Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Marti 02 Iunie 2020 - 1874 vizitatori azi
Pescuitul interzis! Prohibitie in perioada 8.04.- 6.06.2013.

Bun gasit prieteni ai pescuitului sportiv si iubitori de natura si aventura.Cu toate ca in anii precedenti, practicarea pescuitului sportiv, se practica, cu succes pe apele publice, pana la intrarea in vigoare a ordinului in ceea ce priveste perioada de prohibitie, anul acesta se pare ca a fost mai putin prietenos cu pescarii. Conditiile meteo din aceasta primavara, au favorizat cresteri de debite pe toate cursurile de rauri, astfel incat ne-am trezit pur si simplu in pragul perioadei de prohibitie, fara a avea prea multe partide de pescuit reusite.

      Chiar daca timpul nu ne-a permis sa ne aventuram, in cautarea scobarilor pierduti, un lucru, in opinia mea este cert si anume faptul ca speciile de pesti au ramas in habitatul lor si nu in plasele traistarilor. Stiind ca arealul raurilor interioare din judetul nostru au fost mutilate si grav afectate de exploatarile balastierelor, in aceasta primavara, prin caderile abundente de precipitatii, speram ca speciile de pesti sa poata urca din aval in amonte in vederea  depunerilor de icre. De obicei pe debite mari, pestele are tendinta de a urca.Poate este un lucru bun si sper ca populatia de pesti sa creasca pe rauri.Un alt factor important prin cresterea debitelor, este spalarea substratului, a bentalului, care dupa un an secetos a favorizat o mare abundenta de alge si vegetatie acvatica. Speram, in acelasi timp odata cu cresterea debitelor sa se modifice si arealul zonelor in care au functionat balastiere si albiile sa intre in matca lor naturala.

 

 

 Asadar prieteni, incepand cu data de 8.04.2013 intra in vigoare ordinul 400/2013 privind prohibitia pana pe data de 6.06.2013 inclusiv,dupa cum urmeaza:

   Zone si perioade de prohibitie

     ART. 1

    (1) Se instituie masuri de prohibitie pentru pescuitul in scop comercial, recreativ/sportiv si familial al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice in habitatele piscicole naturale, pe o durata de 60 de zile, in perioada 8 aprilie-6 iunie inclusiv, si in apele care constituie frontiera de stat, inclusiv Golful Musura, pe o durata de 45 de zile, in perioada 8 aprilie-22 mai inclusiv, cu exceptiile prevazute in prezentul ordin.

    (2) Se interzice pescuitul in scop comercial si recreativ/sportiv al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice in raul Prut si in zonele inundate permanent sau temporar ale acestuia, precum si in lacul de acumulare Stanca-Costesti, pe o durata de 90 de zile, in perioada 8 aprilie-6 iulie inclusiv.

    (3) Se interzice pescuitul in scop comercial, recreativ/sportiv si familial al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice in fata gurii Dunarii - Meleaua Sfantu Gheorghe pana la Ciotic, pe o durata de 60 de zile,in perioada 8 aprilie-6 iunie inclusiv.

 ART. 4

    (1) In zonele de refacere biologica/zonele de protectie sunt interzise:

    a) pescuitul oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice;

    b) lucrari care impiedica migrarea, reproducerea sau pun in pericol existenta resurselor acvatice vii, cum ar fi ingustarea/bararea cursului apei, taierea si recoltarea plantelor, extragerea de namol, nisip si pietris, colectarea ghetii;

    c) lucrari in zona malurilor, precum si taierea arborilor si arbustilor de pe mal;

 SECTIUNEA a 2-a

    Specii si perioade de prohibitie

 

