionam prudent pentru ca evolutiile de pe piata interna dar si de pe pietele internationale sunt imprevizibile si foarte greu de anticipat.

Veti urmari continuu starea de sanatate a angajatilor dumneavoastra si trebuie sa interziceti accesul in fabrica sau in cadrul formatiilor de exploatare a angajatilor cu simptome de boala. De asemenea, evitati si anuntati autoritatile cand se prezinta la angajare persoane noi, despre care aveti informatii ca au lucrat in strainatate, in special in zonele rosii.

La expedierea marfurilor, asigurati-va ca destinatarul este activ si poate sa receptioneze transportul. 

Urmariti continuu lichiditatea companiei dumneavoastra, pentru a evita situatii de incapacitate de plata. Daca este cazul, apelati la masurile de sustinere financiara anuntate de statul roman. 

In aceste conditii, cu totii trebuie sa actionam cu prudenta, dar in acelasi timp sa fim solidari.

Mai mult ca niciodata, este necesar ca relatia dintre administratorul / vanzatorul masei lemnoase si cumparator sa fie mai deschisa la negocieri pentru a se putea executa contractul. In acest sens, Asociatia Forestierilor din Romania - ASFOR a transmis o adresa dlui Codrut Bilea - Director General RNP Romsilva, prin care a solicitat a fi analizate o serie de masuri prin care ambele parti sa poata depasi aceasta situatie dificila: 

1. Sumele achitate ca si garantie de contractare sa fie folosite integral pentru plata facturilor curente de masa lemnoasa.

2. Sumele achitate ca si cautiune pentru partizile esalonate la exploatare pentru toamna acestui an sa fie folosite pentru achitarea facturilor curente de masa lemnoasa, acestea urmand a fi reconstituite pentru fiecare partida, odata cu inceperea exploatarii masei lemnoase.

3. Lucrarile efectuate de operatorii economici pentru amenajarea cailor de scos apropriat sa fie decontate din valoarea masei lemnoase adjudecate - pe baza de deviz.

4. Pierderile tehnologice de exploatare sa fie scazute din volumul lemnului achizitionat - avand in vedere ca acest volum de lemn este inutilizabil, ramane in padure si nu se transporta. Va rugam sa acordati acelasi procent acceptat ca pierdere tehnologica de exploatare pentru partizile exploatate de catre formatiile RNP-Romsilva.

5. Analiza fiecarui contract in parte si urmare a celor agreate cu operatorul economic, acolo unde sunt identificate probleme reale, contractul sa fie suspendat sau reziliat - dat fiind starea de urgenta instituita, conform prevederilor mentionate in contractele incheiate si conform prevederilor Codului civil (Art. 1.351 alin. (4) - Daca, potrivit legii, debitorul este exonerat de raspundere contractuala pentru un caz fortuit, el este, de asemenea, exonerat si in caz de forta majora).

 

 

PRESEDINTE ASFOR.

Ciprian Dumitru MUSCA.

0 comentarii1722 vizualizări23 martie 2020
rss 2.0
rss 2.0