Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Sambata 15 August 2020 - 40594 vizitatori azi
16 septembrie 2011- Ziua Internationala a Stratului de Ozon .

Programul Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) a declarat ziua de 16 septembrie "Ziua Internationala a Stratului de Ozon", data la care a fost adoptat Protocolul de la Montreal privind substantele care epuizeaza stratul de ozon. Acest Protocol stabileste eliminarea finala a substantelor daunatoare stratului de ozon pentru tarile dezvoltate pana in anul 2030, iar pentru tarile in curs de dezvoltare, pana in anul 2030.

         Odata cu accelerarea dezvoltarii industriale, stratul de ozon a inceput sa se degradeze, prin cantitatea tot mai mare de gaze nocive produse la suprafata terestra, care ajunse in atmosfera, au produs dereglari consistente in stratul de ozon. Printre consecintele deprecierii stratului de ozon se numara slabirea sistemului imunitar, aparitia cancerului de piele, imbatranirea pielii, etc. De asemenea, actioneaza asupra structurii ADN, ducand la modificari in ecosistemele acvatice si terestre cu implicatii majore in echilibrul trofic si determina modificari ale temperaturii atmosferice.

          Tema lansata de Programul Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP)  pentru marcarea Zilei Stratului de Ozon in anul 2011, se refera la eliminarea treptata a HCFC (Hidroclorofluorocarburi ).Intrucat  HCFC- urile sunt si gaze cu efect de sera, prin eliminarea lor se aduce un beneficiu climei. In judetul Bistrita-Nasaud nu exista producatori, importatori si nici utilizatori de Hidroclorofluorocarburi(HCFC).

           Marcarea Zilei Internationale a Stratului de Ozon constituie o oportunitate de a sublinia rolul major al Protocolului de la Montreal, care prevede o reducere cu peste 98% a productiei si a importului de substante care epuizeaza stratul de ozon.

 

 DIRECTOR EXECUTIV

                                            hidr. Muresan Ioachim Stefan

 

 

0 comentarii2786 vizualizări16 septembrie 2011
rss 2.0
rss 2.0