    ART. 5

    (1) Prin exceptie de la art. 1 se interzice pescuitul comercial, recreativ/sportiv si familial al speciilor de pesti si al altor vietuitoare acvatice, dupa cum urmeaza:

    a) stiuca, incepand cu data intrarii in vigoare a prezentului ordin pana la data de 25 martie; in perioada 8 aprilie-6 iunie inclusiv, pescuitul stiucii se poate efectua numai cu folosirea echipamentelor de pescuit recreativ/sportiv si a momelilor artificiale, cu eliberarea capturii in mediul acvatic natural;

    b) pietrarul (Zingel zingel), ghibortul de rau (Gymnocephalus baloni), cernusca (Petroleuciscus borysthenicus/Leucisus borysthenicus), salaul vargat (Stizostedion volgensis), aspretele (Romanichtyis valsanicola), pecarina (Pecarina demidoffi), guvidul de balta (Proterorhinus marmoratus), guvidul de Babadag (Neogobius syrman), zglavoaca rasariteana (Cottus poecilopus), lostrita (Hucho hucho), mihaltul (Lota lota) si caracuda (Carassius carassius), precum si alte vietuitoare acvatice incluse in anexele nr. 4A si 4B la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 49/2011, cu modificarile ulterioare, tot timpul anului;

 c) coregonul, pastravul de mare, lipanul, tot timpul anului;

    d) pastravul indigen, pastravul curcubeu si pastravul fantanel, incepand cu data intrarii in vigoare a prezentului ordin pana la data de 30 aprilie si din 15 septembrie pana pe 31 decembrie;

 

 ART. 11

    Nerespectarea prevederilor prezentului ordin se sanctioneaza potrivit dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul si acvacultura, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 317/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr. 82/1993 privind constituirea Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii", cu modificarile si completarile ulterioare.

Sursa:Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura( a.n.p.a)

   Pescuitul sportiv se poate practica in perioada de prohibitie pe incintele si bazinele piscicole private ,confor regulamentului instituit de administratorii acestora.Pentru a venii in sprijinul pescarilor bistriteni in perioada de prohibitie in judetul Bistrita-Nasaud se poate pescuii pe lacul:Dorolea,Unirea,Brateni,Uriu,Sigmir ,Sarata si Marisel.Deasemenea se poate pescui pe lacul Mica si pe salba de lacuri Catina,Lacu,Taga si Rosieni jud.Cluj.In jud MS pe salba de lacuri Mihesu de Campie,Saulia,Zau de Campie ,Gabud ,Faragau,Toldal,Taureni si Paiengeni.

 Pana la deschiderea sezonului de pescuit pe apele publice,ne vom delecta cu partide de pescuit pe bazinele private,revenind in numarul viitor cu tehnici de pescuit ,ale diferitelor specii de pesti.

 

Aprilie - Calendarul Pescarului

 In luna aprilie pescuitul da rezultate la aproape toti pestii datorita cresterii temperaturii apei, aparitiei vegetatiei subacvatice si larvelor. La jumatatea lunii de regula pescuitul intra in prohibitie.

 Avat - se obtin unele rezultate cu peste viu (oblet) si naluca mica, rotativa alba, intre ape;

Babusca si obletul continua sa prefere libelula, viermusul de carne dar incep sa cada si la paste (mamaliga, paine);

Pescuit excelent la biban si stiuca, cu peste viu. La lanseta se obtin rezultate de-a lungul perdelelor de stuf si in coada lacurilor si iazurilor;

Carasul, crapul, linul si platica isi manifesta prezenta prin bule de aer ce apar la suprafata apei. Continua sa prefere momelile animale (rame, viermusi ...). Crapul mai cade si la mamaliga;

In apa limpede cleanul cade la sange inchegat, insa este tentat si de un buchet de viermusi pe carlig triplu;

Mreana prefera inca branza topita;

Rosioara se prinde bine cu libelule, viermusi;

De regula in aceasta perioada scobarul se reproduce, asa ca pescuitul nu da rezultate;

Somnul mic musca la rama in apele curgatoare;

La salau se obtin unele rezultate la peste viu;

Vaduvita -continua sa muste inca la momeli animale dar si la mamaliga; exemplarele mari -cu naluci.

 

Marius Rus - Asociatia Pescar Sportiv.

  Esti pescar? Esti sportiv? Fii pescar sportiv!

 

 

1 comentariu4767 vizualizări08 aprilie 2013
[ Închide secţiunea de comentarii ]

vali
08 Mai 2013 - 20:29

sinteti ne

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0