Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Luni 13 Mai 2024 - 14587
Evaluarea anuala a efectivelor pentru speciile de animale salbatice strict protejate in judetul Bistrita-Nasaud.

In lunile aprilie-mai 2024 se va desfasura monitorizarea si estimarea efectivelor speciilor urs brun, lup, ras si pisica salbatica pe teritoriul judetului Bistrita-Nasaud. Avand in vedere atributiile ce revin  autoritatii publice centrale pentru protectia mediului in realizarea studiilor speciale de evaluare a starii resurselor biologice din flora si fauna salbatica, Agentia pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud organizeaza  impreuna cu gestionarii fondurilor cinegetice actiunea de evaluare a efectivelor pentru speciile de animale salbatice strict protejate, respectiv: urs brun, lup, ras si pisica salbatica, conform metodologiei de evaluare stabilita de catre Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor.

 Astfel,  gestionarii fondurilor cinegetice au realizat si  transmis Agentiei pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud  programarea actiunilor de evaluare a efectivelor de urs brun, lup, ras si pisica salbatica pentru primavara anului 2024. Pe baza acestei programari, gestionarii fondurilor cinegetice impreuna cu reprezentanti ai Agentiei pentru Protectia Mediului Bistrita - Nasaud, vor participa la actiunea de evaluare in teren si vor verifica corectitudinea datelor inregistrate. La aceste echipe mixte pot participa si reprezentati ai Garzii Forestiere, ai autoritatii publice centrale care raspunde de agricultura, a unitatilor administrativ-teritoriale pe raza carora se afla fondurile cinegetice, a  proprietarilor de terenuri, precum si reprezentanti ai institutelor de cercetare si invatamint in domeniul cinegetic sau al biodiversitatii, ONG-uri (cu implicare directa in domeniul biodiversitatii) cu anuntarea prealabila a organizatorilor actiunilor de monitorizare si estimare. Acolo unde fondurile cinegetice se suprapun peste arii naturale protejate,  evaluarea se va face separat pentru aceste suprafete, iar la evaluare vor participa si administratorii acestor arii naturale protejate.

Evaluarea se va intocmi pe fonduri cinegetice si se va analiza si centraliza la nivel de judet, pe fonduri cinegetice si gestionari. Situatiile centralizate la nivel de judet de catre Agentia pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud vor fi transmise Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului pentru a fi inaintate Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor.

Toti cei interesati pot afla date suplimentare despre aceasta actiune, pe site sau la sediul Agentiei pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud, str. Parcului, nr. 20, telefon 0263224064, Serviciul Calitatea Factorilor de Mediu.

 

 

 

Cu deosebita consideratie,

Director Executiv

biolog-chimist Sever Ioan ROMAN

 

0 comentarii2821 vizualizări19 martie 2024




rss 2.0
rss 2.0