Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Vulturul sur din nou in Romania.

De doi ani avem parte de o serie de oaspeti speciali la Centrul de Reabilitare a Animalelor Ranite - un vultur negru, doi codalbi si acum un vultur sur. Pasarea este tanara si a fost gasita in zona de vest a tarii, a putut fi prinsa de catre rangerii Parcului Natural Lunca Muresului pe fondul unei stari de epuizare.

La sfarsit de saptamana a ajuns la cabinetul Vet Point Vest, mai apoi la Vets4Wild in Targu Mures. Din fericire pasarea nu are semne de rani sau alte accidentari.

Vulturul sur este acum intr-un padoc special, incapator, unde se reface in siguranta si mananca pe saturate.Aceasta specie a disparut din Romania la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial din mai multe cauze, printre ele vanatoarea, otravirile si agricultura.Este o pasare necrofaga, avand un rol sanitar.

Pentru ca anvergura aripilor sale ajunge si la trei metri, poate parcurge distante foarte mari in cautarea hranei, motiv pentru care credem ca acest exemplar subadult a ajuns la noi in tara din Serbia (Rezevatia Naturala Uvac este recunoscuta pentru populatia de vulturi suri si nu numai) sau Bulgaria, unde Federatia Green Balkans desfasoara programe de reintroducere in natura a mai multor specii de vulturi.

Speram ca in viitorul apropiat Romania sa aiba propriile populatii din aceste frumoase pasari, inainte ca ele sa fie uitate!

0 comentarii3199 vizualizări15 octombrie 2020




rss 2.0
rss 2.0