Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Luni 20 Mai 2024 - 14587
Sistemele individuale de colectare si de epurare trebuie sa se previna poluarea mediului.

In aceasta perioada, specialisti ai Sistemului de Gospodarire a Apelor Bistrita-Nasaud au participat la intalnirile de lucru cu reprezentantii autoritatilor publice locale. In cadrul dezbaterilor, au fost clarificate aspectele prevazute in HG 714/2022 cu privire la sistemele individuale adecvate de colectare si epurare a apelor uzate.

Conform legislatiei in vigoare, sunt  identificate doua tipuri de sisteme individuale adecvate (SIA): sisteme individuale de colectare si sistemele individuale de epurare.

Constructia sistemelor individuale adecvate trebuie sa se realizeze astfel incat sa se previna poluarea mediului si sa se asigure protejarea sanatatii umane. Aceste sisteme pot include instalatii standardizate (bazine prefabricate si statii mici de epurare) si nestandardizate (bazine din beton hidroizolate).

 Conform HG nr. 714/2022, pentru cele doua tipuri de sisteme individuale adecvate se vor utiliza registre de evidenta, in concordanta cu prevederile Legii nr.241/2006 privind serviciul de alimentare cu apa si de canalizare, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Informatiile centralizate de catre primarii in aceste registre, vor fi puse la dispozitia institutiei noastre, care le va utiliza in raportarile catre Comisia Europeana.

 In baza acestora, Romania evalueaza conform standardelor europene, si  in special conform prevederilor Directivei 91/271/CEE privind epurarea apelor uzate urbane, gradul de indeplinire a conditiilor de protectie a mediului la nivel de "aglomerare umana" si distribuie fondurile europene si nationale, cu prioritate in zonele unde aceste conditii nu sunt indeplinite.

 

 Informatii suplimentare: https://bit.ly/3F2Tcg0

 

 

Cristina Vadan

Purtator de cuvant

Tel.: 0746 179 534

e-mail: presa@dast.rowater.ro

 

Administratia Bazinala de Apa Somes-Tisa

https://somes-tisa.rowater.ro

Str. Vanatorului nr.17, Cluj-Napoca

Tel: 0264 433028

Fax: 0264 433026

0 comentarii4837 vizualizări26 noiembrie 2022




rss 2.0
rss 2.0