Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Miercuri 14 Aprilie 2021 - 14587
RESTART MOBILITATII URBANE.

Prin conceptul "15 minutes City" orasul devine mai accesibil, iar mobilitatea aduce beneficii si nu poluare. Locuitorii unora dintre orasele Romaniei, putine la numar de altfel, se pot considera norocosi pentru ca se pot bucura de facilitati diverse in apropierea locuintei lor. Sunt cativa primari care au inteles ca nu trebuie sa traversezi un oras intreg ca sa ai acces la scoli si gradinite, la magazine, saloane de infrumusetare sau cultura si au inceput sa gandeasca cum pot facilita accesul cetatenilor la toate aceastea in proximitatea locuintei lor.

 

De asemenea, dezvoltatorii imobiliari gandesc toate aceste facilitati in cadrul ansamblurilor de locuinte pe care le construiesc. Conceptul prin care avem "orasul la 15 minute distanta" vine cu beneficii reale de reducerea a poluarii pentru ca in acest mod, poate fi evitat transportul in comun si folosirea masinii si pot fi inlocuite cu biciclete, trotinete sau chiar mers pe jos. Catre o astfel de directie trebuie sa se indrepte proiectele pentru dezvoltarea oraselor, care sa puna oamenii in centrul tuturor transformarilor urbane.

 

Solutiile de mobilitate trebuie regindite asa incat sa fie durabile si prietenoase cu mediu, iar orasul sa fie redat in mare parte pietonilor si biciclistilor prin construirea de retele de piste de biciclete realizate corect si coerent.

 

Pistele de biciclete corect realizate incep sa devina o realitate, dar multe dintre acestea sunt construite fara a avea la baza un concept de conectare a principalelor obiective, ci mai degraba sunt realizate pentru ca "asa ne solicita Uniunea Europeana". Clujul a facut pasi importanti in acest sens, avand o retea de piste de biciclete care respecta normativele si care pot contribui in mod serios la reducerea poluarii.

 

O buna parte dintre conducatorii urbelor din Romania inca sunt tributari spatiilor de parcare in detrimentul solutiilor alternative de mobilitate nepoluante. Pandemia poate fi privita si ca o oportunitate de a da un "restart mobilitatii urbane". Ce distantare fizica este mai eficace in cazul mobilitatii decat deplasarea cu bicicleta/trotineta sau tranzitul pietonal? Orasul in care solutiile de mobilitate faciliteaza accesul in 15 minute la orice colt din oras a fost dezvoltat la Universitatea Sorbona de profesorul Carlos Moreno.

 

Radu Dragomir, CEO Urban Scope, unul dintre cei mai mari consultati in mobilitate urbana, spune ca: "Toate proiectele de mobilitate urbana promovate de municipalitati, trebuie sa tina cont de principiile Strategiei Europene de Mobilitate Durabila si Inteligenta pentru a asigura convergenta cu cerintele Uniunii Europene. In acelasi timp, trebuie sa ne asiguram ca implementam solutii ce utilizeza ultimele dezvoltari tehnologice si sa avem in vedere faptul ca vom obtine si finantarea nerambursabila atat de necesara pentru astfel de proiecte, vitale pentru dezvoltarea zonelor urbane din Romania. Avem o echipa care se implica activ in promovarea noilor concepte de mobilitate urbana, astfel ca in cazul tuturor Planurilor de Mobilitate Urbana pe care le dezvoltam pentru municipalitati testam in modelele de transport concepte de mobilitate urbana de reducere a poluarii, inclusiv conceptul "15 minutes City". Ca urmare, Urban Scope are in plan atragerea a 600 milioane euro, din fonduri europene nerambursabile, in cadrul strategiei de dezvoltare pentru linia de business Mobilitate Urbana, pentru perioada 2021-2027, si de 1 miliard de euro la nivelul tuturor liniilor de finantare active."

 

Poluarea ramane o problema reala in Romania si are un impact major asupra vietii de zi cu zi, fie ca o constientizam sau nu. Din aceasta cauza, peste 400.000 de persoane mor anual in Uniunea Europeana, cea mai grava situatie este la noi in tara, unde fiecare al cincilea deces poate avea ca drept cauze colaterale poluare excesiva. Mai grav, avem in procedura de infringement 9 orase din Romania, unde indicii pentru calitatea aerului depasesc de cateva ori limitele maxime admise.

 

Transformarea zonelor urbane pentru oameni, nu pentru masini

 

Administratorii principalelor orase din Romania sunt cei mai importanti actori pentru reducerea poluarii, iar viziunea lor de dezvoltare a orasului trebuie sa contina in mod obligatoriu transformarea spatiilor urbane in zone pentru oameni si nu pentru masini.

 

"Sper sa fie cat mai aproape momentul in care o sa vedem primarii marilor orase, la fel ca in Europa, declarand ca au ca obiective la nivelul unui mandat: reducerea a 10.000 de locuri de parcare si transformarea acestora in piste de biciclete si spatii verzi, parcuri; electrificarea intregii flote de transport public; construirea a cel putin un coridor principal de mobilitate sustenabila; extinderea zonelor pietonale cu cel putin 20.000mp si alte obiective similare", spune Radu Dragomir.

 

Mobilitatea ca serviciu este o solutie, de asemenea importanta, de reducere a poluarii masive, punerea in comun a vehiculelor de orice fel, utilizarea lor in mod partajat este o solutie care poate fi adoptata cu resurse minime de investitii.  Care va fi primul oras din Romania care va adopta acest concept va beneficia de reale avantaje, de la cresterea calitatii aerului, un oras mai accesibil, o populatie mai sanatoasa si o crestere sustenabila a calitatii vietii pe termen lung.

 

 

Date de contact:

Ingrid Zamfir

Corporate Communication Senior Advisor, Concord Communication SRL

Email: Ingrid.zamfir@concordcom.ro

Tel: 0729 990 536

 

 

0 comentarii567 vizualizări07 aprilie 2021
rss 2.0
rss 2.0