Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Sambata 28 Noiembrie 2020 - 13252 vizitatori azi
Incendierea miristilor si a resturilor vegetale in scopul igienizarii terenurilor este strict interzisa.

Agentia pentru Protectia Mediului Bistrita - Nasaud informeaza proprietarii de terenuri ca incendierea miristilor si a resturilor vegetale in scopul igienizarii terenurilor este strict interzisa, daca nu se impune ca o masura de carantina fitosanitara, pentru prevenirea raspandirii unor boli sau daunatori specifici.

Conform prevederilor OUG 195/2005 privind protectia mediului, cu completarile si modificarile ulterioare - Sectiunea 3: Obligatiile persoanelor fizice si juridice, art. 94, alin. 1, lit. n). detinatorii legali de terenuri "nu ard miristile, stuful, vegetatia ierboasa fara acceptul autoritatii competente pentru protectia mediului si fara informarea in prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta." Arderea miristilor si a resturilor vegetale nu reprezinta o metoda de degajare a terenurilor agricole, astfel Agentia pentru Protectia Mediului nu isi va da acceptul pentru incendiere terenurilor in scopul eliberarii acestora de resturile vegetale rezultate in urma recoltarii si/sau igienizarii, ci doar pentru cazurile in care se impun masuri de carantina fitosanitara.

In conditiile actuale, arderile necontrolate ale miristilor si resturilor vegetale pot provoca adevarate dezastre. Aceasta practica de sezon determina pe de o parte cresterea poluarii aerului prin cresterea concentratiilor gazelor cu efect de sera care contribuie la fenomenul de incalzire globala, si duce la cresterea noxelor din aer, iar pe de alta parte determina scaderea fertilitatii solurilor, prin reducerea continutului optim de materie organica din sol si scaderea biodiversitatii, avand efecte negative majore pentru habitatele naturale, pentru flora si fauna salbatica specifica. Totodata exista pericolul ca arderile necontrolate ale miristilor sau vegetatiei uscate din vecinatatea fondului forestier sa se extinda la aceasta provocand pagube importante pentru flora, fauna, habitate, dar uneori si victime umane.

Incalcarea prevederilor legale privind "obligatia proprietarilor si detinatorilor de terenuri cu titlu sau fara titlu, de a nu arde miristile, stuful, tufarisurile sau vegetatia ierboasa, fara acceptul autoritatii competente pentru protectia mediului si fara informarea in prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta"  conform art. 96, alin. 1, pct.9, din OUG 195/2005 constitue contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3000 lei la 6000 lei pentru persoane fizice, si de la 25000 la 50000 lei pentru persoane juridice.

In ceea ce  priveste arderile care au loc in interiorul sau vecinatatea ariilor naturale protejate si pe trenurile supuse refacerii ecologice prevederile legale sunt mai stricte.

Astfel "arderea miristilor, stufului, tufarisurilor si vegetatiei ierboase din ariile protejate si de pe terenurile supuse refacerii ecologice" conform art. 98, alin. 1, pct. 1, din   OUG 195/2005 privind protectia mediului, constitue infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amenda penala de la 30000 la 60000 lei, daca au fost de natura sa puna in pericol viata ori sanatatea umana, animala sau vegetala.

In perioada care urmeaza, avand in vedere ca la fel ca in fiecare an locuitorii atat din mediul urban cat si din cel rural realizeaza curatenia de primavara in gospodariile proprii si pe spatiile verzi aferente acestora, operatorul de salubritate SC SUPERCOM SA Bistrita, va prelua deseurile rezultate in urma acestei activitati, oferind posibilitatea tuturor locuitorilor sa se debaraseze in mod legal de deseurile rezultate.

In acest fel se vor evita acumularea unor cantitati de deseuri care ar putea crea supraancarcarea punctelor de colectare fapt care ar putea duce la un disconfort vizual neplacut, sau chiar la arderea deseurilor vegetale rezultate, cu incalcarea prevederilor legislative in vigoare.

 

 

 Cu deosebita consideratie,

 

Director Executiv

biolog-chimist Sever Ioan ROMAN

0 comentarii2478 vizualizări10 aprilie 2020
rss 2.0
rss 2.0