Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Duminica 19 Mai 2024 - 14587
Lucrarile la sistemul de colectare a deseurilor de pe Somesul Mare, realizate in proportie de 70%.

Lucrarile la sistemul de colectare a deseurilor plutitoare de pe raul Somesul Mare sunt in plina desfasurare. Acesta este amplasat in localitatea Beclean din judetul Bistrita-Nasaud, in amonte de podul pietonal care asigura legatura intre Beclean si Beclenut.

Deseurile vor fi colectate de pe suprafata apei cu ajutorul unor constructii realizate din gabioane.

Sistemul de interventie este alcatuit din:

- drum de acces din piatra sparta si balast;

- platforma din piatra sparta;

- cuva de colectare a deseurilor plutitoare, incastrata in malul stang;

- sectiune de colectare a plutitorilor, realizata din gabioane;

- epiu de dirijare a plutitorilor, realizat din gabioane;

- protectie de mal din gabioane (102 metri pe malul drept, 120 de metri pe malul stang).

Investitia face parte dintr-un demers amplu, prin care Administratia Bazinala de Apa Somes-Tisa vizeaza amplasarea a patru sisteme de colectare a deseurilor plutitoare de pe rauri, care constituie proiecte pilot si vor fi realizate in doua etape.

In prima etapa, sunt realizate aceste sectiuni, pe Somesul Mare, la Beclean, judetul Bistrita-Nasaud si pe Somes, in localitatea Odoreu, judetul Satu Mare.

Aceste sisteme sunt finantate de la bugetul de stat, iar valoarea totala a investitiei sistemelor realizate in prima etapa este de 4.683.042 lei.

Etapa a doua vizeaza sectiunile situate pe raul Lapus, in zona satului Mocira, comuna Recea, judetul Maramures si pe raul Somesul Mare, in localitatea Mica, judetul Cluj.

Implementarea la nivel bazinal a unor astfel de sectiuni de interventie va aduce beneficii atat pentru factorii de mediu, cat si pentru dezvoltarea socio-economica a zonelor vizate.

 

 

 Compartimentul de presa al Administratiei Bazinale de Apa Somes-Tisa

0 comentarii4046 vizualizări18 august 2023




rss 2.0
rss 2.0