Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Duminica 19 Mai 2024 - 14587
Specialistii ABA Somes -Tisa, la datorie!

Masuri adoptate in aceasta perioada de viituri . Incepand cu 28 noiembrie 2023, spatiul hidrografic Somes-Tisa, care cuprinde judetele Bistrita-Nasaud, Satu Mare, Maramures, Cluj si Salaj, s-a aflat sub incidenta unor avertizari meteorologice si hidrologice succesive cod galben, cod portocaliu si cod rosu.

Cantitatile de precipitatii cazute in mai multe zone au depasit cu mult normalul perioadei. Spre exemplu, la statia hidrometrica Smida de pe Somesul Cald (judetul Cluj) s-au inregistrat 127 l/mp, intr-un interval de 24 de ore, iar pe raul Somesul Mare, la doua statii hidrometrice (Valea Mare si Rodna, judetul Bistrita-Nasaud), s-au inregistrat in 24 de ore precipitatii insemnate cantitativ de 41 l/mp, respectiv 51 l/mp. Pe langa precipitatiile abundente, s-a produs topirea statului de zapada din zonele montane inalte.

In aceste conditii, au fost depasite cotele de aparare, s-au activat torentii si a fost depasita capacitatea de tranzitare a viiturilor pe unele cursuri de apa, generand probleme semnificative in judetul Bistrita-Nasaud.

Totodata, in mai multe zone, podurile si podetele au fost blocate cu material lemnos si cu deseuri, provocand inundatii locale.

Angajatii Administratiei Bazinale de Apa (ABA) Somes-Tisa au asigurat si asigura in continuare fluxul informational al datelor prin Dispecerat catre toate structurile, autoritatile locale si judetene, precum si catre Inspectoratele Judetene pentru Situatii de Urgenta din bazinul hidrografic Somes-Tisa, precum si monitorizarea nivelurilor si debitelor cursurilor de apa si a lucrarilor hidrotehnice.

Totodata, acestia aplica programul de masuri pentru functionarea eficienta a constructiilor hidrotehnice in sezonul rece.

De asemenea, hidrologii si observatorii hidrometri au realizat masuratori ale nivelurilor si debitelor si au monitorizat viiturile formate pe raurile Somesul Mare, Somes, Salauta, Cormaia, Ilva, Ilisua, Sieu, Bistrita, Tisa, Viseu, Iza, Mara, Lapus, Cavnic, Crasna,Tur si pe afluentii acestora.

Acumularea Calinesti-Oas a atenuat si atenueaza in continuare debitele produse pe cursurile de apa din bazinul hidrografic superior al raului Tur.

In aceasta perioada, au intrat in functiune polderul Moftin si acumularile nepermanente Crucisor si Dada din judetul Satu Mare.

Sectoarele indiguite ale raurilor Tur si Crasna sunt in continuare sub incidenta codurilor hidrologice portocaliu si galben. In momentul actual, sunt depasite cotele de aparare pe aceste tronsoane, iar acumularea Calinesti-Oas se afla in faza a II-a de aparare.

Specialistii institutiei noastre monitorizeaza evolutia evenimentelor.

 

Compartimentul de presa al Administratiei Bazinale de Apa Somes-Tisa

 

 

 

 

 

CASETA TEHNICA

 
   

 COD GALBEN: Risc de viituri sau cresteri rapide ale nivelului apei neconducand la pagube semnificative, dar necesita o vigilenta sporita in cazurile de activitati sezoniere si/sau expuse la inundatii. Depasire COTE DE ATENTIE;

 

COD PORTOCALIU: Risc de viituri generatoare de revarsari importante susceptibile de a avea impact semnificativ asupra vietii colectivitatilor si sigurantei bunurilor si persoanelor. Depasire COTE DE INUNDATIE;

 

COD ROSU: Risc de viituri majore. Amenintare directa si generalizata asupra sigurantei persoanelor si a bunurilor. Depasire COTE DE PERICOL

 

      COTE , pentru zonele neindiguite ale cursurilor de apa:

?      Cota de atentie- nivelul la care pericolul de inundare este posibil dupa un interval de timp relativ scurt, in care se pot organiza actiuni de aparare sau evacuare;

?      Cota de inundatie- nivelul la care incepe inundarea primului obiectiv;

?      Cota de pericol- nivelul la care sunt necesare masuri deosebite de evacuare a populatiei si bunurilor, restrictii la folosirea podurilor si a cailor rutiere, precum si luarea unor masuri deosebite in exploatarea constructiilor hidrotehnice.

 

    COTE, pentru zonele indiguite ale cursurilor de apa-  notiunea de faza de aparare:

?      cota fazei I de aparare- atunci cand nivelul apei ajunge la nivelul taluzului exterior al digului, pe o treime din lungimea acestuia;

?      cota fazei a II-a de aparare- atunci cand nivelul apei ajunge la jumatatea inaltimii, intre cota fazei I si cota fazei a III-a;

?     cota fazei a III-a de aparare- atunci cand nivelul apei ajunge la 0,5-1,5 m sub cota nivelului maxim pentru care s-a dimensionat digul respectiv.

 

0 comentarii4004 vizualizări04 decembrie 2023




rss 2.0
rss 2.0